Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Reunirea, al treilea obiectiv major al României după integrarea în UE şi NATO. Interviu cu deputatul PMP Constantin Codreanu

5
26 Feb 2019 10:38:44
Sebastian Rusu
Sursa foto: Deschide.md
Sursa foto: Deschide.md

România trebuie să aibă o abordare pragmatică în relaţiile cu cel de-al doilea stat românesc de peste Prut şi să pregătească un Minister al Reunificării şi un Fond Moldova pentru a putea merge spre îndeplinirea celui de-al treilea obiectiv major după integrarea în NATO şi UE: REUNIREA, a declarat, într-un interviu în exclusivitate pentru Jurnaliştii.ro, deputatul PMP Constantin Codreanu.

Jurnaliştii.ro: Ce se va întâmpla cu drumul european al R. Moldova în contextul rezultatelor de la alegerile parlamentare de duminică? Vom avea o alianţă PDM-PSRM?

Constantin Codreanu: Integrarea europeană a Republicii Moldova este un obiectiv iluzoriu în condiţiile în care Bruxelles-ul a spus foarte clar că nu se mai poate vorbi despre o extindere a Uniunii Europene în următorii 30 de ani. Politicienii care vorbesc despre integrarea europeană a celui de-al doilea stat românesc mint alegătorii dacă nu pun semn de egalitate între apropierea definitivă de România şi integrarea în UE.

Există o singură cale: în şi cu România, în şi cu Uniunea Europeană. Restul sunt poveşti de adormit cetăţenii în campaniile electorale.

În politică, niciodată să nu spui niciodată. Totuşi, nu cred într-o alianţă public asumată dintre PDM şi PSRM. Toată lumea ştie că ea funcţionează pe ascuns, dar o relaţie publică dintre Plahotniuc şi Dodon le-ar fi fatală electoral amândurora.

Ce ar trebui să înveţe România din lecţia putinistă din R. Moldova? Cum va evolua parteneriatul PSD-PDM în contextul în care România girează tacit democraţia lui Plahotniuc?

România trebuie să se comporte respectând un statut pe care îl are în mod firesc deja pentru aproape 1 milion de basarabeni — ca o adevărată Patrie. Să nu ne amintim de Republica Moldova doar la alegeri şi să comentăm cu reflexe mioritice votul pro-Rusia, ci să ne întrebăm de ce se votează în acest mod şi ce putem face pentru a schimba această realitate.

Pragmatism şi implicare — acestea două sunt ingredientele esenţiale. Sunt atât de multe lucruri de făcut: Spaţiul Informaţional Comun, interconectarea energetică, reconstrucţia podurilor peste Prut distruse de sovietici etc. Trebuie ca aceste proiecte să fie coordonate şi implementate de o componentă oficială în Guvernul României — un Minister al Reunificării.

Am spus în mod repetat de la tribuna Camerei Deputaţilor şi la întâlnirile bilaterale cu participarea oficialilor din cele două state că România trebuie să regândească modalitatea prin care îi susţine pe românii de dincolo de Prut. Toate fondurile trebuie să meargă pe proiecte concrete în comunităţile locale.

Altfel, guvernarea de la Chişinău, oricare va fi aceasta, este mereu tentată să condiţioneze sprijinirea proiectelor de apartenenţa partinică a primarului/preşedintelui de raion.

României trebuie să îi pese de oamenii din cel de-al doilea stat românesc, nu de partenerii politici care, de multe ori, prin comportamentul lor corupt afectează inclusiv ideea parcursului european.

Citeşte interviul complet pe Jurnaliştii.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lucifer
26.02.2019, 11:02:46

Ca părere, România are de 30 de ani o politică ineficientă şi iresponsabilă în Moldova. Pur şi simplu România nu ştie ce să facă, deşi ar fi putut face multe. Un alt aspect: Europa(mai ales Gerrmania şi Franţa) NU sprijină atragerea Moldovei spre Ves, despre "unire" nici atât. Europenii nu vor să suprere Rusia şi pentru asta ar trăda toate statele din Est, inclusiv Ucraina, Polonia, România+Moldova, etc. Doar în SUA+UK+NATO mai putem spera să ne ajute, dar asta "la pachet" cu Ucraina. Repet, ruşine României că a tratat cu dezinteres problema marelui interes naţional al Unirii. O pagină ruşinoasă în istoria noastră.

0 (2 voturi)
M Costi
27.02.2019, 06:16:10

@Lucifer - Ai putea detalia ceva concret privitor la ce ar mai fi trebuit sa faca România pentru R. Moldova ? Cu texte si lozinci nu convingi pe nimeni , incearca si ceva idei realiste ....!

Stancu Dan
26.02.2019, 12:23:20

Mdeh, vorbe mari. "Patrie", "frati", etc. De fapt e mult mai simplu. Cine vrea sa-i ajute R Moldova (DACA VREA) trebuie sa sprijine dezvoltarea economica a Romaniei. Fiindca R Moldova e inghesuuta intre doua state fragile dpdv economic (Romania si Ukraina) si-are pe cap beleaua destabilizarii rusesti. Fara cel Indiferent cine va veni la putere in R Moldova nu va putea scoate tara aia din saracie, iar saracie inseamna dependenta de rusi. Pentru ca R Moldova sa iasa din saracie e nevoie de investitii masive (NU pomenile actuale) iar investitiile alea nu vor veni daca n-au frontiera cu cel putin un stat solid dpdv economic. Cei care repeta tot felu' de vorbe mari da' nu misca un deget pentru dezvoltarea economica accelerata a Romaniei sunt niste politruci. Avem destui d-astia. N-avem in schimb politicieni, adica indivizi care sa nu minta populatia in schimbu' unor voturi care sa le faculiteze lor, maharilor, accesu' la un ciolan.

-1 (1 vot)
eu doar constat
26.02.2019, 17:36:12

Unirea, sau reunirea este o tema, care apare intotdeauna cand n-are niciun rost. In treaba asta cu unirea cu Basarabia, Romania nu este singura. Mai este, bineinteles si Basarabia si, in spatele lor UE, respectiv F. Rusa. Chiar daca, ipotetic vorbind, populatia R. Moldova va decide prin referendum (fara un asemenea referendum unirea este de neconceput) sa se reuneasca cu Romania, nu exista nicio siguranta ca UE va accepta aceasta unire, fara acceptul F. Ruse, carem evident se va opune vehement. Asa ca, s=o lasam mai moale cu reunirea; aceasta tema, daca devine slogan al unor partide din Romania este total neserioasa in conditiile in care de cealalta parte a Prutului nu exista o dorinta similara a majoritatii moldovenilor. Sa respectam baba de dincolo de podul de flori si sa nu o trecem la noi, daca nu vrea.Mai ales ca, chiar daca ar dori asta, nici UE si mai ales Rusia nu vor dori asta.

+1 (1 vot)
M Costi
27.02.2019, 06:09:33

Ar putea spune deputatul PMP Constantin Codreanu ce actiuni concrete in sprijinul romanilor din R. Moldova a intreprins si care au fost rezultatele ? Cu gargara electorala , de tipul "...un Minister al Reunificării...." , nu poti convinge pe vreun basarabean ca ii vrei binele ! Chiar si un deputat al unui partid de opozitie ar trebui sa-si reaminteasca eforturile materiale facute de Statul Român pentru Republica Moldova , prin intermediul unor proiecte concrete :Burse de studiu acordate studentilor si elevilor basarabeni , sute de gradinite reparare si reabilitate , imprumut financiar avantajos pt R. Moldova , conducta de gaze naturale , sprijin diplomatic si politic in cadrul UE si organismelor financiare europene etc. etc.! Si toate acestea in conditiile in care România nu este chiar un stat european bogat

Modifică Setările