Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Reporteri fără Frontiere: Viziunea Guvernului încurajează cenzura şi autocenzura în jurnalismul românesc

5
20 Apr 2021 12:59:33
Autor: Maria Ţaga
În timpul stării de
urgenţă, Guvernul a anunţat o politică controversată care viza interzicerea
platformelor online ce promovează ştiri false dar,
în practică, a avut ca efect creşterea lor.
În timpul stării de urgenţă, Guvernul a anunţat o politică controversată care viza interzicerea platformelor online ce promovează ştiri false dar, în practică, a avut ca efect creşterea lor.

World Press Freedom Press Index 2021, realizat de Reporteri fără Frontiere (RSF), arată că  jurnalismul este „complet sau parţial blocat" în 73% dintre cele 180 de ţări clasificate de organizaţie.

Cât priveşte România, viziunea Guvernului încurajează cenzura şi autocenzura. Mecanismele de finanţare media sunt în cele mai multe cazuri opace şi chiar corupte, iar politicile editoriale sunt subordonate intereselor proprietarilor, care deseori le folosesc ca unelte de propagandă. În acelaşi timp, informaţii despre acţionariatul media sunt ascunse publicului, Consiliul Naţional al Audiovizualului a încetat să mai pună la dispoziţie aceste informaţii pe baza faptului că încalcă legislaţia privind protecţia datelor, se arată în raportul ONG-ului. Conform indexului, Guvernul României şi oficialii de stat au întârziat să furnizeze informaţii despre consumabilele medicale şi alte cheltuieli în legătură cu efectele pandemiei.

În timpul stării de urgenţă, Guvernul a anunţat o politică controversată care viza interzicerea platformelor online ce promovează ştiri false şi teorii ale conspiraţiei dar, în practică, a avut ca efect creşterea profilului lor. În loc să combată dezinformarea şi să susţină sectorul mass-media, Guvernul a alocat 40 de milioane de euro pentru campanii de informare publică şi conştientizare media. Iniţiativa a fost criticată din cauza lipsei de transparenţă şi a criteriilor de calitate cu privire la alocarea fondurilor, care a dus la favorizarea unei părţi a presei lipsită de etică şi a încurajat autocenzura.

Topul

73% din 180 de ţări evaluate de ONG se caracterizează prin situaţii considerate "foarte grave", "dificile" sau "problematice" pentru profesie.

Pandemia de coronavirus a fost folosită ca motiv pentru a bloca accesul jurnaliştilor la sursele de informaţii şi pe teren, jurnaliştilor le este tot mai greu să investigheze şi să relateze poveşti sensibile, în special din Asia, Orientul Mijlociu şi Europa.

Pandemia de Covid-19 a reprezentat "o oportunitate pentru state să restrângă libertatea presei", a subliniat pentru AFP secretarul general al RSF, Christophe Deloire.

România se află pe locul 48 în clasament, menţinându-si poziţia, iar vecina noastră Ungaria, pe locul 92, adică în scădere trei poziţii faţă de anii trecuţi. În Ungaria regimul Viktor Orban "îşi asumă dezinhibat" represiunea libertăţii presei, informaţia despre coronavirus este "blocată" în special de legislaţia, în vigoare din martie 2020, care pedepseşte "difuzarea de informaţii false".

În partea de jos a clasamentului figurează mereu China, pe locul 177, înaintea Turkmenistanului, Coreeei de Nord şi Eritreea.

În fruntea clasamentului, Norvegia îşi păstrează primul loc pentru al cincilea an consecutiv, înaintea Finlandei,  Suediei şi Danemarcei.

Europa rămâne cea mai sigură regiune dar agresiunile şi arestările abuzive s-au înmulţit, în special în Franţa (locul 34) în timpul manifestaţiilor contra proiectului de lege privind "securitatea globală", în Italia ( locul 41), în Polonia ( locul 64), în Grecia (locul 70), în Serbia (93) şi în Bulgaria (112).

Situaţia rămâne ,,mai bună" în Statele Unite, afându-se pe locul 44, ,,chiar dacă ultimul an al mandatului lui Donald Trump a fost caracterizat printr-un număr record de agresiuni, aproape 400 şi de 130 de arestări ale jurnaliştilor".

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mihai Neagu
20.04.2021, 13:03:30

BRAVO guvernului meu, cinste unui asemenea presedinte. La mai mare!!!

0 (2 voturi)
Davide Isa
20.04.2021, 13:35:11

In sfarsit, apare si un jurnalist mai echilibrat, care are curajul sa spuna adevarul despre mass media servita. Felicitari!

0 (2 voturi)
Davide Isa
20.04.2021, 13:35:54

ps: sper sa nu dispara sau sa se "converteasca" ;) ...

+1 (3 voturi)
Amdo Odma
20.04.2021, 13:38:01

Si cam cat la suta dintre jurnalisti nu sunt analfabeti functional?

-2 (4 voturi)
Mihai Neagu
20.04.2021, 14:45:05

@Amdo Odma, un comentar cretin, mistocarie fara rost. Ehhhh... cam ca toti cei care ii apara vrajnic pe guvernantii de acum.

+1 (1 vot)
Modifică Setările