Reportajul trucat Sky News, faza pe cătuşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistii Sky News si cei trei actori
Jurnalistii Sky News si cei trei actori

Jurnalistul britanic Stuart Ramsay, autorul reportajului despre traficul de arme din România, va răspunde întrebărilor procurorilor români care, cel mai probabil, îl vor acuza de comunicare de ştiri false, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, dar şi de constituire a unui grup infracţional. Cei trei români care l-au ajutat pe jurnalist să realizeze reportajul trucat au ajuns deja după gratii pentru 30 de zile

Cei trei români de etnie maghiară care i-au ajutat pe jurnaliştii de la postul britanic Sky News să însceneze un reportaj despre traficul de arme din România au fost arestaţi la sfârşitul săptămânii trecute pentru 30 de zile. Este vorba de fraţii Atilla  Csaba şi Levente Pantics, care au jucat rolurile de traficanţi de arme în aşa zisul reportaj, şi jurnalistul Aurelian Mihai Szanto, care locuieşte în Marea Britanie şi care a intermediat toată afacerea. Decizia de arestare preventivă a fost contestată, iar un verdict final îl vor da, în zilele următoare, magistraţii Curţii Supreme. Până atunci însă, actorii de ocazie îşi vor petrece zilele în arestul Poliţiei.

Între timp, procurorii DIICOT îi vor cita pentru audieri, prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale, şi pe jurnaliştii britanici implicaţi în realizarea şi difuzarea reportajului, iar ulterior, cel mai probabil, îi vor pune sub acuzare pentru comunicarea de ştiri false dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, dar şi pentru constituire a unui grup infracţional. „Ok, râd cu adevărat. De ce ar fi cineva cercetat pentru că dezvăluie o realitate? E real. Treziţi-vă”, a scris jurnalistul Stuart Ramsay pe contul său de Twitter imediat după ce a aflat veştile din România.

A reacţionat Ambasada Marii Britanii

Ieri a reacţionat pentru prima oară şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell. Acesta le-a răspuns internauţilor români, care i-au cerut să prezinte o reacţie oficială a diplomaţiei britanice faţă de scandalul generat de reportajul trucat. Diplomatul a susţinut, într-un mesaj postat pe Twitter, că Sky News este o televiziune privată, iar executivul britanic nu poate să-şi prezinte opinia cu privire la reportajul lui Stuart Ramsay sau activităţile jurnaliştilor postului.

La rândul lor, reprezentanţii Ofcom, instituţia de reglementare a audiovizualului în Marea Britanie, a transmis că numărul reclamaţiilor pe care le-a primit în legătură cu „dezvăluirile” Sky News privind presupuşii traficanţi de arme din România a crescut la 109.

În acelaşi timp, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, vineri, că statul român este obligat să dea în judecată, la Londra, postul de televiziune britanic Sky News, pentru denigrarea României, dacă se dovedeşte că reportajul despre traficanţii de arme nu corespunde realităţii.

Detectorul de minciuni pentru Stuart Ramsay

Avocatul Marcel Vrabie, care îl reprezintă pe Atilla Pantics, a anunţat că va cere un test poligraf pentru jurnalistul Stuart Ramsay, cel care a condus echipa de la postul Sky News. „Înregistrarea nu este un fals, fals este scenariul. Simplul fapt că reporterii englezi afirmă că au fost arme militare. Orice specialist îşi dă seamă numai dintr-o simplă privire că sunt de vânătoare, în niciun caz arme de atac”.

„Dacă domnul Stuart Ramsay va fi adus în faţa autorităţilor judiciare române, noi solicităm şi efectuarea unui test poligraf, un detector de minciuni, să vedem cine minte, pentru că eu cred foarte tare că domnul Pantics este foarte sincer. Şi el este dispus să fie supus testului poligraf. L-am întrebat şi nu este nicio problemă”, a spus avocatul acestuia. Reacţia apărătorului vine în contextul în care jurnalistul britanic susţine încă de la izbucnirea scandalului că materialul nu este regizat şi că în reportaj este vorba despre traficanţi care încercau să vândă arme militare.

Care sunt probele procurorilor

Cei implicaţi în acest caz au recunoscut acuzaţiile în faţa magistraţilor, şi au mărturisit că regretă faptele, dar susţin în continuare că au fost înşelaţi de jurnaliştii britanici care le-ar fi spus că realizează un documentar cu personaje fictive. Ei au arătat că jurnaliştii Sky News le-ar fi spus inclusiv ce replici să spună şi le-ar fi cerut să poarte haine militare, cagule şi ochelari de soare, dar şi să vorbească în limba română, deşi limba maternă a celor trei este limba maghiară. „Regret nespus pentru că m-am lăsat păcălit. Am fost păcălit de aceşti oameni”, declara intermediarul Szanto. Regretele nu l-au ajutat în faţa judecătorilor.

Procurorii DIICOT au descoperit armele de vânătoare, care erau prezentate în reportaj ca arme de război, dar şi maşina de teren, Suzuki Samurai, folosită la filmări. O altă probă relevantă a anchetatorilor este interceptarea unei discuţii între Szanto şi jurnalistul britanic Stuart Ramsay, la câteva zile de la difuzarea reportajului. Detaliile au fost oferite de avocatul Marcel Vrabie, care susţine că stenogramele discuţiilor telefonice ar fi în favoarea românilor arestaţi.

„La data de 10 august, domnul Szanto a luat legătura cu personajul de la Sky News care l-a solicitat să participe la realizarea documentarului şi i-a reproşat: «Domnule, m-aţi băgat într-o problemă mare şi n-aţi scris că e fictivă». El a zis că se vor ocupa avocaţii de această problemă. Convorbirea a fost înregistrată şi e depusă la dosar. Această înregistrare e în folosul nostru. Dovedeşte că cel de la Sky News recunoaşte care este adevărata natură a documentului”, a declarat Vrabie.

În acelaşi timp, jurnalistul a continuat să posteze mesaje pe contul său de Twiter şi s-a declarat şocat de arestarea celor trei români. „Ha! Nicio plată, armele sunt adevărate, e o poveste adevărată, arme de vânzare. Fără scenarii. Fără minciuni. Nimic înscenat. Tipi arestaţi - uhm adică nevinovaţi, şocat”, a scris jurnalistul, după ce doi dintre presupuşii traficanţi din reportaj au ajuns în spatele gratiilor.

Infracţiuni care aduc atingere siguranţei naţionale

Mihai Aurelian Szanto şi fraţii Pantics sunt acuzaţi de complicitate la „comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională”, infracţiune pentru care riscă până la cinci ani de închisoare. De asemenea, cei trei sunt acuzaţi şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat. Cu privire la această ultimă acuzaţie, avocatul lui Pantics susţine că acesta nu a avut reprezentarea faptului că face parte dintr-un grup sau că s-a organizat într-un grup ca să comită infracţiuni. El a explicat că ancheta a fost extinsă şi asupra jurnalistului de la Sky News. „Audierea jurnaliştilor nu cred că ar putea să schimbe situaţia. Ei îşi vor menţine punctul de vedere, sunt convins. S-a dispus extinderea cercetărilor asupra lor”, a arătat Vrabie.

La rândul lor, procurorii DIICOT au arătat în faţa judecătorilor că aşa-zisa investigaţie jurnalistică nu era fundamentată pe fapte şi împrejurări reale, ci a fost creată din iniţiativa jurnaliştilor, prezentând ca veridice date şi informaţii false. Anchetatorii susţin că toate informaţiile surprinse ca atare în materialul video al postului Sky News ce au fost răspândite în mass-media, inclusiv în mediul virtual, „cunoscând caracterul fals al acestora (şi anume faptul că persoanele din video nu erau traficanţi de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate si prezentate de aceştia erau arme de vânătoare deţinute legal) au pus în pericol securitatea naţională”.

Precedentul Ciuvică-Iane

Acesta este al şaptelea dosar din istoria DIICOT privind infracţiunea de „comunicarea de informaţii false” privind siguranţa naţională. Cinci dintre ele au fost clasate cu neînceperea urmăririi penale, iar al şaselea se află încă în lucru. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri, privind această infracţiune, este cel în care au fost implicaţi Mugur Ciuvică şi Ovidiu Iane, care au publicat pe internet, în 2002, un „Armagedon”, care îl avea ca subiect pe fostul premier al României, Adrian Năstase. Cei doi au primit scoatere de sub urmărire penală.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite