Regele Mihai: O altă Românie!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Mihai a împlinit 92 de ani. O viaţă plină de evenimente istorice de maximă importanţă pentru destinul României.

Am avut nepreţuita onoare de a-l întâlni pe Majestatea Sa la Londra, când a fost preţuit de oficialităţile Marii Britanii, la Bucureşti şi la Sâvărşin. Am simţit instant măreţia şi excelenţa unui mare om şi totodată modestia din cuvintele calde şi conduită.

În urmă cu câţiva ani Majestatea Sa îşi exprima dorinta pentru România: „Aceasta este dorinţa mea cea mai fierbinte pentru poporul român: să fie unit şi să se gândească la viitor. Nu numai la cel personal, deşi si acela este important. Dacă eşti parte din ţara ta, trebuie să te pui in slujba ţării“.

Regele Mihai s-a pus pe drept cuvânt în slujba ţării încă de la vârsta de 6 ani iar apoi în plin război mondial în 1940, la 19 ani, când tronul i-a revenit pentru a doua oară.  45 de ani în exil nu a încetat să-şi iubească ţară şi să o slujească. În timpuri moderne Majestatea Sa "a militat pentru intrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană, a incurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piaţă, păstrarea culturii naţionale, respectarea adevărului istoric, respectarea şi garantarea proprietăţii private, consolidarea statului de drept şi a democraţiei în ţara noastră."

O ALTĂ ROMÂNIE !

Am trăit două seri preafrumoase la Bucureşti când pentru câteva ceasuri emoţia apartenenţei la o altă Românie mi-a cuprins sufletul. Era o ţară depărtată de toate necazurile mediatice, o ţară în care domnea onoarea, demnitatea, respectul, politeţea, bunacuviinţa, iubirea de patrie, memoria, istoria şi datoria de a crea un viitor bun pentru generaţiile ce vor urma. Alteţa Sa Regală Principele Nicolae a găzduit joi seara în Sala Regilor a Palatului Elisabeta un prim eveniment pe care l-a dedicat studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate. Pe drept cuvânt un eveniment de excepţie demn de toată cinstea. În discursul Princepelui Nicolae s-au distins valorile pe care Monarhia le respectă şi le susţin, valori eterne ale umanităţii şi implicit ale României. Sebastian Burduja fondatorul LSRS a rostit adevăruri despre rolul tinerilor, numindu-i resursa strategică de care România are nevoie.

A doua seară, la Ateneul Român, Principesa Margareta a organizat pentru a cincea oară un concert de excelenţă, avându-l ca invitat pe violonistul Giuliano Carmignola şi sub bagheta maestrului Christian Badea, cu scopul strângerii de fonduri pentru sprijinirea tinerilor artişti talentaţi din familii cu venituri modeste. La finalul concertului tinerii bursieri ai fundaţiei pricipesei, şi-au expus operele în foaierului Ateneului şi au răspuns cu modestie la fiecare întrebare. Principesa Margareta împreună cu Regele Mihai au înfiinţat încă din 1990 fundaţia care îî poartă numele şi prin care a dezvoltat proiecte pentru copii, bătrâni, familii defavorizate sau tineri talentaţi. Contrastul dintre cele două Românii părea fără explicaţie: într-o perioadă când urechile noastre aud doar furturi, corupţie şi minciună, în aceeaşi ţară cineva promovează reînnoirea socială a României, voluntariatul şi sprijină în mod real pe cei neputincioşi. Privind pictura interioară a sălii Ateneului am zărit 25 de scene reprezentative din istoria poporului nostru prima cu Împăratul Traian şi ultima cu Regele Carol I şi regele Ferdinand.

Oare cum ar fi arătat ţările române dacă Dumnezeu nu ne-ar fi binecuvântat prin cei 48 de ani de domnie ai Regelui Carol? Cum am fi scăpat de turci, cum ne-am fi cucerit Independenţa, cum ne-am fi redobândit Dobrogea sau cine ne-ar fi scris prima Constituţie? O Românie fără zecile de drumuri şi poduri, căile ferate, industrie şi economie şi chiar fără Universitatea din Iaşi si Bucureşti.  Nu am răspuns…

Evenimente zilele următoare

 Porţile Palatului Elisabeta vor fi deschise la 8 noiembrie şi Regele Mihai va fi prezent în acea zi de sărbătoare în mijlocul românilor. Alte evenimente speciale se vor desfăşura în zilele ce urmează la palat, la Sala Radio, la Muzeul Naţional de Istorie, Universitatea Naţională de Apărare Carol I şi în alte oraşe precum Cluj, Craiova sau Iaşi.

La Mulţi Ani, Majestate !

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite