Weber, despre legea privind starea de alertă: Nu vom ataca această lege în aceste două zile până când preşedintele are posibilitatea să o promulge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa arhivă
Sursa arhivă

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunţat, miercuri seară, că nu va ataca la Curtea Constituţională legea privind starea de alertă în perioada imediat următoare, dar va analiza actul normativ, demersul fiind, însă, ”de durată”. Weber a precizat că a urmărit dezbaterile din Parlament şi s-a declarat mulţumită că amendamentul care ar fi permis intrarea în vigoare imediată a legii – ceea ce ar fi fost neconstituţional – a fost eliminat.

”A fost o zi de foc şi de teamă şi pentru noi, pentru că am urmărit dezbaterile din Parlament şi într-adevăr ar fi fost îngrozitor dacă ar fi trecut acel amendament prin care s-ar fi încălcat Constituţia României, articolul 78. Eu mă gândesc că, dacă Parlamentul ar fi trecut, preşedintele ar fi sesizat Curtea Constituţională”, a declarat, miercuri, la TVR, Renate Weber, referindu-se la amendamentul care ar fi permis intrarea imediată în vigoare a legii, deşi Constituţia prevede 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Weber consideră că ”cea mai acoperitoare formulă legală şi constituţională este ca preşedintele să mai prelungească starea de urgenţă pentru câteva zile”.

”Nu ştiu dacă pentru trei zile, pentru o săptămână, în funcţie de ceea ce e mai spun specialiştii în epidemiologie”, a mai declarat Renate Weber.

Întrebată dacă va ataca la CCR legea privind starea de alertă, Renate Weber a spus: ”Cu siguranţă nu vom ataca aceasta lege în aceste două zile până când preşedintele are posibilitatea să promulge legea. Categoric nu. După aceea, ne vom uita atent pe ea, să vedem despre ce este vorba, poate că sunt alte chestiuni care sunt neconstituţionale, dar este o chestiune de durată nu este o chestiune acum înainte de promulgarea legii”.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri seară, în calitate de for decizional, legea privind starea de alertă, fiind eliminat  amendamentul propus de PNL care prevedea intrarea imediată în vigoare a legii. 

Pe aceeaşi temă: 

Avocatul Poporului a identificat „două mari probleme” la legea privind starea de alertă 

Avocatul Poporului cere includerea Covid-19 în grupa bolilor de categorie A. Ce înseamnă asta

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite