Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Regele Mihai – un destin în slujba României

9
21 Oct 2021 17:59:36
Mihaela Toader

Asociaţia Diplomaţie şi Identitate Culturală Europeană (ADICE), organizaţie non-guvernamentală care are ca scop promovarea identităţii culturale româneşti pe plan intern şi internaţional, a lansat în An Centenar Regele Mihai I al României, proiectul cultural „Regele Mihai – un destin în slujba României”, finanţat de Ministerul Culturii.

Evenimentul a avut loc la Muzeul Naţional Peleş, Sinaia, în data de 20 octombrie 2021, Sala Mare de Concerte, ora 12:00. 
Dezbaterea de la Muzeul Naţional Peleş, coordonată de istoricul Mihaela Toader, a evocat, din perspectivă cultural-istorică, personalitatea, rolul de reper moral şi sursă de speranţă pe care l-a avut Majestatea Sa Regele Mihai pentru toţi românii din ţară şi din străinătate, oferindu-se totodată prilejul de discuţii şi relatări despre destinul Regelui Mihai în An Centenar. 
 
La deschiderea evenimentului, au luat cuvântul: Narcis Dorin Ion, Director General Muzeul Naţional Peleş, Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi a Xenofobiei, Dinu Zamfirescu, membru Colegiul CNSAS, Camelia Csiki, TVR, „Ora Regelui”, Tudor Vişan-Miu, Universitatea din Bucureşti, Adrian Niculescu, conferenţiar universitar SNSPA.

Proiectul cultural şi documentar istoric realizat de Asociaţia Diplomaţie şi Identitate Culturală Europeană (ADICE) a evidenţiat rolul determinant al Regelui Mihai şi al Casei Regale în istoria României, atât prin interviurile filmate cu personalităţi culturale precum: Dinu Zamfirescu, membru al Colegiului CNSAS, Ştefania Dinu, director general adjunct Muzeul Naţional Cotroceni, Simona Preda, istoric şi eseist, Adrian Niculescu, conf.univ.dr SNSPA, Mihaela Toader, istoric, cât şi prin dezbaterea de la Muzeul Naţional Peleş.

Detalii despre proiect pe pagina de facebook Regele Mihai – un destin în slujba României” şi la adresa de e-mail office@asociatiadice.ro.  Accesul publicului a fost permis cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

„Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie (Regele Mihai)

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

moftronix6
21.10.2021, 19:55:00

Regele Mihai era pasibil de dus în boxa acuzaților de Crime de Război alături de Ion Antonescu....așa era drept...Însă a fost salvat de COMUNISTI cu care a făcut actul de la 23 August.....De fapt COMUNISTII ajutați de regele Mihai au făcut Actul de la 24 August ....Ca gest patriotic a fost foarte important..Ca acțiune politică nu a folosit comuniștilor. Ei câștigau oricum puterea după război, fiind în tabăra antifascistă învingătoare...Dar o câștigau singuri dacă așteptau intrarea Armatei Roșii în București....Trebuie reamintit că regele Victor Emanuel al Italiei a fost detronat după război deși el îl înlăturase pe Musolini cu un an înainte de 24 August 1944. A avut merite mai mari pentru italieni decât a avut regele Mihai pentru români...Și totuși a fost detronat după război. Pe când la noi detronarea lui Mihai a produs valuri peste valuri vreo 60 de ani....

-11 (21 voturi)
Mircea Nistor
21.10.2021, 21:42:48

Da,regele Mihai era şeful de jure al statului când s-a decis deportarea evreilor, s-au produs masacrele de la Odesa .A preferat să-l vândă comuniștilor pe Antonescu ca să-și scape pielea și tronul,acel Antonescu care i-a salvat tronul și poate și viața în septembrie 1940, când legionarii erau gata-gata să dea jos monarhia și să se răzbune fie și pe fiu, dacă tatăl preacurvar și ciubucar le alunecase printre degete .Toată lumea știe cum regine Elena a revenit din exil cu toate onorurile,la solicitarea lui Antonescu .Ei bine,pe cine nu lași să moară...Și ce atitudine lașă a avut Mihai la 23 august .Faimosul discurs difuzat la radio a fost de fapt difuzat de pe plăci anterior înregistrate .Regele a șters-o ca un laș ,ascunzându-se prin coclaurile Olteniei de răzbunarea justificată a germanilor,lăsându-și armata,al cărui șef suprem era ,să se descurce prinsă între răzbunarea foștilor aliați germani și parșivenia proaspăt aliaților sovietici care o dezarma și trimitea pe soldații români la exterminare prin muncă în Siberia..Așa a fost ”fără credință ,morală și memorie”,România” a intrat în cea mai neagră distopie din istoria ei .Poate de la cucerirea romană nu a existat așa o exterminare sistematică a elitelor conducătoare .La care,culmea ,complice a fost un rege slab,total nepregătit pentru a conduce o țară,dus de nas de un anturaj puternic infiltrat de comuniști .A scăpat cu viață și nu a avut soarta regentului Chiril al Bulgariei, doar pentru că scutit Armata Roșie de pierderi mari,deschizîndu-i portița din spate și provocînd colapsul Balcanilor .Pentru că ce beneficii a avut Romînia prin schimbarea aliaților ? Transilvania o primeam oricum înapoi,Stalin vroia să se răzbune pe unguri care intraseră în război cu URSS fără a avea motivații reale și justificate. Am primit un regim utopic care a detrămat societatea, și a adus la putere ca o încununare o calfă de cizmar ratată, un oltean cu o clasă mai mult ca trenul,care visa la o dinastie comunistă de tip nord-coreean.Așa că mai scutiți-mă cu elogiile pentru Mihai .Pâna și biologia l-a contrat , a călcat-o pe Anișoara lui și n-a produs decât niște domnițe leșinate, nicidecum moștenitorul de sex masculin cu care spera să-și mențină pretențiile la tronul României....

+1 (9 voturi)
Mircea Nistor
22.10.2021, 11:04:36

Mi se pare firesc ca majoritatea românilor încă să "pună botul" cât de grozav a fost actul de la 23 august .Ar fi anormal să nu celebrăm trădarea,ridicată la rang de politică de stat .Doar suntem celebri încă din cronicile bizantine pentru această trăsătura definitorie de caracter : " soldați viteji,dar de loialitate îndoielnică ".În realitate, ex-regele Mihai și-a tras singur preșul de sub picioare și a servit pe tavă poporul român lui Stalin,supunându-l experimentului grotesc al comunismului .Care încă aruncă o umbră lungă asupra mentalității noastre colective .Se aștepta oare să-și verse anglo-americanii sîngele pentru a elibera România ?! Ciuciu și-un praz verde,ei au urmărit costuri umane cât mai reduse pentru oamenii lor și mai mult,când le-a ajuns vestea că Mihai a ieșit din război fără a obține condiții prealabile de la sovietici,și-au făcut cruce cu limba în cerul gurii pentru ce urma să se producă..Și la urma urmei,Mihai ar fi trebuit să învețe de la predecesorii lui,Carol I-îi și bunciul Ferdinand ce valoarea au " garanțiile" rusești . Un avertisment sever al istoriei despre ce i se poate întâmpla unei țări când managementul conducerii este în mâinile celei mai puțin potrivite persoane..Mai actual ca niciodată, mai ales în aceste zile negre pentru România..

0 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
21.10.2021, 20:47:50

Comentariu considerat abuziv.

Radu Gheorghe
22.10.2021, 10:31:43

Comentariile astea ma ingrozesc, mai cititi domnilor si abia dupa aia scrieti... Sunteti pe nicaieri cu perioada istorica la care va referiti.

+7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările