„Revoluţia a făcut crime? Nu vă e, mă, ruşine?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul „Crimele Revoluţiei“, pe care Grigore Cartianu îl va lansa joi, 18 noiembrie, la Târgul de Carte Gaudeamus, l-a enervat pe fostul crainic Teodor Brateş. Fostul angajat al TVR  îl acuză pe redactorul-şef de la „Adevărul“ că spune numai minciuni. Surescitat, Teodor Brateş face un apel la minima ruşine.

Teodor Brateş nu se simte prea confortabil în raport cu apariţia volumului „Crimele Revoluţiei". Fostul crainic de televiziune s-a descărcat, într-o discuţie telefonică: „Voi, ăştia de la «Adevărul», spuneţi numai minciuni.

Vă place să răstălmăciţi lucrurile şi să acuzaţi oamenii aiurea. Ştiu eu despre ce e vorba şi în cartea lui Cartianu. Ce titlu e ăsta, «Crimele Revoluţiei»? Adică Revoluţia a făcut crime? Nu vă e, mă, ruşine? Crimele au fost făcute împotriva Revoluţiei, nu Revoluţia a făcut crime!", s-a răstit Brateş.

Întrebat cum comentează carcaterizarea pe care i-o face Grigore Cartianu, „trompeta-mitralieră a Revoluţiei", acesta a aruncat încă o admonestare înainte de a închide, nervos, nervos rău, telefonul: „Bine, mă, că sunteţi voi deştepţi! Lăsaţi-mă în pace cu porcăriile astea, că
m-am săturat de voi!".

„Cartianu e dement"

Menţionat de Grigore Cartianu, în cartea „Crimele Revoluţiei", ca membru al conducerii „revoluţionare" a Frontului Salvării Naţionale (FSN), căreia îi este atribuită vina pentru victimele din decembrie 1989, Petre Roman l-a atacat în termeni duri pe redactorul-şef al ziarului „Adevărul".

Fostul prim-ministru al României afirmă că iniţiativele editoriale ale lui Grigore Cartianu nu au alt scop decât acela de a face pe plac fostei Securităţi: „E dement băiatul ăsta! Altceva n-am ce să spun. E un om care scrie ce-i dictează fosta Securitate. Cartianul e omul Securităţii şi ceea ce ştie aia face!".

Hop şi fiul lui Valter Roman!

Ion Iliescu (stânga) şi Petre Roman, umăr la umăr, în 1989



„22 decembrie 1989. În jurul orei 14.00, în Studioul 4 al Televiziunii Române se face linişte: vorbeşte Petre Roman, fiul lui Valter şi al Hortensiei Roman. Acesta este maestru de ceremonii pentru doi generali compromişi: Mihai Chiţac, cel care tocmai participase la represiunea de la Timişoara, şi Gheorghe Voinea, «agăţat» de sovietici. Intrarea în emisie a generalilor Gheorghe Voinea şi Mihai Chiţac nu este anunţată de crainici, ci de Petre Roman. La TVR, Roman se comporta ca unul «de-al casei».

 E şi normal: atât mama sa (Hortensia Roman), cât şi soţia (Mioara Roman) lucraseră vreme îndelungată la Radioteleviziune. «Ştia perfect drumul spre studiouri», spune revoluţionarul Mihail Montanu, care s-a aflat lângă Roman la incursiunea în TVR. Brateş îşi aminteşte o întâmplare din 22 decembrie: «M-a întrebat cineva: Cum, mă, nu ştii cine e ăsta? E al
lu' Hortensia».

Petre Roman (43 de ani) era conferenţiar la Politehnica Bucureşti, iar în tinereţe avusese o idilă cu Zoia Ceauşescu, singura fiică a lui Nicolae Ceauşescu. Îşi făcuse studiile universitare la Toulouse, în Franţa. Pe 27 decembrie avea să fie numit de Ion Iliescu, la propunerea lui Silviu Brucan, în fruntea primului guvern postceauşist."

Vocea călăuzitoare a lui Brateş!

„Teodor Brateş îl prezintă pe Ion Iliescu ca fiind «fiul unui revoluţionar, unui patriot, el însuşi patriot». Adevărul este, evident, altul. Alexandru Iliescu, tatăl lui Ion Iliescu, a fost un comunist fanatic, agent al Kominternului în perioada interbelică.

Ion Iliescu a fost prezentat de Teodor Brateş în termeni elogioşi. Pentru a fi şi mai convingător, «sforarul din TVR» a făcut apel şi la patriotismul tatălui lui Ion Iliescu. În realitate, Alexandru Iliescu fusese un bolşevic fanatic, care militase pentru dezmembrarea statului român. În favoarea URSS, evident. Teodor Brateş are o explicaţie pentru covorul roşu întins directorului Editurii Tehnice în 1989: «Ascultând Vocea Americii şi Europa Liberă, şi eu credeam că soluţia de schimb era Ion Iliescu. Aşa se şi explică de ce l-am prezentat atât de călduros şi de special». (...)

Prezentarea făcută de către Teodor Brateş lui Gelu Voican Voiculescu - «o fostă victimă a dictaturii» - este cel puţin hazardată. Aşa cum avea să se dezvăluie ulterior, Voican era un vechi colaborator al sistemului represiv. Aici se impune o atenţie specială.

Deşi nu exista niciun semn că ar vrea cineva să atace Televiziunea, Teodor Brateş înteţeşte chemările, iresponsabile şi penibile, adresate populaţiei: «Pentru ca Televiziunea să rămână în continuare a poporului, vă rugăm s-o apăraţi!»"

image
Carte
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite