Eveniment

articolul anterior articolul urmator

România, condamnată la CEDO în cazul asistentei de la Maternitatea Giuleşti. Judecătorul nu a motivat suficient plasarea în arest a acesteia

2
23 Jul 2019 11:53:19
Autor: Laurenţiu Sirbu
Maternitatea Giuleşti FOTO Adevărul / Sever Gheorghe
Maternitatea Giuleşti FOTO Adevărul / Sever Gheorghe

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România în cazul asistentei Florentina Cîrstea, condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti în care şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţi. Statul român a fost obligat să plătească daune de 5.000 de euro, pe motiv că măsura arestului preventiv nu a fost justificată în lumina motivării oferite.

Potrivit judecătorilor CEDO, magistraţii români nu au motivat concret modul în care ar fi fost afectată ancheta în cazul incendiului de la maternitatea Giuelşti. Potrivit acestora, o asemenea măsură preventivă dură trebuie justificată în contextul în care există şi alte alternative, iar impactul emoţional puternic al unui caz în societate nu constituie un motiv suficient pentru a justifica o asemenea măsură.

În motivarea deciziei de condamnare a României, CEDO taxează instanţele care au decis în două rânduri arestarea preventiva şi respectiv prelungirea măsurii pentru 60 de zile, în cazul fostei asistente.

„Curtea notează că instanţa naţională a luat în considerare riscul unei complicităţi între angajaţii spitalului. Cu toate acestea, instanţa nu explică natura exactă a acestui risc, sau ce dovezi ar mai putea fi ascunse, dat fiind faptul că se bazau pe declaraţiile doamnei Cîrstea. 

Curtea notează că instanţa naţională s-a referit, în termeni generali, la faptele din acest caz, fără a explica cum situaţia particulară a aplicantei ar putea conduce la o nelinişte socială care să justifice arestul preventiv. 

În plus, Curtea a observat că deşi instanţa naţională a respins posibilitatea unor măsuri mai puţin restrictive, nu a motivat această decizie. Instanţa nu a demonstrat că eliberarea ei ar conduce la o nelinişte socială. (...) Arestul preventiv trebuie să corespundă necesităţilor anchetei penale, şi nu unei posibile sete de răzbunare sau pedeapsă din partea publicului. Curtea reiterează că justificarea chiar şi a unei perioade scurte de detenţie trebuie demonstrată convingător de către autorităţi. Faptul că detenţia reclamantei a fost de doar două luni nu elimină obligaţia autorităţilor de a oferi o justificare convingătoare pentru impunerea unei asemenea măsuri”, se arată în motivarea deciziei judecătorilor CEDO.

 Decizia instanţei este finală

Asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată definitiv,în aprilie 2015, la doi ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul incendiului în care şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţi, iar Maternitatea Giuleşti a primit o amendă penală de 400.000 de lei.

Nou-născuţii de la Maternitatea Giuleşti nu au putut fi evacuaţi imediat după izbucnirea incendiului din cauza lipsei asistentei din salonul de terapie intensivă, aceasta fiind plecată după şerveţele igienice, ca să meargă la toaletă, arată JS 6, în motivarea condamnărilor din acest dosar.

Potrivit documentului citat, asistenta ar fi fost în măsură să constate imediat producerea incendiului.
"În ceea ce priveşte motivul pentru care inculpata a părăsit salonul Terapie Intensivă şi activităţile pe care le-a efectuat în salonul Cezariene, potrivit declaraţiilor martorei M. D. şi ale inculpatei Cîrstea, aceasta din urmă a venit în salonul Cezariene şi i-a solicitat martorei şerveţele igienice pentru a merge la toaletă. Totodată, din orele afişate pe înregistrări, instanţa reţine că inculpata Cîrstea Florentina Daniela a rămas în acest salon timp de 4 minute, durată ce este considerabil mai mare decât cea necesară pentru lua şerveţele igienice. Mai mult, chiar inculpata a declarat: 'În salonul de cezariene se afla M D…şi i-am spus că urmează să vină finul meu, în jurul orelor 19.15, să ne ducă la domiciliile noastre", se arată în motivarea instanţei care a decis condamnarea asistentei Florentina Cîrstea la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

M Costi
23.07.2019, 16:14:13

E clar...judecatorii de la CEDO sunt slugile lui Dragnea si Toader , au condamnat Romania , care are niste magistrati competenti si incoruptibili ! Acum sa plateasca pesedeul dauna de 5000 euro , nu judecatorii si procurorii care au dat pedeapsa asistentei de la Maternitate.

+1 (1 vot)
Mihai Neagu
23.07.2019, 16:49:53

Bine spus, Costi, dar acum #rREZISTENTII tac malc..., ca de obicei.

+1 (1 vot)