Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Republica Moldova trimite în România o echipă de 22 de medici şi 10 paramedici  pentru a ajuta la tratarea pacienţilor bolnavi de COVID-19

3
18 Oct 2021 17:25:58
Autor: Cristina Morozan
Decizia a fost luată după ce situaţia pandemică din România s-a agravat în ultimele zile Foto:  Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului Republicii Moldova
Decizia a fost luată după ce situaţia pandemică din România s-a agravat în ultimele zile Foto:  Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului Republicii Moldova

Republica Moldova va trimite în România, în perioada 18-31 octombrie, 22 de medici şi 10 paramedici care vor lucra alături de medicii din cadrul spitalului modular din Leţcani la tratarea pacienţilor bolnavi de COVID-19. Împreună cu aceştia vor fi trimise şi 3 autospeciale din Chişinău, Bălţi şi Ungheni, potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a Guvernului Republicii Moldova.

„22 de medici şi 10 paramedici din Republica Moldova  vor munci alături de colegii lor din România pentru a contribui la tratamentul pacienţilor bolnavi de COVID-19. Echipa va activa în cadrul spitalului modular din Leţcani, judeţul Iaşi, România”,  transmite Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului Republicii Moldova.

Conform sursei citate, decizia a fost luată după ce situaţia pandemică din România s-a agravat în ultimele zile, ajungând pe primul loc în lume după numărul de decese zilnice cauzate de COVID -19. 
 
„Spitalele din România sunt copleşite de numărul de pacienţi de COVID-19.  În această situaţie extrem de gravă, Guvernul Republicii Moldova vine cu un gest simbolic, deoarece înţelegem că e necesar de a uni forţele pentru că, mai mult ca oricând, personalul medical şi sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Solidaritatea şi responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente, reprezentând principiile pe care se bazează Uniunea Europeană”, a declarat premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliţa. 
 
Astfel, luni 18 octombrie, 11 medici şi 11 asistenţi/asistente medicale din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”, Institutului de Medicină Urgentă, spitalelor raionale Glodeni, Donduşeni şi Stefan Vodă vor ajunge în România.
 
 
Majoritatea acestora sunt specialişti în terapie intensivă şi toţi au experienţă de tratament a pacienţilor cu COVID-19. Membrii celor 2 echipe de paramedici SMURD sunt angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă,  (subdiviziunile Chişinău şi Bălţi). Împreună cu aceştia pleacă spre Iaşi şi 3 autospeciale din Chişinău, Bălţi şi Ungheni. 
 
Sursa citată aminteşte că la începutul crizei pandemice România a susţinut constant Republica Moldova. Astfel, în luna mai 2020, o echipă din 40 de medici şi asistenţi/asistente au activat în spitalele din Republica Moldova. Tot în luna mai 2020, România a donat 20 de camioane cu echipament medical. În februarie 2021, Republica Moldova a beneficiat de loturi de echipamente medicale de protecţie pentru personalul medical (măşti, combinezoane, mănuşi) valoarea totală ridicându-se la circa 2,3 milioane de euro. Totodată, România a donat Republicii Moldova circa 500 000 de doze de vaccinuri AstraZeneca şi Pfizer.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Utilizator Adevărul
18.10.2021, 17:44:04

Comentariu considerat abuziv.

Bongo Pongo
18.10.2021, 17:59:57

Taranii aia moldavi nu dupa ce se kk de foame da' ei trimit "ajutoare " la Romania. Vai de mama lor!

-4 (4 voturi)
Victor Reyes
18.10.2021, 20:34:30

In ultimele sapte zile au murit de covid mai multi romani decat la revolutia din decembrie '89. Romania va ramane in memoria colectiva a umanitatii ca o tara de prosti conspirationisti, antivaccinisti. Ca suprema ofensa a inteligentei, iata o selectie a minciunilor si dezinformarii antivacciniste postate pe parcursul a 20 de ore, pe 17 Octombrie pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/Minciuni-antivacciniste-17-Octombrie-2021---forumurile-Adevarul-10-17 Analiza activitatii unui postac antivaccinist platit poate fi gasita la: https://telegra.ph/Postacul-antivaccinist-Camelia-Sorescu-10-09 Citeste si afla ce minciuni te-au determinat sa nu te vaccinezi inca.

+7 (7 voturi)
Modifică Setările