REPORTAJ Medicii români şi bulgari din Marea Britanie se plâng că vin la ei pacienţi din ce în ce mai ostili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi au pus umărul în ultimii ani la sistemul sanitar britanic, medicii români şi britanici susţin că îi afectează direct campania de denigrare a imiranţilor     FOTO: Shutterstock
Deşi au pus umărul în ultimii ani la sistemul sanitar britanic, medicii români şi britanici susţin că îi afectează direct campania de denigrare a imiranţilor     FOTO: Shutterstock

Un reportaj realizat de jurnaliştii britanici de la The Guardian arată că românii şi bulgarii care lucrează de ani de zile în Regatul Unit se lovesc de intensificarea ostilităţilor din partea pacienţilor după întreaga campanie media dinainte de ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, prin care aceşti imigranţi au fost prezentaţi într-o lumină proastă. În prezent, peste 2.000 de români calificaţi muncesc în sistemul sanitar britanic.

Jurnaliştii britanici au intervievat mai mulţi angajaţi din sistemul de sănătate din Marea Britanie, cei mai mulţi angajaţi cu mulţi ani înainte de deschiderea totală a pieţei muncii pentru români şi bulgari, la 1 ianuarie 2014.

Un exemplu este medicul stagiar Felicia Buruiană. Ea spune că, la început, când aflau că este româncă, pacienţii păreau mai degrabă amuzaţi sau contrariaţi pentru că nu arată ca un cetăţean de etnie romă, cum s-ar fi aşteptat.

Însă, susţine medicul român, articolele apărute în presa britanică şi isteria politică pe tema valului de imigranţi care ar invada Marea Britanie după ridicarea restricţiilor au generat o intensificare a ostilităţii pacienţilor faţă de români şi bulgari.

Situaţia nu este singulară, o arată sutele de scrisori şi emailuri pe care ambasadorul roman din Marea Britanie, Ion Jinga le-a primit doar în ultimele zile de la românii domiciliaţi în Marea Britanie şi care acuză atitudini discriminatorii.

Pacient britanic: Românii să muncească la ferme

Una din sesizări aparţine unui medic dentist român, care susţine că a fost discriminat rasial de un pacient care i-a spus: "Românii ar trebui să muncească la ferme, nu ca medici stomatologi".

Datele oficiale cele mai recente citate de The Guardian arată că peste 2.100 de medici români lucrează în sistemul medical britanic, medici specializaţi în România. În total, sunt mii de români şi bulgari care lucrează în spitalele lor, de la moaşe până la chirurgi, arată jurnaliştii. 

Prognoze exagerate în Regatul Unit

După nenumărate articole publicate de presa britanică în care se anunţau veniri masive ale imigranţilor români şi bulgari în Albion, tabloidul „Daily Mirror” nota în 20 ianuarie că previziunile iniţiale s-au dovedit greşite, numărul de persoane din România şi Bulgaria ajunse în acest an în Marea Britanie fiind mai mic decât aceeaşi perioadă din 2013.

Companiile aeriene, precum şi companiile de turism care desfăşoară activităţi în ambele ţari au înregistrat o stagnare sau chiar o scădere a numărului de curse sau a cererilor pentru a ajunge în Marea Britanie, deşi de la 1 ianuarie, românii şi bulgarii au posibilitatea să muncească şi în Albion, au relatat cei de la „Daily Mirror”.


Români curajoşi: o femeie din Snagov acceptă meseria care le-ar îngheţa sângele în vene britanicilor

Un tabloid britanic publică povestea unei românce venite în Marea Britanie cu dorinţa de a găsi un loc de muncă pe care foarte puţini britanici îl vor, eliminând astfel temerile cu privire la „valul masiv de români care vor să fure locurile de muncă ale insularilor“.

Marea Britanie nu va mai acorda ajutoare de locuinţă imigranţilor şomeri, începând cu aprilie

Marea Britanie nu va mai acorda ajutoare sociale pentru locuinţă imigranţilor din Uniunea Europeană care sunt şomeri, începând cu luna aprilie, au declarat luni doi miniştri, precizând că doresc să repare, astfel, o „trădare ruşinoasă“ a lucrătorilor britanici, relatează Reuters, citată de agerpres.ro.

Cât câştigă angajaţii din Marea Britanie

Conform Oficiului Naţional de Statistică, în aprilie 2013 salariul mediu brut a fost de 517 lire pe săptămână. Cele mai mari salarii sunt în Londra, 658 de lire pe săptămână, şi cele mai mici sunt în Nordul Irlandei, 460 de lire.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite