„Regele Vinului“, la Beciul Domnesc. George Ivănescu, acţionar al firmei Murfatlar, a fost arestat preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Ivanescu, la DNA FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
George Ivanescu, la DNA FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Milionarul George Ivănescu, acţionar la Murfatlar, este acuzat că a creat o megareţea de evaziune fiscală. Valoarea tranzacţiilor fictive ce ar fi fost efectuate de doar una dintre societăţile implicate depăşeşte 1,8 miliarde de lei, sumă comparabilă cu ratele plătite de România către FMI în perioada 2012–2015 sau cu împrumutul contractat de România de la BIRD în 2011.

UPDATE 21.00 Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, marţi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui George Ivănescu, unul dintre patronii Murfatlar, în dosarul în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală prin firme de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, în care prejudiciul este de aproape 600 de milioane de lei. În aceeaşi cauză a fost arestat şi Constantin Cîrciumaru, iar CAB a decis, pentru alţi trei inculpaţi - Cristian George Lascu, Irina Tănase şi Ioana Toma - plasarea în arest la domiciliu. Un alt judecător al CAB, a decis, tot marţi, în acelaşi dosar, arestarea altor cinci inculpaţi: Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Cătălin Vasilescu, Cosmin Popescu şi Sorin Săvoiu.

Milionarul George Ivănescu, acţionar la Murfatlar, a dat statului o ţeapă de 600 de milioane lei, cu ajutorul unor înalţi funcţionari din ANAF, Ministerul Finanţelor Publice şi Direcţia Generală a Vămilor. Cel puţin aşa susţin procurorii DNA, care-l anchetează pe Ivănescu pentru evaziune fiscală. George Ivănescu controlează indirect, alături de Emanuel Corneliu Dobronăuţeanu şi de alte persoane, producătorul de vinuri Murfatlar România SA, unul dintre primii zece jucători de pe piaţa românească a vinurilor.

„Regele Vinului” cum este supranumit afaceristul, a ajuns după gratii, dar nu singur. Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea şi Constantin Cîrciumaru, toţi asociaţi la societăţi de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, sunt acuzaţi de evaziune fiscală în formă continuată, ca autori sau complici.

În acelaşi dosar au fost reţinuţi pentru evaziune fiscală şi, respectiv, complicitate la această infracţiune şi Gheorghe Popescu, administratorul special al uneia dintre societăţile comerciale implicate, după intrarea acesteia în insolvenţă, dar şi Cătălin Vasilescu, administrator a două societăţi comerciale, şi Sorin Săvoiu, director general al unei societăţi cu activitate de cultivare a strugurilor, în prezent lichidată.

Anchetatorii spun că evazioniştii au avut drept complici înalţi funcţionari publici. Este vorba despre Cristian Lascu, director al Direcţiei de politici şi legislaţie în domeniile vamal şi nefiscal din cadrul Ministerului Finanţelor, Irina Rănase, şef al Direcţiei de Autorizări din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), şi Ioana Roma, director general al Direcţiei generale juridice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Toţi sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

Cum funcţiona caracatiţa evazionistă

Concret, prejudiciul ar fi fost produs prin autorizarea ilegală a trei antrepozite fiscale de producţie alcool şi băuturi alcoolice deţinute de societăţile lui Ivănescu, dar şi prin sustragerea de la plata TVA, a accizelor şi a altor obligaţii fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă. Procurorii mai susţin că evazioniştii nu ar fi reuşit toate acestea fără îngăduinţa funcţionarilor publici „care nu şi-au făcut datoria, deşi firmele respective au înregistrat lună de lună obligaţii fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant”, susţin anchetatorii.

Potrivit DNA, „nucleul“ evazionist era format din patru societăţi comerciale: Euroavipo SA, Murfatlar România SA, Principal Company SA şi Bartenders Distilleries SRL. La rândul lor, acestea au fost ajutate de alte firme, controlate de complicii lui Ivănescu.

„Modul de operare specific societăţilor comerciale din cadrul grupului, care presupune organizarea unor circuite pentru mărfuri de la producător la beneficiarul final separate de circuitul financiar de la beneficiarul final la producător, astfel încât antrepozitul fiscal de producţie să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale şi, eventual, să intre în insolvenţă cu acelaşi scop, este o circumstanţă care a favorizat producerea prejudiciului“, arată anchetatorii.

Procurorii susţin că Euroavipo SA, Murfatlar România SA şi Bartenders Distilleries SRL au reuşit să ocolească plata obligaţiilor fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive care au avut ca scop mărirea cuantumului TVA deductibilă, astfel încât societăţile să nu plătească obligaţii fiscale la bugetul de stat.

„În temeiul deconturilor de TVA cu opţiune de rambursare, firmele au susţinut ulterior că au o creanţă asupra bugetului de stat, astfel că împotriva lor nu pot fi luate măsurile prevăzute de lege pentru a le obliga să plătească obligaţiile fiscale restante”, explică procurorii. Ulterior, cele trei firme au solicitat deschiderea procedurii reorganizării judiciare şi au susţinut că, împotriva unei societăţi aflate în insolvenţă, nu pot fi luate măsuri care să o constrângă să plătească obligaţiile fiscale restante.

Funcţionarii publici din cadrul autorităţilor fiscale şi vamale competente au acceptat aceste explicaţii, deşi practica lor anterioară, chiar în cazul aceluiaşi grup de societăţi, a fost diferită, arată anchetatorii.

Palierele reţelei

George Ivănescu, Cătălin Bucura, Emanuel Corneliu Dobronăuţeanu, Ion Şerban Dobronăuţeanu, Nicolae Marcel Mermeze şi Gheorghe Zlotea şi-au împărţit funcţiile de management astfel încât administrarea activităţii complexe a grupului să fie realizată mai uşor.
Astfel, fiecare era administrator cu atribuţii pe un anumit domeniu de activitate în raport cu fiecare societate comercială utilizată în activitatea de evaziune fiscală.

Potrivit DNA, George Ivănescu avea rolul de coordonator al activităţilor de producţie de băuturi alcoolice şi de comercializare. De asemenea, în situaţii importante, ca, de exemplu, cele care ţin de autorizarea antrepozitelor, reprezenta societăţile singur sau alternativ cu Bucura Cătălin.
Acesta din urmă a avut calitatea de reprezentant legal al unora dintre societăţile comerciale implicate în evaziune, în calitate de administrator sau de administrator special.

Dobronăuţeanu Emanuel Corneliu şi Dobronăuţeanu Ion Şerban s-au ocupat de mărcile înregistrate necesare societăţii, de imaginea produselor, de comercializarea acestora în afara României şi de aprovizionarea cu materii prime din import.

Mermeze Nicolae Marcel s-a ocupat de organizarea şi operaţionalizarea circuitelor financiare prin intermediul cărora sumele de bani obţinute din evaziune fiscală au fost însuşite de cei implicaţi.

Rolul lui Zlotea Gheorghe a fost acela de a reprezenta unele societăţi din cadrul grupului în operaţiunile de comercializare a produselor sau de aprovizionare cu materii prime şi de a asigura circuite pentru mărfuri şi pentru bani astfel încât antrepozitele fiscale să nu plătească taxe şi impozite către bugetul general consolidat.

Operaţiuni fictive de 400 de milioane de euro

Anchetatorii au arătat dimensiunea operaţiunilor derulate de firmele controlate de Ivănescu şi complicii săi pentru a evita plata taxelor către stat.

Astfel, în perioada 2012-2014, Euroavipo SA a înregistrat de la furnizării săi Global Engineering SRL, Visteria Industries SRL, Hansa Distribution SRL şi Oana Management SRL facturi de avans în valoare de 1.858.666.060,62 lei (aproximativ 400 de milioane de euro), plus TVA de 388.959.854 lei (aproximativ 86 milioane de euro). „Suma de 1.858.666.060,62 lei, totalul care rezultă din facturile emise de furnizorii artificiali ai Euroavipo SA, este atât de mare încât ar putea fi comparată cu ratele de capital pe care România le-a plătit Fondului Monetar Internaţional în perioada 2012 – 2015 ori cu împrumutul contractat de România de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în 2011“, au arătat procurorii.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite