Regimul armelor, relaxat în Parlament fără vreun motiv de bun-simţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii au relaxat regimul armelor FOTO Shutterstock
Parlamentarii au relaxat regimul armelor FOTO Shutterstock

Prin votarea unui proiect legislativ, Parlamentul a relaxat regimul armelor în România, dar pentru a intra în vigoare reglementarea trebuie să fie promulgată de şeful statului. Este vorba de modificarea şi completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor.

În primul rând, sunt schimbate efectele aplicării măsurii de suspendare sau anulare a permisului de armă. Astfel, în prezent un posesor legal de armă care primeşte o asemenea sancţiune are 10 zile să depună arma la un armurier autorizat, în vederea înstrăinării sau depozitării. 

Dacă această  lege va intra în vigoare, termenul va fi mărit la 30 de zile, fapt considerat de specialiştii în drept revoltător. „Aici avem o frântură de logică pentru că cele două măsuri, de suspendare şi de anulare a permisului de port armă trebuie reglementate separat pentru că avem de-a face cu situaţii total diferite. Asta pentru că, dacă suspendarea poate rezulta în urma unei chestiuni pur administrative, anularea permisului este o urmare a unui fapt grav, care poate naşte un pericol imediat. Dacă, de exemplu, la un moment dat, un posesor legal de armă săvârşeşte o infracţiune pentru care este cercetat, ca legiutor nu ai voie să-i mai laşi o armă pe mână încă 30 de zile. Apoi, în aceeaşi situaţie se află şi posesorii de arme despre care există indicii comportamentale temeinice că ar avea probleme de natură psihologică sau medicală. La fel, nu poţi lasa o lună de zile arma acelei pesoane până la efectuarea testelor de specialitate care să confirme sau să infirme suspiciunile. În ambele cazuri, după părerea mea, termenul corect ar fi de 24 de ore, după care poliţia ar trebui să-şi facă datoria”, precizează avocatul Adrian Cuculis. 

În plus, aceeaşi lege spune că persoanele care în trecut au săvârşit infracţiuni la regimul armelor vor putea reintra oricând în posesia unui nou permis. În forma iniaţială a proiectului se prevedea că nu puteau obţine permis persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu executare, pentru infracţiuni comise cu intenţie ori pentru infracţiuni prevăzute de legea privind regimul armelor şi muniţiilor, dar deputaţii au scos din lege această ultimă interdicţie. 

Se putea şi mai rău

Proiectul de lege a trecut în noiembrie anul trecut de Senat, ca prima camera decizională. Concret, la iniţiativa lui Liviu Brăiloiu, atunci senatorii au schimbat total Legea armelor, ignorând varianta Guvernului, care încerca să aducă reguli mai stricte pentru portul de armă. Amendamentele aduse de senatori ar fi permis aproape oricui să deţină o armă periculoasă. Concret, în forma adoptată iniţial de senatori, persoanele de peste 18 ani care nu fuseseră condamnate la închisoare pe viaţă, puteau cumpăra legal o armă letală.  

Şi nu sunt erau singura modificare care relaxa nepermis de mult regimul armelor. Astfel, articolul 7 prevedea că „deţinătorii de arme letale şi neletate nu vor mai fi obligaţi să se supună examenului psihologic la cererea organelor de poliţie atunci când acestea constată că persoana respectivă are un comportament deviant”. Cu alte cuvinte, dacă un posesor de armă are la un moment dat un şoc psihologic care lasă urmări vizibile putea rămâne în posesia armei atât timp permisul rămânea valabil.

Apoi, senatorii au stabilit ca pentru emiterea permisului, să nu mai fie obligatorie „absolvirea de cursuri teoretice şi practice de organizate de o persoană juridică autorizată”. În plus, nu mai trebuiau respectate „normele metodologice legale de păstrarea armei”. 

Dan Antonescu: Ne putem aştepta la incidente grave 

„Este o inepţie fără margini. Să ne gândim numai la conflictele spontane negociate acum cu parul. În viitor, acestea se vor termina tragic. Mai mult, ne putem aştepta să se producă chiar şi incidente mult mai grave, cu victime multiple ”, atrăgea atenţia la vremea respective fostul şef al Serviciului Omoruri Dan Antonescu.

„Strigătoare la cer este şi prevederea conform căreia nu mai este obligatorie urmarea de cursuri teoretice şi practice de folosire a armei. Nu poţi să laşi un novice să pună mâna pe o armă, mai ales că acum este vorba de arme letale. Până şi poliţiştii care utilizează arma zi de zi fac cursuri periodice de formare în acest domeniu”, spunea Antonescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite