Această continuitate are efecte întârziate, fiindcă în aproape toate domeniile au rămas majoritari discipolii, rudele, amicii, apropiaţii celor care au făcut parte din primele structuri de conducere de după 1989. Vechii nomenklaturişti sau cei care au venit din frigul comunist să facă politică la nivel înalt au dispărut treptat în mod natural, dar spiritul lor este peste tot. Nu e vorba despre filoruşi, filochinezi sau comunişti, ci doar despre persoane aflate în funcţii importante, dar care gândesc în paradigme vechi, care pun mai presus de orice propriile interese şi care sunt uşor de manevrat. Sunt modele, care elimină meritocraţia, care favorizează plasa de relaţii desenată încă din 1990 de oficialii sistemului defunct.
Aceşti oameni care se împing unii pe alţii în faţă se regăsesc din plin în cele mai importante instituţii. Un fost ambasador nu se sfieşte să vorbească despre nepotism şi corupţie în Ministerul Afacerilor Externe.
Peisajul e, însă, la fel de complicat peste tot, pentru că structurile vechi se regăsesc la nivelul mentalităţii, politicilor, proiectelor în reţelele mai noi formate după obiceiuri, care se păstrează dinainte de 1989. Revoluţia pare că nu se termină niciodată, fiindcă e permanent alimentată cu acelaşi tip de combustibil. Ajung în funcţii cheie ale statului oameni fără calităţi, politicieni acuzaţi că au avut relaţii contractuale cu serviciile secrete postcomuniste, personaje compromise sau vulnerabile, care pot fi păcălite, cumpărate sau şantajate, nu doar de mogulii din interior, ci şi de cei din exterior.
România e măcinată de necontenitele crize de identitate provocate de politicieni fără însuşiri, care sunt gata să arunce totul în aer la comandă sau din capricii personale, cum a făcut recent preşedintele, doar pentru a forma un guvern compromiţător alături de PSD şi pentru a abandona cele mai importante reforme de care are nevoie România: cele juridice. Fără ele, economia stă pe loc şi politica se desfăşoară pe o scenă ridicolă.
Justiţia e piatra de încercare a democraţiei româneşti, dar în fruntea ei au ajuns în ultimii ani oameni slabi sau şantajabili care au ştiut cum să ţină lucrurile pe loc şi cum să închidă gura celor care vor să facă dreptate. Nişte relativişti morali pentru care UE şi NATO sunt doar nişte halte. Recent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a retrimis Dosarul Revoluţiei la Parchetul Militar pentru refacerea cercetărilor. Această tergiversare face şi ea parte din Revoluţia neterminată despre care scria Anneli Ute Gabanyi cu mulţi ani în urmă. Eşecul este alegerea lor, a celor care se află la putere doar pentru a pune piedică acestei ţări, căreia i s-a oferit posibilitatea să iasă din istorie şi să aibă un plan pentru viitor.
Sabina Fati - Deutsche Welle
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
5 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
## Revolutia s-a terminat in momentul cind lliescu a ajuns la Televiziune . Restul este restauratie . Continua si azi .
Practic au venit comunistii cu ”fata umana”....
@RAdu Mircea: revolutia nici nu a inceput....iliescovici era in carti de mult...umbla un coleg prin fabrica cu "zvonuri" ca vine unu iliescu sa-l inlocuiasca pe ceausescu...si era Iunie 1989....cand a aparut ala pe lista( cu voia dumneavoastra) iliescovici...mi-am adus instantaneu aminte de "zvonurile lui Costica! Asa ca Revolutia aia dorita de unii nu s-a intamplat....a fost o lovitura de stat la care SUA si Rusia au pus umarul iar securistii au condus totul si mai conduc si acum...sunt un cancer acesti "experti" din serviciile secrete...fura tot...pana si zaharul din ceaiul saracului!
Romania e tinuta pe loc de ceea ce, datorita politicienilor si mentalitatii iobagimii lor electorale (pesediste, liberale, udemeriste, iohanniste), a devenit caracteristica nationala: lichelismul de masa.
Comentariu considerat abuziv.