Revoltă în CSM pe marginea Secţiei Speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Savonea şi Andrei Solomon, preşedintele şi vicepreşetintele CSM
Lia Savonea şi Andrei Solomon, preşedintele şi vicepreşetintele CSM

Numirea Adinei Florea în fruntea Secţiei Speciale a constituit motivul unei revolte în cadrul CSM, nu mai puţin de şapte membri boicotând şedinţa plenului de luni. Magistraţii cer suspendarea dezbaterilor despre şefia Secţiei de anchetare a magistraţilor până la publicarea raportului GRECO.

Şedinţa de luni a Consiliului Superior al Magistraturii s-a transformat într-o adevărată revoltă după ce şapte membri, judecători şi procurori, au cerut amânarea validării concursului câştigat de Adina Florea la şefia Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor până după discutarea publică a rapoartelor realizate de Comisia de la Veneţia şi GRECO (Grupul ţărilor anticorupţie) privind modificările din justiţie, rapoarte ce recomandă desfiinţarea acestei secţii.

Raportul GRECO, un pretext foarte bun

Experţii în Drept susţin că în contextul în care instituţiile europene par pregătite să reitereze cererea de desfiinţare a Secţiei Speciale, poziţia acestei structuri este mai şubredă ca niciodată. „Este limpede că în contextul condamnării definitive a lui Liviu Dragnea poziţia Secţiei Speciale (SIIJ) este ceva mai şubredă. Noul raport GRECO, nedat publicităţii încă de Guvernul Dăncilă, arată că desfiinţarea acestei Secţii reprezintă o obligaţie şi o condiţie necesară pentru asigurarea independenţei Justiţiei. În acest context, demersul preşedintelui CSM, Lia Savonea, de accelerare a numirii conducerii SIIJ, reprezintă un act de consolidare a unei structuri ce nu-şi are rostul într-un stat democratic”, este de părere Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional la Universitatea Bucureşti. „Demersul magistraţilor pare mai degrabă unul de natură politică. Chiar dacă această secţie nu trebuia să existe, şi cred că trebuie imediat desfiinţată, nu ştiu dacă boicotul şedinţelor CSM până la publicarea rapoartelor GRECO reprezintă soluţia. Au fost atâtea rapoarte, inclusiv ale Comisiei de la Veneţia, care au cerut desfiinţarea Secţiei Speciale pe care nu le-au băgat în seamă. De ce vor face acum ceva?”, spune şi Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR. 

Analiştii politici susţin că în acest context, raportul GRECO pare mai degrabă un pretext, însă unul foarte bun. „Evaluările experţilor GRECO sunt printre cele mai complexe pe tema justiţiei, iar un actor important precum CSM-ul ar trebui să se uite cu atenţie la el, chiar dacă în acest context invocarea lui pare mai degrabă un pretext, el este unul foarte bun. Cel puţin în acest moment în cadrul CSM apele s-au împărţit destul de vizibil, chiar dacă nu putem spune că există încă o masă critică pentru una dintre tabere. Cert este că doamna Birchall pare a da dovadă de ceva mai multă moderaţie, comparativ cu predecesorul ei, în ceea ce priveşte latitudinea de a accepta modificările din Justiţie”, a precizat Elena Calistru, preşedintele organizaţiei non-guvernamentale Funky Citizens.

Miza boicotului la CSM împotriva Secţiei Speciale

Şapte judecători şi procurori membri CSM, Andrei Nicolae Solomon, Anamaria Chiş, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac şi Tatiana Toader, au cerut amânarea discuţiilor cu privire la conducerea Secţiei Speciale pentru că nu au dorit întrunirea cvorumului necesar pentru votul din plen. Potrivit Mediafax, chiar dacă aceştia s-ar fi prezentat şi ar fi votat împotrivă, şi ar fi dus la invalidarea concursului pentru şefia SIIJ, soluţia ar fi fost contestată în instanţă, iar Adina Florea ar fi urmat să fie validată astfel în funcţia de şef al Secţiei Speciale. Potrivit sursei citate, cei şapte magistraţi i-au transmis şefei CSM, Lia Savonea, că nu vor coborî în sala unde avea loc plenul până nu vor fi eliminate de pe ordinea de zi punctele privind Secţia de anchetă. Punctele nu au fost eliminate, drept pentru care Lia Savonea a anunţat public că plenul se va amâna.

Procurorul general interimar Bogdan Licu a subliniat că nici el nu s-a prezentat în sală, deşi era în clădire. „Am fost în clădire. Întrucât nu a fost cvorum, nu am mai coborât la sală. Nu a fost vorba de un boicot”, a precizat acesta. Pe de altă parte, ministrul Justiţiei a ţinut să sublinieze că a fost prezentă în sală. „După cum observaţi, eu m-am prezentat la plen”, a declarat Ana Bircahll.

Membrii CSM cer dezbaterea publică pe tema Secţiei Speciale

Scandalul izbucnit luni în interiorul CSM a scos la iveală o nemulţumire mai veche a celor şapte membri. Aceştia au reclamat modul autoritar al şefei CSM, Lia Savonea, de stabilire a şedintelor plenului şi au acuzat-o că stabileşte agenda CSM pentru a fovoriza o decizie sau alta. „în numeroase situaţii, stabilirea datei de desfăşurare a şedinţei Plenului şi a ordinii de zi aferente a fost de natură să determine adoptarea uneia sau alteia din soluţiile cuprinse în hotărârile Consiliului, raportat la disponibilitatea sau, dimpotrivă, imposibilitatea de participare a unor membri”, se arată în comunicatul transmis de cei şapte magistraţi.

Aceştia au cerut amânarea oricărei dezbateri cu privire la Secţia Specială până la publicarea rapoartelor GRECO şi al Comisiei de la Veneţia cu privire la activitatea acesteia. „Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, cele două organisme ale Consiliului Europei au solicitat autorităţilor române desfiinţarea acestei Secţii, apreciindu-se că aceasta este un instrument suplimentar pentru intimidarea şi exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor. Şi pe plan intern au fost formulate în mod repetat îngrijorări de către o parte a asociaţiilor profesionale ale magistraţilor. (...) Amintind că în exercitarea mandatului nostru de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii asigurăm reprezentarea colegilor magistraţi, acţionând în scopul garantării independenţei justiţiei, menţionăm că vom utiliza toate pârghiile de care dispunem pentru a susţine amânarea discutării chestiunilor ce ţin de activitatea acestei Secţii”, se mai arată în comunicatul citat.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a solicitat luni guvernului să autorizeze publicarea imediată a Raportului actualizat al GRECO cu privire la impactul modificărilor aduse legilor justiţiei asupra politicilor anticorupţie din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite