Regele Mihai s-a întors acasă pentru totdeauna. „Monarhia salvează România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de trei zile, românii care vor să îi aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I o pot face la Palatul Regal din Capitală. Sicriul regelui a fost adus miercuri în ţară, slujba de înmormântare urmând să aibă loc sâmbătă la Curtea de Argeş. Până atunci Sicriul cu trupul neînsufleţit al ultimului monarh al României a fost depus în Sala Tronului de la Palatul Regal.

UPDATE 20.18 Cortegiul funerar a ajuns în Piaţa Palatului Regal, unde a fost întâmpinat cu aplauze. S-a scandat „Monarhia salvează România“

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost depus în Sala Tronului a Palatului Regal, unde Majestatea Sa a depus jurământul la vârsta de 19 ani. Sute de persoane au aşteptat pe traseu, iar la Palatul Regal peste 1.000 de persoane au aplaudat. Mai mulţi oameni au scandat „Regele şi patria!“ şi „Monarhia salvează România!“.

Oameni la Palatul Regal FOTO Alexandra Serban

Cortegiul funerar a trecut pe sub Arcul de Triumf , fiind întâmpinat pe traseu de sute de bucureşteni. Peste 1.000 de persoane, unele cu drapele tricolore, au aşteptat la Palatul Regal sosirea cortegiului.

După depunerea sicriului în Sala Tronului, a avut loc ceremonie privată, până la miezul nopţii cei prezenţi putând merge la catafalcul Regelui pentru a se reculege- VIDEO.

FOTO Dorin Constanda

Regele Mihai - Palatul Regal - Bucureşti / FOTO Dorin Constanda / 13 dec 2017

La aproape 70 de ani de când a fost silit să abdice, Regele Mihai I s-a întors pentru totdeauna în ţară. Sicriul cu trupul neînsufleţit al ultimului monarh al României a fost depus, miercuri seară, în Sala Tronului de la Palatul Regal, unde va rămâne până sâmbătă, ziua în care va avea loc înmormântarea, la noua catedrală Episcopală de la Curtea de Argeş. Românii care vor dori să-şi ia rămas bun de la Majestatea Sa vor putea face asta până vineri. Cei care doresc să aducă flori, le vor putea depune în grădina Palatului Regal. Oamenii sunt rugaţi să nu fie însoţiţi de copii mai mici de 7 ani şi să aibă o ţinută corespunzătoare.

Cortegiul funerar al Regelui Mihai a plecat de la Castelul Peleş. Sicriul, depus la Palatul Regal

Programul oficial al funeraliilor

Sâmbătă, la ora 10.25, va fi oficiat un scurt serviciu religios în Sala Tronului de la Palatul Regal, după care, la ora 11.00, sicriul va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi.

La ora 11.10, cortegiul funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, va porni pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare, la care publicul şi presa nu vor avea acces.

La ora 14.00, cortegiul se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Sicriul va fi transportat cu Trenul Regal la Curtea de Argeş. Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46).

La ora 17.50, va avea loc slujba de înmormântare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a înmormântării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.

Aproximativ 200 de militari ai Forţelor Terestre (Batalionul 33 Vânători de Munte şi Brigada 2 Vânători de Munte) şi ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul“  vor asigura Garda de Onoare şi muzica militară, iar 50 de militari cu cinci tunuri de calibrul 76 mm vor executa 21 de salve de tun.

Procesiune cu afet de tun

Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului suveran va fi dus de la Palatul Regal la Patriarhie pe un afet de tun, la fel ca înaintaşii săi care au condus Armata Română. Istoricii spun că asta este o tradiţie specifică mareşalilor României.

„Acestă tradiţie are origini militare. Regele Mihai a fost şi comandat militar, cum au fost şi predecesorii săi Carol I şi Ferdinand. Afetul de tun face legătura cu calitatea lui de comandant de oşti. Carol I a fost comandantul suprem al Armatei în Războiul de Independenţă şi chiar a fost pe front, la Plevna, la Griviţa. La fel şi Ferdinand, a fost comandantul suprem al Armatei şi a luptat în Primul Război Mondial. La rândul său, Regele Mihai a fost comandant militar, cu gradul de mareşal, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Deci, e normal să fie acum purtat pe un afet de tun“, a explicat, pentru „Adevărul“, istoricul Dan Falcan.

O altă tradiţie la funeraliile regale este aşezarea pe sicriu a coroanei regale, realizată din oţelul unui tun de la Plevna.

„Este coroana cu care a fost încoronat Carol I în 1881. În perioada Războiului de Independenţă, Carol era principe domnitor. În 1881, când s-a proclamat Regatul României, a fost confecţionată o coroană din oţelul unui tun turcesc, capturat la Plevna. Este un simbol deosebit. Ulterior, şi Ferdinand s-a încronat cu ea. După venirea comuniştilor la putere, coroana a fost păstrată la Muzeul Naţional de Istorie, iar după ceremonia de înmormântare a Regelui Mihai, va fi adusă înapoi, pentru că este obiect de patrimoniu“, a mai spus istoricul.

Adus în ţară cu o aeronavă militară

Sicriul Regelui Mihai a fost adus în ţară, miercuri, la ora 11.00, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă. Fix la această oră, au bătut colopotele în bisericile şi mănăstirile din toată ţara.

La bordul avionului s-au aflat şi două dintre fiicele sale, principesele Elena şi Sofia, un general al armatei romane, precum şi 11 militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul“.

Aşteptat de familia regală, Regele Mihai a fost primit cu imnul României şi apoi cu o slujbă religioasă. La ceremonie, care a avut un caracter militar, au fost prezenţi Majestatea Sa Mgareta, Custodele Coroanei române, Principele Radu, Irina Walker, Principesa Maria şi Karina de Roumanie. La aeroport a venit şi Principele Nicolae, nepotul Regelui. Nicolae era al treilea în ordinea de succesiune, după Mihai I şi Principesa Margareta, înainte să fie exclus, în 2015, din linia de succesiune. În ciuda neînţelegerilor din ultimele luni, Casa Regală a acceptat ca fostul principe Nicolae să fie prezent la funeralii, împreună cu logodnica sa. De la aeroport, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost transportat cu o maşină la Castelul Peleş, din Sinaia, unde a ajuns în jurul orei 13.30. Pe străzile din micul oraş, oamenii s-au adunat pentru a vedea cortegiul funerar. Câteva ore mai târziu, cortegiul s-a întors în Capitală.

Capetele încoronate care vor participa la înmormântare

La funeraliile regelui Mihai sunt aşteptaţi, sâmbătă, şi regina Sofia a Spaniei (verişoara primară a Regelui Mihai), regina Greciei Anne-Marie (soţia vărului primar al Regelui Mihai, Regele Constantin al Doilea al Greciei), dar şi zeci de reprezentanţi ai marilor familii nobiliare europene. Prinţul Charles al Marii Britanii vine şi el la funeralii. Sunt înrudiţi prin bunica regelui Mihai, Regina Maria, care era nepoata Reginei Victoria. La funeralii este aşteptat şi regele Filip al Belgiei, al treilea cel mai tânăr monarh european în exerciţiu, precum şi Prinţul Lorenz al Belgiei, Arhiduce de Austria.

Oficiali români, la catafalcul Regelui Mihai

În ultimul său popas la Castelul Peleş, Regele Mihai a fost întâmpinat de Garda de Onoare formată din 60 de militari din cadrul Batalionului 21 Vânători de munte Predeal. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost purtat pe umeri de pe terasa Castelului Peleş până în holul de onoare de opt militari din cadrul Regimentului de Gardă Mihai Viteazul Bucureşti. În prima carte de condoleanţe deschisă la Peleş au semnat 580 de persoane.

O a doua Carte de condoleanţe a fost deschisă special pentru oficialităţi. Demnitari ai statului, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, au venit, pe rând, să-şi prezinte omagiile la catafalcul regelului. Preşedintele a adus o coroană de trandafiri. El a aprins o candelă pe care a aşezat-o în faţa intrării în castel. Iohannis a stat aproximativ zece minute, timp în care a vorbit cu Principesa Margareta şi Principele Duda.

Şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a venit imediat după plecarea preşedintelui Klaus Iohannis. El a adus, de asemenea, o coroană de trandafiri. Ulterior, premierul Mihai Tudose şi mai mulţi miniştri au ajuns la Castelul Peleş, unde au depus coroane de flori în memoria Regelui Mihai. Preşedintele Parlamentului Republicii Moldovei, Andrian Candu, a fost şi el prezent.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite