Eveniment

articolul anterior articolul urmator

REPORTAJ VIDEO Papa şi miracolul de trei zile: „Uitaţi-vă ce lume multă este şi suntem exact la fel!“

17
4 Jun 2019 22:21:09
Autor: Alexandra Cheroiu, Elena Stolerciuc, Dorin Constanda

Papa Francisc a adus pe pământ românesc acel miracol despre care se spune că durează trei zile. A strâns în jurul său, împreună, în pace şi armonie, oamenii şi diferenţele lor de religie, culoare, etnie şi ideologie. Pentru trei zile au simţit că sunt cu toţii la fel şi au mers împreună, în concordanţă cu sloganul sub care a stat vizita Papei.

De-a lungul primei sale vizite în România, fiind şi cea mai lungă pe care a făcut-o într-o ţară din Europa, Papa Francisc a fost primit cu multă căldură peste tot pe unde a mers. De pe 31 mai până pe 2 iunie, România şi-a arătat o altă faţă decât cea a dezbinării cu care ne-a obişnuit în ultimii ani. În ciuda ploilor abundente care s-au revărsat peste România, credincioşii s-au înarmat cu răbare, cu umbrele şi pelerine pentru a striga în cor: „Vivat Papa!“ (trad. lat.- Trăiască Papa!)

Reporterii Adevărul l-au urmat pe Papa Francisc de la sosirea în ţară şi până la plecare, prin Bucureşti, Iaşi, Şumuleu-Ciuc şi Blaj şi au surprins cum au trăit credincioşii această întâlnire istorică. Redăm mai jos o parte din gândurile acestora.

„De la un metru să-l văd pe Papa, Doamne, eu zic că l-am văzut pe Dumnezeu!“, spunea cu emoţie o doamnă la Bucureşti. „Sunt ortodoxă, dar am venit din respect pentru Sanctitatea Sa. E o persoană deosebită“, a spus alta.

„Sper din tot sufletul ca neamul ăsta să se închege, să fie ceea ce merită să fie“, a spus un domn tot la Bucureşti.

„Suntem credincioşi. Chiar dacă plouă şi dacă ninge, tot mai rezistăm“, a spus un domnu la Şumuleu-Ciuc.

„Vrea să aducă pace, vrea să aducă înţelegere între oameni, ceea ce lipseşte acum, la ora actuală, în lume. Trebuia să fie şi mai multă pace, mai multă înţelegere între confesiuni, mai multă toleranţă. Nu ne înţelegem, nu ne ştim unii pe alţii şi credem că noi suntem mai buni ca alţii. Nu suntem mai buni, nu avem cum să fim mai buni“, ne-a transmis o altă persoană la Şumuleu Ciuc.

„Numai aşa putem trăi - prin Dumnezeu cu emoţie. Altfel, dacă nu simţi, nu are rost să te lăfăi, să te mândreşti numai că ai fost. Dacă nu îl simţi în suflet şi în inimă, atunci nu ai făcut nimic. Şi emoţia îţi dă tăria de a suporta şi de a trece mai departe“, spunea un domn de la Blaj.

„Eu îl consider ca un tată. Ştiţi, când copiii îl aşteaptă pe tata, când vine de departe, după un timp în care nu îl mai văd, şi noi la fel ca nişte copii am venit aici să-l întâlnim pe tatăl nostru. Nu este pentru catolici şi pentru ortodoxi, este pentru toţi. Şi percep acestă unitate între diferitele religii, da, şi nu simt nicio deosebire, suntem toţi fraţi“, a spus o măicuţă venită din Republica Moldova la Iaşi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

ovidiu preda
4.06.2019, 22:51:03

Povesti aiuritoare

-2 (10 voturi)
ovidiu preda
4.06.2019, 22:53:40

Cultul personalitatii la romani e boala veche si inchinarea la idoli la fel, a fost s-a dus si nu se va schimba nimic

+2 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
4.06.2019, 23:09:55

Am dezavuat intotdeauna misticismul exhibitionist si festivist, religiozitatea circara..! Si exact asta a fost ”show”-ul reprezentat de vizita Papei in Romania..! ”Binecuvantarile” publice si tot restul scenariului dupa care s-au desfasurat ”activitatile divine” ale Papei pe parcursul vizitei in Romania, nu i-a facut pe romani nici mai destepti, nici mai bogati, nici mai frumosi, nici mai sanatosi, nici mai ”religiosi”. In schimb i-a devoalat de ipocriti in ceea ce priveste ”asumarea ferma ” a ortodoxismului ca religie si credinta ”sincera”, le-a dat de gol fariseismul mai bine zis..! Nu Papa de la Roma si nici adunarile religioase ”pestriț-doctrinare” orchestrate in cinstea ”Unsului lui Dumnezeu pe pamant” de catre ”institutiile si organele de stat” (laice prin lege si Constitute), vor face Romania mai bogata, mai educata, mai respectata..! Ci numai munca sustinuta a romanilor poate face asta..! Scoala si Munca, da..! Nu rugaciunile in piete publice si ploconirile la picioarele unor asa zisi „slujitori ai Domnului”..! Altminteri, religia, credinta asumata sincer, e o chestie..intima, de reflectie interioara profunda, una care cauta raspunsuri la ..nelinisti si ofera celor mai ..slabi speranta..! A scoate insa religia in piata, a face din ea o afacere si un mijloc cu care sa speli creierii oamenilor pentru a-i controla si dirija mai usor, e o ticalosie..! Nimic nu e mai josnic decat sa speculezi si sa profiti (material si/sau imagistic) de temerile sau naivitatea unor oameni..!

+2 (8 voturi)
Adrian Foangă
4.06.2019, 23:44:40

Circula zvonul cum ca Papa ar umbla noaptea prin Vatican in chiloti de dama. Asa ca nu-l mai puneti pe piedestal.

-6 (6 voturi)
Hunicul Doru
4.06.2019, 22:55:41

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (17)