Regele Mihai a câştigat în instanţă sase hectare din domeniului de la Săvârşin. Majestatea Sa s-a judecat cu Executivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majestatea Sa Regele Mihai I a fost parte într-un proces aflat pe rolul Curţii de Apel Timişoara. Regele a cerut în instanţă şase hectare de teren, parte a domeniului de la Săvârşin. Terenul a fost trecut în patrimoniul statului printr-o hotărâre de Guvern din 2005, pe care instanţa o consideră ilegala. Sentinţa nu este definitivă.

Detalii acestui proces şi hotararea judecătorească au fost prezentate de site-ul avocatura.com.


Procesul în care Regele Mihai a avut calitatea de reclamant s-a judecat la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal de la Curtea de Apel Timişoara. Concret, Majestatea Sa a cerut constatarea ilegalităţii poziţiei 20 din Anexa 3 a HG nr. 60/2005, devenită poziţia 19 din Anexa 5 a HG nr. 265/2005, prin care o suprafaţă de peste 62.000 de metri pătraţi a trecut în patrimoniul statului.

În cererea de chemare în judecată, avocaţii Regelui Mihai au arătat că: „potrivit art.6 alin.1 din 213/1998, fac parte din domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale şi bunurile dobândite de stat 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, daca au intrat în proprietatea statului în temeiul unui titlu valabil, cu respectarea Constituţiei, a tratatelor internaţionale la care Romania era parte şi a legilor în vigoare, la data preluării lor de către stat”.


Motivarea Curţii


Avocaţii Majestatii Sale au arătat că statul nu a prezentat niciun titlu valabil pe baza căruia să se poata atesta prin hotărârile de Guvern ca suprafaţa de 62.345 de metri pătrati din Parcul Castelului Săvârşin ar aparţine Statului Român. In urma analizării probelor de la dosar, magistraţii Curţii de Apel Timişoara au considerat că dreptatea este de partea Majestăţii Sale Regele Mihai I.

"S-a stabilit că titlul prin care Statul Român a dobândit în proprietate imobilul înscris in CF 1279 nu a fost valabil pentru ca a fost rezultatul unor constrângeri morale din partea autorităţilor politice care s-a instaurat după decembrie 1947, astfel ca s-au încălcat dispoziţiile Constituţiei României din 1948 care au ocrotit dreptul de proprietate privată asupra imobilelor proprietate particulară.

Raportat la constatarea că Statul Român nu a dobândit în baza unui titlu valabil imobilul identificat sub denumirea teren Castelul Săvârşin din judeţul Arad, menţionat la pozitia 19 din Anexa 5 la HG 265/2005, Curtea observă că excepţia de nelegalitate invocată în cauză este fondată pe dispoziţiile art 6. alin 1. din Legea 213/ 1998, astfel ca admite cererea”, se arata în decizia Curţii de Apel Timişoara. Decizia poate fi atacată, cu recurs, la Curtea Supremă.




Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite