Reţetele compensate, din nou în discuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii trebuie  să-şi cumpere medicamentele din farmacii
Pacienţii trebuie să-şi cumpere medicamentele din farmacii

O nouă rundă de negocieri între medicii de familie, Ministerul Sănătăţii pe tema eliberării reţetelor compensate şi gratuite va avea loc astăzi.

La întâlnire vor participa şi reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Medicii de familie au mai avut o întâlnire la sfârşitul săptămânii trecute pentru a discuta problema reţetelor compensate. În urma negocierilor nu s-a ajuns la niciun rezultat, astfel încât medicii de familie au refuzat să mai prescrie reţete compensate şi gratuite sau să mai dea trimiteri şi concedii medicale de la 1 aprilie .

Buget redus

Revolta medicilor de familie este legată de normele din contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale pe 2010. Aceste norme „au fost aprobate pe şest", potrivit Rodicăi Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, citată de Mediafax. Tănăsescu spune că normele au fost aprobate fără ca medicii de familie să fie consultaţi şi că prevederile din actul respectiv „vor reduce cu aproape 40% bugetul asistenţei medicale primare". De la 1 aprilie nu mai există un contract-cadru, după cum susţine Doina Mihăilă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie.

Contractul-cadru urma să intre în vigoare la 1 aprilie, însă a fost aprobat de Guvern abia la 31 martie şi nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial. În acest moment nu se cunosc normele de aplicare.

Doina Mihăilă precizează că medicii de familie nu vor mai semna niciun document „în alb aşa cum s-a încercat de fiecare dată". Prin urmare, medicii de familie susţin că nu vor accepta niciun contract-cadru până când nu vor primi câte 10.000 de lei pentru finanţarea cabinetului comparativ cu media de 4.200 de lei, cât era până acum. Medicii spun că reducerea cu 40% a bugetului ar putea determina intrarea în faliment a cabinetelor medicale.

Pacienţi afectaţi

Medicii sunt nemulţumiţi de faptul că ei primeau 90% din fonduri în funcţie de numărul de pacienţi înscrişi pe listele lor şi doar 10% în funcţie de consultaţiile făcute. Anul acesta însă, lucrurile se vor schimba deoarece reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că unii medici încercau să atragă cât mai mulţi pacienţi pentru a avea venituri cât mai mari.

Ministerul Sănătăţii consideră nejustificate aceste acţiuni ale medicilor de familie. Reprezentanţii ministerului spun că revolta medicilor se va repercuta asupra bolnavilor şi le va aduce numai prejudicii. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, consideră, de asemenea, că pacienţii vor fi cei mai afectaţi de pe urma aceastei situaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite