Reprezentantul firmelor austriece acuzate că l-au mituit pe fostul ministru Sebastian Vlădescu şi-a recunoscut faptele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Vladescu . Mediafax
Sebastian Vladescu . Mediafax

Reprezentantul unei firme austrice a încheiat cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în care a precizat că i-a dat peste 2,1 milioane de euro fostului ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu pentru a interveni pe lângă ministrul Transporturilor pentru plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa.

 Acelaşi om de afaceri a dat peste 1,1 milioane de euro secretarului de stat din Ministerul Transporturilor Constantin Dascălu.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Hornegger Josef, la data faptelor reprezentant al unei companii austriece, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la dare de mită (2 fapte) şi complicitate la cumpărare de influenţă.

”În perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie austriacă, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie. Banii încasaţi ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăţi făcute de statul român şi erau achitaţi succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la Compania Naţională de Căi Ferate “CFR“ – S.A. - C.N.C.F.R.)”, a reţinut DNA în acordul de recunoaştere.

Concret, în perioada 2009-2013, Hornegger Josef, directorul reprezentanţei din România a companiei austriece, a contribuit la negocierea şi plata unui comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la compania feroviară, către oficialii romani implicaţi în deblocarea plăţilor sau care le puteau influenţa.

”Ca urmare a acestor demersuri, Hornegger Josef a contribuit la remiterea, cu titlu de mită, a mai multor sume de bani unor oficiali din cadrul Ministerelor de Finanţe şi Transporturi, după cum urmează: suma totală de  1.114.000 euro a fost dată inculpatului Dascălu Constantin, pentru ca acesta să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu de secretar de stat în Ministerul Transporturilor în aşa fel încât să asigure, pe de o parte, finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa şi, pe de altă parte, finanţarea necesară plăţii TVA restante de la lucrările efectuate la tronsonul Bucureşti –Câmpina; suma totală de 65.000 euro a fost remisă fostului ministru de Finanţe, Vlădescu Sebastian,  în acelaşi scop; suma totală de 2.117.000 euro a ajuns tot la inculpatul Vlădescu Sebastian, care ar fi urmat să îşi exercite influenţa pe care a pretins că o avea asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să asigure finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa”, a mai transmis DNA.

Potrivit procurorilor, în schimbul contribuţiei sale la săvârşirea faptelor de corupţie, inculpatul a obţinut, de la compania pe care o reprezenta, suma de 1.100.000 euro, prin intermediul unei firme off shore.

”Prin prezentul acord, s-a solicitat instanţei de judecată confiscarea sumei sus menţionate, iar în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil ce aparţine inculpatului Hornegger Josef. De asemenea, aceeaşi măsură a fost dispusă şi asupra a 45 de părţi sociale pe care inculpatul le deţine în cadrul a două firme”, a mai transmis DNA.

Hornegger Josef a fost condamnat la 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Hornegger Josef, împreună cu acordul  de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.

DNA anunţă că, în continuare se desfăşoară acte de urmărire penală faţă de inculpaţii Vlădescu Sebastian (care, la data unora dintre fapte, a deţinut funcţia de ministru al Finanţelor Publice), Costea Mircea-Ionuţ, fost angajat al Ministerului Finanţelor, Mititelu Mihaela, la data faptelor persoană apropiată de conducerea C.N. C.F.R., Dascălu Constantin, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi Boureanu Cristian-Alexandru, la data faptelor deputat în Parlamentul României pentru faptele descrise în comunicatele mediatizate anterior.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite