Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Revoluţionari iertaţi de închisoare pentru că au luptat în decembrie 1989

14
27 Nov 2017 18:58:48
Autor: Ionel Stoica
George Costin Foto: Adevarul
George Costin Foto: Adevarul

Fostul secretar de stat pe problemele revoluţionarilor, George Costin (61 de ani), a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi folosirea influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În acelaşi dosar au mai fost găsiţi vinovaţi alţi zece inculpaţi, printre care membri ai unor asociaţii de revoluţonari, angajaţi la Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, dar şi rude ale fostului secretar de stat. Decizia a fost dată la sfârşitul lunii septembrie de Curtea de Apel Piteşti, iar dosarul a ajuns săptămâna trecută la Curtea Supremă.  În decembrie 2013, Curtea de Apel Piteşti îl condamnaseră pe Costin, în acelaşi caz, la 7 ani de închisoare, dar Curtea Supremă a decis rejudecarea procesului.  
 
Afacerea de 9,4 milioane de lei
 
În acest caz era vorba de o afacere privind preschimbarea unor certificate de revoluţionar, iar liderii grupării ar fi primit de la fiecare revoluţonar membru al asociaţiei câte un comision din indemnizaţie reparatorie plătită de stat. Acest lucru s-ar fi făcut prin intermediul unor contracte de reprezentare sau contracte de împrumut false. Totul s-a întâmplat în perioada 2009-2011. Magistraţii au arătat că Asociaţia Decembrie 1989 Metrou condusă de Costin ar fi încasat nelegal de la membrii săi comisioane în valoare de  9.453.390 de lei. Banii ar fi fost împărţiţi între cei judecaţi, iar magistraţii confiscat banii. 
 
„În cazul lui George Costin, singura modalitate de îndeplinire a scopului coercitiv şi de reeducare al pedepsei este cea a executării efective în regim de detenţie” , Elena Popescu, judecător
 
„Personalitatea autoritară a preşedintelui Asociatiei (Costin George) s-a suprapus peste caracterul influenţabil al persoanelor cu care colabora. Calitatea de lider al grupării infracţionale al inculpatului Costin George reiese din toate probele administrate, la fel capacitatile sale remarcabile de a-si exercita influenţa în sens negativ asupra revoluţionarilor, urmărindu-şi propriile interese”, arată Curtea de Apel Piteşti. 
 
Probele din acest caz sunt mărturii ale unor revoluţionari, care au declarat că erau ameninţaţi cu excluderea din asociaţie dacă nu plăteau comisionul, actele semnate de aceştia şi interceptări telefonice.  „Unde-s cârnaţii mei?”, îi spunea Costin, unui amic, într-o interceptare, atunci când se referea la partea lui. 
 
Soţia şi fiul, condamnaţi
 
Celelalte 10 persoane implicate în acest caz au primit sentinţe cu suspendare. Liderii de asociaţii de revoluţonari au fost condamnaţi la câte 4 ani cu suspendare pe perioade de încercare între 7 şi 9 ani:  vicepreşedintele Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou şi preşedintele filialei Buzău, Mihai Bolocan, secretarul general al aceleiaşi asociaţii, Aurel Postelnicu , preşedintele Asociaţiei „22 decembrie” Câmpulug Muscel, Serafim  Cotenescu  şi vicepreşedintele acestei asociaţii, Gheorghe Băcoi. 
 
„Sunt persoane bine integrate în familie şi societate, unii dintre ei  s-au remarcat în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 şi după săvârşirea infracţiunilor şi până în prezent au înţeles să îşi schimbe atitudinea,  dovedind  respect faţă de lege şi faţă de valorile  sociale ocrotite de ea”, arată Curtea de Apel Piteşti. Soţia şi fiul fostului secretar de stat, Florentina Costin şi Ştefan Costin, au fost condamnaţi la 11 luni cu suspendare, respectiv 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la infracţiuni de corupţie. 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Shenghen Alikianos
27.11.2017, 19:47:10

E sigur ca acesti infractori periculosi au luptat in decembrie '89, alaturi de cine si contra cui ?

+8 (8 voturi)
Petre67
27.11.2017, 20:02:37

Sunt curios daca "revolutionarii" astia care capuseaza statul vor disparea vreodata sau o sa se perpetueze din generatie in generatie?! Pentru cat sug astia bineinteles ca sunt capabili de a iesi in strada cu "kalasnicovul"! Apropo, a gasit jipanul deputatul Kalasnicov?

+6 (6 voturi)
Radu Mircea
27.11.2017, 20:41:27

# Ma' copii , ma bate un gind : in ritmul asta de gratieri , suspendari , micsorari de pedepse , sa nu ajungem sa infundam puscaria fiindca n-am fost si noi in stare sa dam un tun . In curind cu acesti conducatori cinstea va fi un delict si cu popicii nostri un pacat de moarte . Ce sa mai .... Am inBelinat-o .....

+6 (6 voturi)
Petre67
27.11.2017, 21:16:50

Radu tu n-ai auzit ca fara "facultate" n-ai parte?! Pe vremuri Stefan Gheorghiul pt infractori era la Jilava, acum poti sa-mi spui unde s-a mutat?!

m lupascu
27.11.2017, 21:17:46

- crima organizata esedista iertata de puscarie datorita implicarii active in lovitura de stat din '89 si in asasinarea presedintelui republicii

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările