REPORTAJ Din culisele exerciţiului NATO - secvenţa Piaţa Romană: 200 de „victime“ au fost salvate FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IGSU
FOTO IGSU

În noaptea de joi spre vineri a avut loc o simulare a unor explozii soldate cu peste 200 de victime la staţia de metrou Piaţa Romană din Capitală. Zeci de medici militari, angajaţi ai MAPN şi salvatori din cadrul IGSU au fost mobilizaţi pentru acest exerciţiu.

GALERIE FOTO

Au fost testate, astfel, capabilităţile de căutare, localizare şi evacuare a victimelor în afara zonei de risc, triajul răniţilor şi transportarea acestora la unităţi medicale din Capitală, printre care se va număra şi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „dr. Carol Davila”. De asemenea, vor fi evaluate modalităţile de acţiune, într-o manieră coerentă şi combinată, a entităţilor medicale militare şi civile, atât naţionale cât şi multinaţionale, bazate pe un scenariu de intervenţie tip art.V/III NATO.

Simularea a avut loc în trei staţii de metrou din centrul Capitalei, situate pe Magistrala 2, punctul central fiind la Piaţa Romană

„Scopul principal al exerciţiului este acela de a antrena, verifica colaborarea civil-militară. Ne-am organizat, consider eu, pe un scenariu foarte complex” declară locotenent colonel Claudiu Zamfir, şef direcţie IGSU.

machiaj exercitiu nato piata romana foto elena stolerciuc

Pentru pregătirea victimelor s-a constituit un centru de machiaj în incinta Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Machiajele s-au realizat într-un mod profesionist, pe baza situaţiilor tactice din teren. 

Reporterii Adevărul au vorbit cu voluntarii, dar şi cu „victimele” pentru a afla de ce este nevoie de un centru pentru machiaj într-un exerciţiu medical NATO. 

machiaj exercitiu nato piata romana foto elena stolerciuc

 „Machiajul poate să spună foarte mult salvatorilor despre starea în care se află, despre cât de grav este şi care este posibilitatea ca starea lui să se modifice, devenind dintr-una mediu-gravă, una foarte gravă” spune Virginia Mărăcine, profesor universitar doctor Academia de Studii Economice.

machiaj exercitiu nato piata romana foto elena stolerciuc

Atât voluntari ISU, cât şi studenţi ai Academiei de Studii Economice din Bucureşti au participat la exerciţiu. Vigorous Warrior 19 este cel mai mare exerciţiu medical din istoria NATO şi se desfăşoară în perioada 1-15 aprilie în mai multe unităţi ale Armatei României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite