Lider al unui land din Germania, acuzat că ar fi spus că „virusul a fost adus de români şi bulgari”. Reacţia oficialului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armin Maschet, premierul Landului Renania de Nord-Westfalia. FOTO Arhivă
Armin Maschet, premierul Landului Renania de Nord-Westfalia. FOTO Arhivă

Românii şi bulgarii sunt la originea unor focare de coronavirus din Germania, nu măsurile de relaxare, spune premierul landului Renania de Nord-Westfalia. Oficialul german susţine că muncitorii români şi bulgari au adus virusul, care apoi s-a răspândit din cauza condiţiilor în care sunt cazaţi şi în care muncesc.

UPDATE 16:00: Liderul landului Renania a revenit cu precizări după ce a fost acuzat că ar fi spus că muncitorii români şi bulgari au adus virusul în Germania.

“Nu, nu am spus asta (la întrebarea reporterului cu privire la declaraţiile anterioare conform cărora virusul ar fi importat).

Am descris doar situatia: în urma cu 4 saptamani au fost efectuate teste şi niciunul nu era pozitiv. 

Acum sunt aici oameni care aveau virusul si i-au infectat pe mulţi, în locuinte şi la locul de muncă. Asta înseamnă că trebuie să rămânem mereu vigilenţi”, a declarat oficialul german, potrivit welt.de.


Ştirea iniţială:

„Ce spune acest focar despre măsurile de relaxare de până acum?” a fost întrebat de jurnalişti Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord Westfalia.

„Asta nu spune nimic despre relaxare, pentru că virusul a fost adus de români şi bulgari. Aşa se va întâmpla peste tot. Avem peste tot în Germania măsuri (n.r. de relaxare) similare. Am avut cazuri de infectare pe o plantaţie de sparanghel din Bavaria acum câteva săptămâni, am avut cazul abatorului Coesfeld. Toate acestea nu sunt cauzate de relaxare, ci de condiţiile în care sunt cazaţi şi în care muncesc angajaţii”, a răspuns oficialul, potrivit Digi24.

Ministerul de Externe a anunţat miercuri că 85 de români care lucrează ca muncitori sezonieri la o fermă din Germania (Bavaria) au fost diagnosticaţi pozitiv cu noul coronavirus. Toţi au fost plasaţi în carantină, iar costurile cu hrana şi cazarea sunt suportate de către angajator, care acordă şi o diurnă zilnică de 50 de euro.

„Potrivit datelor obţinute de către oficiul consular de la angajator, au fost testaţi toţi angajaţii fermei, iar dintre aceştia 85 cetăţeni români au fost testaţi pozitiv în perioada 28 mai-11 iunie a.c. Toţi cei 85 de angajaţi sunt asimptomatici, fiind plasaţi în carantină. Toate costurile referitoare la cazare şi hrană pe durata carantinei sunt suportate de către angajator, care acordă şi o sumă zilnică de 50 de euro fiecărei persoane. De asemenea, alţi 19 lucrători români, testaţi pozitiv la sfârşitul lunii mai, au încheiat perioada de carantină, au avut două teste negative şi au revenit deja în ţară. Totodată, în cazul în care cetăţenii români care au fost testaţi pozitiv cu COVID-19 îşi vor exprima dorinţa de a reveni în ţară, angajatorul va întreprinde demersurile necesare după expirarea perioadei de carantină şi retestare”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Tot miercuri, MAE a anunţat că un focar de coronavirus a fost depistat în comunitatea de români din Magdeburg, oraş situat la 150 de kilometri de Berlin. Un român de acolo a murit şi alţi 37 s-au îmbolnăvit.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite