Eveniment

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Revista Nature: „Cercetarea din România, în cădere liberă“

12
21 Aug 2013 14:32:51
Autor: Oana Craciun
Ministrul pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, spune că nu s-au înlesnit condiţiile de acces în funcţiile universitare
Ministrul pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, spune că nu s-au înlesnit condiţiile de acces în funcţiile universitare

Revista Nature a publicat miercuri o analiză privind tăierea fondurilor alocate proiectelor de cercetare din România, din această primăvară, arătând că modificările legislative operate de noua conducere a Ministerului Educaţiei în cercetare şi în învăţământul universitar afectează calitatea educaţiei. Fostul ministru Ecaterina Andronescu susţine că articolul este unul ”politic”.

UPDATE: „Am tot respectul pentru articolele ştiinţifice pe care le publică revista Nature, însă acesta nu este un articol ştiinţific, este unul politic, şi nu este prima dată când autoarea are astfel de abordări. I-am explicat foarte clar că nu eu ca ministru stabilesc criteriile de acces în funcţia de profesor universitar, ci comisiile de specialitate ale Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare fac o listă pe care ministrul o aprobă“, a explicat Andronescu pentru Adevărul.

Fostul ministru a spus că relaxarea condiţiilor de avansare în universităţi reprezintă, în fapt, stabilirea unor „criterii realiste, care ţin seama de nivelul sistemului de învăţământ din România“. Andronescu a adăugat că sistemul universitar a fost văduvit în ultimii trei ani, când au fost blocate posturile în învăţământ şi chiar şi după deblocarea celor aproape 1.300 de locuri, anul acesta, foarte puţini dintre conferenţiarii universitari s-ar fi  putut ridica la nivelul criteriilor stabilite de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.


Intitulată „Cercetarea din România, în cădere liberă“, analiza publicată luni, 21 august, în prestigioasa revistă internaţională de ştiinţă „Nature“, arată că deciziile de reducere a fondurilor alocate proiectelor de cercetare aflate în derulare deja, operate în aprilie 2013, afectează nivelul cercetării din România.

Autorul articolului pleacă de la povestea unui cercetător român în domeniul biologiei, Ioan Ovidiu Sîrbu, care povesteşte că s-a întors în România să facă cercetare în baza criteriilor de selectare a proiectelor de cercetare din 2011, ”exclusiv pe performanţă”.

Cercetătorul, care şi-a început în 2012 proiectul de cercetare la Universitatea de medicină şi farmacie ”Victor Babeş” din Timişoara, a explicat pentru Nature că, ”văzând acel sistem corect de acordare a granturilor, a fost sigur că ar putea să facă cercetare la fel de bine în România ca în Germania”. ”Ceea ce s-a întâmplat ulterior a fost dezamăgitor”, a declarat Sîrbu.

Demisia Consiliului Cercetătorilor

Analiza povesteşte traseul demisiei în bloc a membrilor Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice, la scurt timp după anunţul tăierii fondurilor alocate cercetării şi al schimbării criteriilor de acordare a granturilor, demisie susţinută de o petiţie adresată premierului şi semnată de peste 900 de persoane.

„Interesul revistei Nature pentru România este flatant, dar şi îngrijorător. Cred că putem acum vorbi de o anumită fascinaţie a acestei reviste, care alături de sora ei americană Science este de departe cea mai importantă pentru ştiinţa mondială, faţă de situaţia hilară din România. Un fel atracţie către o un caz de senzaţie, către un scandal continuu: o ţară care are în continuare un prim ministru plagiator, unde cercetarea este condusă de un doctorand (Costoiu), iar frâiele sunt trase din umbră de o "doamnă" unsă cu toate alifiile precum Andronescu, care pare să fi plagiat şi ea cu succes. Serialul din Nature este un reportaj despre "circul românesc" şi arată faţa hâdă a realităţii: am ajuns la fundul butoiului”, a declarat pentru Adevărul Liviu Giosan, preşedinte fondator la Ad Astra, Asociaţia Cercetătorilor Români din Străinătate, cei care au cerut ministerului în primăvară deblocarea fondurilor pentru cercetare.

O parte dintre fonduri au fost deblocate, însă Giosan, de asemenea blogger adevarul.ro, este de părere că măsura este „o mică scădere de presiune din sistem ca să nu se ajungă la revoltă“. „Din păcate, comparat cu această măsură ieftină de captare a credibilităţii, intrarea în sistemul universitar a sute de noi oameni fără asigurarea minimă de calitate este catastrofală pentru că perpetuează "circul". Revista Nature va avea decenii de acum încolo să discute despre situaţia pe care a caracterizat-o la un moment dat direct ca "absurd" a la Eugen Ionescu“, a adăugat Giosan.

De asemenea, autorul articolului a recut în revistă toate modificările aduse Legii Educaţiei Naţionale din iarna lui 2012, de la preluarea Ministerului Educaţiei de Ecaterina Andronescu şi ulterior de Mihnea Costoiu, fost rector la Politehnica din Bucureşti şi în prezent ministrul delegat pentru Învăţământ Superior.

De altfel, articolul arată că oamenii de ştiinţă români îi consideră pe cei doi oficiali români artizanii schimbărilor care au slăbit calitatea educaţiei în România şi au atras nemulţmirea mediului academic.

Reacţiile oficiale

În timp ce fostul ministru Ecaterina Andronescu nu a răspuns solicitărilor revistei ”Nature” legate de subiectul ordonanţei de urgenţă din decembrie 2012 care a adus multiple modificări sistemului universitar, Costoiu a comentat situaţia legată de angajările în universităţi.

Acesta a declarat că toate procedurile de numire în funcţii universitare au fost făcute corect, iar ipoteza privind relaxarea condiţiilor de acces către aceste funcţii este ”ori o interpretare greşită, ori o presupunere nefundamentată a unora dintre iniţiatorii acestei ipoteze”.

Mihnea Costoiu nu a putut fi contactat pentru reacţii legate de publicarea acestui articol în Revista ”Nature”.


UPDATE Demisiile celor 17 membri ai Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice au fost depuse la Ministerul Educaţiei, care vrea fonduri suplimentare pentru cercetare

Cei 17 membri ai Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), în frunte cu preşedintele CNCS, doctorul Mihai Dima, şi-au semnat luni după-amiază demisiile. Acestea  se află în momentul de faţă pe masa ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, conform declaraţiilor date adevărul.ro de către Dima.

UPDATE Demisie în bloc a membrilor Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice. Motivul: reducerea drastică a finanţării proiectelor de cercetare

Membrii Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) au anunţat că demisionează în bloc din organismul care asistă Ministerul Educaţiei în coordonarea, finanţarea, monitorizarea şi evaluarea activităţilor de cercetare ştiinţifică din România. Ministerul Educaţiei susţine că ”a depus toate eforturile pentru demararea finanţării cercetării - dezvoltării - inovării”.

Legea Educaţiei Naţionale, modificată pe furiş în ultima şedinţă a Guvernului Ponta 1 în favoarea rectozaurilor

În ultima şedinţă a Guvernului Victor Ponta 1, de marţi, Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică radical Legea Educaţiei Naţionale aşa cum a fost gândită de fostul ministru Daniel Funeriu şi restaurează vechiul sistem, în care rectorii pot fi şi parlamentari, şi pensionari.

INTERVIU Daniel Funeriu acuză: „Modificarea Legii Educaţiei este în interesul fabricilor de diplome”

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu susţine că măsura Executivului Ponta de a-i obliga pe învăţători şi educatori să obţină o diplomă de licenţă până în 2018 dacă vor să rămână titulari pe post îi obligă pe oamenii buni, vechi, din sistem să obţină pe cheltuiala lor „o bucată de carton”, favorizând „fabricile de diplome”.

Ecaterina Andronescu: „În Legea Educaţiei asumată de PDL există o serie de aberaţii”

Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte al PSD, susţine că „aberaţiile” din actuala Lege a Educaţiei, fac parte din proiectul legislativ asumat de PDL. Prin acestea se numără şi condiţia care îi obligă pe învăţători şi educatori să deţină o diplomă de facultate.

UPDATE EXCLUSIV O nouă lege a Educaţiei: autonomie universitară sporită, după modelul german. Funeriu: "Se mafiotizează sistemul"

Universităţile din Germania, unele vechi de sute de ani şi cu o reputaţie recunoscută la nivel mondial, beneficiază de o autonomie universitară care le dă rectorilor dreptul să anuleze titluri de doctor şi să emită diplome numai cu ştampila instituţiei de învăţământ superior care a emis-o, lucru care ar putea ajunge realitate şi în sistemul din România, în urma modificărilor pregătite de parlamentari.

Abramburicii

Dacă n-aţi avut şansa să o auziţi plângând pe Ecaterina Andronescu, fost ministru etern al Educaţiei, merită să pierdeţi o oră din viaţă.

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Candva cateodata
21.08.2013, 16:13:12

Bun articol, pe post de semnal de alarma. Ar trebui sa ne intrebam, ca si tara incotro dorim sa ne indreptam. Dar, un semnal si pentru mass media sa tina cont de lucrurile pe care le promoveaza.

+5 (5 voturi)
Nick Sava
21.08.2013, 21:38:18

"stabilirea unor „criterii realiste, care ţin seama de nivelul sistemului de învăţământ din România“ Pre limba noastra: NICIO UNIVERSITATE IN TOP 600 DIN LUME! Cam asta este nivelul invatamintului universditar in Romania, dupa doua mandate Andronescu, unul Marga si tot felul de mangi si popi intre timp. Dar hai sa zicem ca aia erau ocupati: aveau TOT invatamintul, de la gradinita pina la... naiba stie unde, oricum nu conteaza ca nu dadea decit iliterati. Dar acum avem un Miniostru al Cercetarii! Nou nout, tinar, unul dintre "cei mai competenti" din Guvernul Ponta (de "cinstit" nu stiu...) Ati auzit de el in aceste luni? A cautat ceva, a gasit ceva? Macar sosetele puturoase lepadate linga pat?...

+4 (6 voturi)
Olteanul.com
21.08.2013, 17:26:15

Bueyy, noua nu ne trebuie cercetare!!! Vrem biserici si catedrale. Ce stiti voi, cercetatorii astia? Nu stiti nimic? Nu stiti pentru ca nu puteti sa explicati cum au incaput dinozaurii in arca lui Noe. Deci sa fie clar: vrem moaste, biserici si catedrale. Cand pupi moastele simti ca stii tot adevarul din univers, adica e un fel de a fuma ceva lejer.

+3 (5 voturi)
654815544566
21.08.2013, 18:30:04

Hai ca nici cu cercetatorii nu mi-e rusine. S-au invatat sa le curga de sus. In ziua de azi totul e pe proiect. N-ai proiect mori nu te baga nimeni in seama. Cand vor invata si cercetatorii nostrii sa pregateasca un proiect, nu doar ca vor avea bani de cercetare, dar vor avea bani si pentru un trai bun. Pana atunci, nu fac decat ceea ce i-au invatat socialistii ... sa astepte de la "stat"

-3 (3 voturi)
Popescu Ion
21.08.2013, 21:23:35

Mă întreb (deși am o bănuială) cum de au ajuns americanii ăia să se îngrijoreze de cercetarea din România... Ce grozav mergea ea până să-și dea demisia neicusorii din CNCS, îl speriase și pe Ainștain pe lumea ailaltă... Acu ce-o să ne facem, cum mai luăm premiile Nobel de anu ăsta?

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (12)