Eveniment

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Curtea Supremă a amânat pentru 15 octombrie procesul lui Vâlcov. După decizia CCR acesta ar putea scăpa complet de acuzaţii

4
17 Sep 2019 10:57:47
Autor: Laurenţiu Sirbu
Darius Valcov
Darius Valcov

Completul de cinci judecători ce ar trebui să înceapă administrarea probelor în procesul în care fostul consilier  al premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, contestă condamnarea la 8 ani de închisoare s-ar putea amâna deoarece Curtea Constituţională nu a motivat decizia în cazul completelor nespecializate. UPDATE Curtea Supremă a amânat pentru 15 octombrie următorul termen al procesului.

UPDATE Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să amâne pentru 15 octombrie dosarul în care Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, deoarece Curtea Constituţională nu a motivat decizia pe completurile specializate.

Decizia completului de 5 a fost luată cu majoritate.


Darius Vâlcov, apropiat al fostului ldier PSD, Liviu Dragnea, ar putea scăpa de problemele din justiţie. Procesul său, în care în primă instanţă a fost condamnat la 8 ani de închisoare, s-ar putea amâna în contextul în care Curtea Constituţională nu a motivat decizia din luna iulie prin care a decis existenţa unui conflict de natură constituţională în faptul că la Curtea Supremă nu fuseseră formate complete specializate pe infracţiunile de corupţie. 

Decizia CCR ar permite tuturor celor care au primit o sentinţă de la un astfel de complet, în primă instanţă, şi nu au încă o decizie finală, să ceară reluarea procesului. 

Acesta este şi cazul lui Darius Vâlcov, condamnat de un astfel de complet în anul 2015.

Cum CCR nu a motivat decizia pe această speţă este de aşteptat ca astăzi să amâne termenul până la publicarea motivării. De altfel, decizii similare de amânare s-au dat în urmă cu o săptămână în dosarele lui Victor Ponta, Sebastian Ghiţă şi Viorel Hrebenciuc.

Cum faptele pentru care Darius Vâlcov este chemat în faţa justiţiei au fost comise acum 10 ani, există posibilitatea ca acestea să se prescrie până la o sentinţă definitivă a justiţiei.

Istoricul dosarului
 
Potrivit DNA, in cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-ar fi contactat pe Darius Valcov, la acea data primar al municipiului Slatina, caruia i-a propus ca, in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante (SC Compania de Apa Olt SA), in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate, conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.
 
Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie referitoare la atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au procedat, la indemnul lui Darius Valcov, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei Tehnologica Radion, arata DNA.
 
Astfel, Tehnologica Radion a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului 'Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt', fiind semnate contracte, cu Compania de Apa Olt, pentru mai multe lucrari, de 78.201.552 lei. Astfel, in baza acestei intelegeri, in perioada ianuarie-martie 2011, Darius Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totala de 1.200.000 lei (in 3 transe a cate 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii, spun procurorii.
 
Magistratii arata ca, in perioada aprilie-decembrie 2011, Darius Valcov ar fi primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totala de 2.500.000 lei (in 5 transe a cate 500.000 lei fiecare).

Urmărit penal de DIICOT în dosarul publicării protocolului secret

DIICOT a început urmărirea penală in personam faţă de Darius Vâlcov pentru infracţiunea de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională (articolul 407 din Codul penal, alineatul 3). Urmărirea penală in personam a fost începută de DIICOT pe 27 februarie 2019, iar de atunci Vâlcov a fost citat de două ori la DIICOT, o dată, în martie şi a doua oară, în aprilie. De fiecare dată, a refuzat să facă declaraţii, prevalându-se de dreptul la tăcere.

Pe 23 august, Darius Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook protocolul încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) la data de 7 decembrie 2016. Potrivit articolului 407 din Codul penal, alineatul 3, „divulgarea, fără drept, a unor documente sau date care constituie informaţii secrete de stat, de către cel care ia cunoştinţă de acestea în afara îndatoririlor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani”. Dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări a SRI din data de 28 august 2018. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Mihai Popescu
17.09.2019, 11:40:07

Hai nea Vilcove, hai ca se poate ! Doar traim in tara marilor borfasi unde justitia corupta cu salarii si pensii speciale nemuncite enorme, protejaza pe marii borfasi. Succes si fii viitor Presedinte pt. ca tara are nevoie de oameni ca voi, marii borfasi.

+1 (3 voturi)
Lucifer
17.09.2019, 12:22:30

Brava Justiţie română este de o ticăloşie enervantă. Au toate probele necesare, de ce tot amână?

+1 (3 voturi)
Romeo Dumitru
17.09.2019, 13:27:21

Lucifer Este EXCLUSIV facatura CCR-ului

-1 (1 vot)
Lucifer
17.09.2019, 13:45:59

Inclusiv nu exclusiv....

-1 (1 vot)
Modifică Setările