REPORTAJ Protestul pe alocuri violent din Piaţa Victoriei, dincolo de exagerări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea

Miercuri, în mai multe oraşe ale ţării au avut loc proteste faţă de modificările aduse Codului de procedură penală, în Bucureşti adunându-se câteva mii de persoane. Presa a pus accentul pe altercaţiile care au avut loc între jandarmi şi manifestanţi, însă situaţia, nici de o parte a baricadei, nici de cealaltă, nu a fost atât de extremă. „Adevărul” prezintă ce nu s-a văzut din faţa televizoarelor, la protestul din Piaţa Victoriei.

 Înainte de lăsarea serii, câteva mii de persoane s-au adunat pentru a protesta faţă de modificările aduse Codului de procedură penală. Situaţia a fost tensionată încă de la ora 19.00, când în Piaţă erau încă doar câteva sute de persoane. Nu au lipsit nici incidentele între protestatari şi jandarmi. Totul a plecat de la faptul că militarii au format un cordon, dorind să restrângă spaţiul de desfăşurare a protestului şi atenţionându-i pe cei care ţineau bannere mari cu mesaje precum „Demisia” sau „Referendum ”, să le strângă, sau să se îndrepte spre centrul pieţei.

Printre persoanele prezente la manifestaţie, au fost văzuţi şi filosoful Mihai Şora, actriţa Oana Pellea, şi Florin Bădiţă, fondatorul comunităţii „Corupţia ucide”. 

Câţiva protestatari au cerut lămuriri cu privire la această restrângere, mai ales în contextul în care au fost amplasate şi garduri de protecţie. Printre ei şi Tudor Pop, deputat USR. 

Răspunsul forţelor de ordine a fost că sunt puţini protestatari, aşa că nu e nevoie să se întindă. 

„De ce n-aţi pus garduri la ţărani, la analfabeţii ăia?”, au întrebat mai mulţi oameni nervoşi, referindu-se la persoanele adunate la miting-ul PSD din 9 iunie. 

Motivul amplasării gardurilor 

„Spaţiul de protest era suficient. Alveola care era destinată spaţiului era suficientă... La nivelul meu v-am răspuns, mai departe, căutăm răspunsurile în altă parte”, i-a răspuns un jandarm lui Tudor Pop căruia, când a întrebat de ce la protestele din februarie nu au avut loc astfel de „abuzuri”, i s-a răspuns scurt şi la obiect: „Nu mai încăpeau”. 

„Am înţeles. Bine, mâine seară o să umplem tot”, a răspuns deputatul.

Reacţiile protestatarilor au fost împărţite: mulţi s-au aşezat pe jos, pentru a semnala un protest paşnic, iar alţii au dorit să spargă cordonul fiind nemulţumiţi de faptul că li se restrânge spaţiul. Când au început primele îmbrânceli, oamenii au atras atenţia că sunt copii în Piaţă. A fost şi momentul în care au apărut trupele speciale ale Jandarmeriei, cu bastoane, scuturi şi căşti. Protestatarii au înaintat scandând „PSD, ciuma roşie”, „Demisia” şi „Jandarmeria apără hoţia”. 

FOTO Mediafax 

image

Mulţi se trăgeau unii pe alţii de mânecă arătând spre un reprezentant al forţelor speciale. „Uite-l, uite-l, nenorocitul, cum stă cu butelia cu gaz lacrimogen”.

O parte dintre prostestatari au încercat să-i convingă pe militari să li se alăture. Dacă unii dintre aceştia au reacţionat violent, îndepărtând protestatari şi jurnalişti, alţii au stat preţ de câteva minute la discuţii cu oamenii care le atrăgeau atenţia că şi cei dragi lor vor fi afectaţi de acţiunile coaliţiei de la guvernare. Ambele tipuri de discuţii implicau acelaşi schimb de idei: jandarmii îşi fac doar datoria, opiniile lor politice pot fi diferite, dar acasă, nu în timpul serviciului, iar protestatarii reprezintă ţara şi cred că jandarmii trebuie să demisioneze pentru ca schimbarea să aibă loc.

„Reprezint statul român pe mânecă!”

Un jandarm care a intrat într-o discuţie cu doi bărbaţi, a explicat că el urmează ordine, că este slujba lui. „Opiniile mele sunt altele”, a mărturisit el. Replica protestatarilor, a venit rapid: „De ce nu vă daţi demisia?”, însă a fost urmată de liniştea jandarmului care a strâns din buze.

În altă zonă a pieţei, alt reprezentant al forţelor de ordine striga: „reprezint statul român pe mânecă!”.

„Eu reprezint ţara asta”, i-a replicat protestatarul aflat faţă în faţă cu jandarmul. 

O voce nervoasă de femeie se aude pe fundal. „Jandarmeria vine şi ne spune că nu suntem legitim aici...Noi, aici, avem dreptul constituţional să fim în stradă atunci când ceva ne nemulţumeşte. Articolul 3, de care aţi auzit de atâtea ori, din legea 60, pe care jandarmeria refuză să îl înţeleagă, la ordin, ne legimitează să fim în stradă fix în situaţii de genul ăsta, în care putere încarcă să ajungă către autoritarism...Articolul 3 a fost una dintre condiţiile de aderare la UE”, striga la portavoce Angi Şerban, ridicată de mai multe ori din piaţă de Jandarmerie.

Aceasta i-a sfătuit pe protestatari să rămână unul lângă altul, „legaţi şi pe poziţii”, punctând că dacă „protestul are în componenţa sa copii, înseamnă că suntem civilizaţi şi că vrem să protestăm paşnic”.

La 22:50, oamenii au început să se retragă. În difuzoare s-au auzit până târziu melodii precum „România, trezeşte-te - Morometzii”, „Vino, Doamne-Valeriu Sterian” şi „Imnul golanilor” de Cristian Paţurcă. Jandarmii au rămas, pe poziţii, în spatele gardurilor, iar o parte dintre manifestanţi, orientaţi spre ei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite