Reţeta de făcut bani a medicului Lucan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Lucan FOTO Adevărul
Mihai Lucan FOTO Adevărul

Bani, bijuterii şi un jurnal despre anchetatorii săi - asta au descoperit procurorii DIICOT în casa medicului Mihai Lucan, cercetat pentru un prejudiciu de 5,1 milioane de lei în dauna Institutului pentru Transplant Renal din Cluj.

Celebrul chirurg Mihai Lucan (69 de ani), fostul şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, este cercetat sub control judiciar într-unul din cele mai mediatizate dosare de la sfârşitul acestui an.  Medicul şi fiul acestuia, Valerian Ciprian Mihai Lucan, au fost reţinuţi joi pentru 24 de ore de procurorii DIICOT. 

Acuzaţiile: delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi constituire a unui grup infracţional organizat. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis cercetarea sub control judiciar, dar decizia nu este definitivă. Ultimul cuvând îl vor avea judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Aceeaşi decizie,  de plasare sub control judiciar, a fost luată şi în cazul a doi directori ai ICUTR  Cluj-Napoca,  Dan Emil Fofiu-Sânpătreanu şi Sanda Rodica Baciu.

În esenţă, ancheta vizează modul în care ICUTR ar fi fost devalizat în beneficiul clinicii particulare Lukmed. Firma a fost fondată de soţii Maria şi Mihai Lucan, iar administrator este fiul acestora, Valerian Ciprian Mihai Lucan. Pe de o parte ar fi vorba de servicii medicale prestate de către angajaţii Institutului, în beneficiul unităţii medicale private. Procurorii DIICOT mai acuză că în 2007, un aparat medical perfomant, folosit în tratarea diferitelor forme de cancer, a fost transferat illegal, timp de şase ani,  de la ICUTR la Lukmed. Prejudiciul: 5,1 milioane de lei. Mai mulţi medici clujeni sunt cercetaţi în acest caz: Liviu Ghervan, Adrian Bărbos, Cornel Burghelea şi Adriana Milena.

Jurnal despre anchetator

Dosarul a explodat mediatic după ce procurori DIICOT au descoperit în casa lui Lucan aproape 600.000 euro, bijuterii şi arme de vânătoare. Medicului i-ar fi căzut 5.000 de euro din buzunar, chiar când să iasă din biroul procurorului. În plus, Lucan ştia despre ancheta DIICOT încă din luna iulie. Acest lucru l-a notat într-un jurnal găsit a percheziţii şi în care a notat că avocata lui, „Alice”, „trebuie să facă cerc protector în jurul său şi să facă un sistem relaţional în locul său cu oamenii din sistemul judiciar, precum procurori, judecători, poliţie sau SRI”. 

Medicul a mai notat în jurnal detalii din viaţa anchetatorului în cadrul unui amplu studiu de caz. Între maximele preferate: „Vrei să prinzi peşte, fă-te cârlig…” sau „Cine ridica sabia asupra mea, îi va cădea mâna...”. Lucan a declarat că nu comentează ce spun procurorii şi că este exclus ca în conturile firmei sale să fi ajuns 5 milioane de lei. „Mai am o agendă, dacă vreţi v-o dau, ca să vedeţi cât de secretă e”, a  precizat acesta. El a explicat că s-ar fi interpretat greşit însemnările din jurnal, mai ales partea cu cercul protector. „Doar Dumnezeu poate să mă protejeze”, a conchis medicul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite