Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Regele a murit! Trăiască… democraţia originală a lui Ion Iliescu!

36
5 Dec 2017 16:34:07
Daniel Gorgonaru
O imagine tristă: Adrian Năstase, Mihai I şi Ion Iliescu. Urmaşii lui Dej şi Ceauşescu au câştigat lupta cu monarhia
O imagine tristă: Adrian Năstase, Mihai I şi Ion Iliescu. Urmaşii lui Dej şi Ceauşescu au câştigat lupta cu monarhia

Inevitabilul s-a produs. Regele Mihai I a murit. România va fi în doliu. Va fi multă ipocrizie, dar şi câteva regrete sincere. Şi eu sunt trist, dar nu pentru că a murit Mihai I, ci pentru că desesul lui îmi reaminteşte cum a murit ideea de monarhie în România. E un coşmar de care nu vreau să-mi aduc aminte, dar care mă bântuie din când în când…

La începutul anilor '90 eram un regalist înfocat, atât de înfocat, încât am pus poza regelui Mihai I în vitrina din casa părinţilor mei, susţinători ai FSN şi ai lui Ion Iliescu. Le-am spus atunci părinţilor, cu patos, că, dacă mă iubesc şi vor să rămân în ţara, ar face bine să-l respecte pe rege şi să-l lase în vitrină, indiferent de comentariile rudelor sau vizitatorilor care ne treceau pragul. Timpul a trecut, iar idealurile mele regaliste s-au estompat, nu pentru că nu mai cred în monarhia constituţională ca formă de guvernare, ci pentru că nu mai există omul care să întruchipeze şi să dea formă acestui ideal.

Mihai I a încetat să mai fie rege pentru mulţi monarhişti (inclusiv pentru mine), în momentul în care a pactizat cu regimul lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase. A câştigat Peleşul, Săvârşinul şi Palatul Elisabeta, dar a îngropat definitiv monarhia ca proiect politic. În schimb, a triumfat Ion Iliescu şi democraţia lui originală în care corupţii, venalii, turnătorii, incompetenţii şi fosţii securişti au devenit conducători ai ţării. Dar, cel mai grav lucru a fost că Ion Iliescu ne-a arătat nouă, generaţiei care i-am contestat autoritatea în anii '90, că idealul pentru care am luptat a avut un preţ: l-a plătit şi a obţinut ce a vrut. Noi am rămas cu deznădejdea şi o cărăm ca pe o boală incurabilă, iar, uneori, încercăm să alinăm durerea votând răul cel mai mic.

Din momentul coabitării cu Ion Iliescu, regele Mihai I a preferat să devină ex-regele Mihai I, iar Margareta şi Duda, personajele triste care au preluat frâiele Casei Regale, vor duce spre gropa istoriei 80 de ani de regalitate în România. Regele a murit! Regalitatea la fel. Trăiască… democraţia originală a lui Ion Iliescu!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

pathfinder
5.12.2017, 17:03:44

"La începutul anilor '90 eram un regalist înfocat, atât de înfocat, încât am pus poza regelui Mihai I în vitrina din casa părinţilor mei, susţinători ai FSN şi ai lui Ion Iliescu." "Timpul a trecut, iar idealurile mele regaliste s-au estompat, nu pentru că nu mai cred în monarhia constituţională ca formă de guvernare, ci pentru că nu mai există omul care să întruchipeze şi să dea formă acestui ideal." Cred ca toti cei tineri atunci (cititi si cu IQ) am trecut prin astea. Despre articol: frumos, scurt si la obiect. Felicitari!

+8 (12 voturi)
pathfinder
5.12.2017, 17:10:02

In cazul meu nu se potriveste asta: "părinţilor mei, susţinători ai FSN şi ai lui Ion Iliescu" La mine era mai ciudat: ai mei simpatizau cu PNL-ul si eu simpatizam cu PNT-ul. Probabil din cauza ca Dreptatea era, de departe, cel mai bun ziar de opozitie al anilor de dupa lovilutie. Parerea mea...

+5 (9 voturi)
Popa .Basca
5.12.2017, 17:45:00

Este parerea ta si,intamplator,sunt 100% de acord cu ea.

+1 (5 voturi)
CEZAR MIHAI
5.12.2017, 17:20:41

Ciudat e ca pe mine tatal meu m-a crescut liberal si am ajuns sa urasc tot ceea ce inseamna partidul liberal la ora aceasta. cat despre articol, e placut sa citesti ceva fara sa te ingretosezi de atata patriotism sau de prea multa ura. ma rog, s-a dus, sa-l ierte Dumnezeu daca o vrea pentru toti care au murit ca sa ajunga el la venerabila varsta de 96 de ani. Eu unul, n-am de ce sa-l iert si nici de ce sa-l plang, plang insa democratia autentica romaneasca in care traiesc si din care nu putem iesi

+4 (12 voturi)
jula ion
5.12.2017, 17:59:52

Gorgonarule Palatul Elisabeta nu a fost retrocedat Regelui Mihai pentru simplul motiv ca acesta nu l-a revendicat.Palatul se afla la RAPPS.Palatul a apartinut Reginei Elisabeta a GRECIEI(stii cine a fost Gorgonatule) gogonatule admirator de regalitate.Scrii doar ca sa-l mai injuri putin pe Iliescu.

-5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările