Revoluţionarii au forţat cordonul de ordine din Piaţa Victoriei, Iliescu s-a indignat în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revoluționarii protestatari s-au îmbrâncit cu forțele de ordine
Revoluționarii protestatari s-au îmbrâncit cu forțele de ordine

Câteva sute de revoluţionari protestează şi azi în Piaţa Victoriei, deoarece în 2012 nu vor mai primi indemnizaţiile, măsura făcând parte din ultimul mini-pachet de austeritate pregătit de Executiv.

UPDATE 16.20: A fost chemată o ambulanţă la Parlament, pentru doi revoluţionari cărora li s-a făcut rău. Cei doi fac parte din grupul intrat în greva foamei, acum câteva zile. 

Şi o "mică" observaţie venită pe e-mail: "Comentatorii dumneavoastră sunt din categoria laşilor care în zilele Revoluţiei s-au ascuns sub pat... Certificatele şi indemnizaţiile sunt o recunoaştere a curajului acelor puţini oameni ieşiţi în stradă înainte de 23 decembrie 1989".

Aţi participat la Revoluţie? Aveţi certificat de revoluţionar?

UPDATE 15.36: Gabriel Liiceanu, pe Hotnews, despre revoluţionarii care cer menţinerea indemnizaţiilor - "Păi ce, ai făcut actul ăla, care e un act eroic, pentru bani? Deci, tu te-ai gândit să ieşi în stradă şi să înfrunţi gloanţele în ideea că primeşti o pensie după aia sau ai făcut-o că nu mai puteai? Care revoluţionar de pe lumea asta aşteaptă după aia bani? Aşteaptă cel mult să pună mâna pe putere, să ia privilegii luând puterea în braţe, dar nu stând acasă şi primind o pensie".

UPDATE 15.30: Aşadar, protestatarii din stradă au terminat pe ziua de azi cu revoluţia, şedinţa din Parlament continuă. 77 de revoluţionari au primit aprobarea pentru a asista la discursuri, însă doar câţiva se află al balcoane. Restul se ceartă pe holuri cu parlamentarii.

UPDATE 15.16: Citiţi relatarea colegilor de pe politic privind scandalul din Parlament:

Doru Mărieş a spus că Ion Iliescu este „un criminal"

UPDATE 15.00: Scandal în Parlament, PSD a părăsit sala unde se desfăşoară şedinţa solemnă dedicată Revoluţiei. După discursul lui Iliescu, preşedintele Asociaţiei "21 decembrie", Teodor Mărieş, l-a acuzat pe Ion Iliescu de confiscarea revoluţiei şi folosirea acesteia pentru legitimarea celor veniţi la putere, la sfârşitului lui 1989.

"Ciocnirea" dintre cei doi, Iliescu şi Mărieş, este nelipsită în fiecare decembrie şi iunie, când se discută despre Revoluţie sau Mineriade.

PSD a ales azi să-i ia apărarea lui Iliescu retrăgându-se din şedinţa solemnă.

UPDATE 14.45: Fostul preşedinte Ion Iliescu, indignat în şedinţa solemnă din Parlament: "Trebuie să constat cu tristeţe şi cu indignare că unii, inclusiv unele publicaţii ca «Adevărul», «România Liberă» şi «Evenimentul Zilei», îşi permit o veritabilă campanie negativă, de contestare a Revoluţiei, de denigrare şi calomniere a celor care şi-au asumat atunci şi riscuri şi răspunderi", a spus Iliescu.

"Semnificativă este încercarea denigratorilor Revoluţiei de a pune în discuţie legitimitatea noii structuri de putere după fuga disctatorului. Cea mai ticăloasă acţiune este încercarea de a pune pe seama celor care şi-au asumat răspunderea preluării puterii diversiunea teroristă", a spus Iliescu, potrivit agenţiei Mediafax.

Aşadar, ca-n fiecare decembrie postedecembrist, revine întrebarea "A fost sau nu revoluţie". Dumneavoastră ce credeţi?

UPDATE 14.20: Alexandra, o cititoare a ziarului "Adevărul", are în subsolul acestui material un comentariu care scoate în evidenţă un paradox al legislaţiei.

Alexandra este fiica unui student ucis la Timişoara, în timpul Revoluţiei. Potrivit legii, ca urmaş al unui martir al Revoluţiei, ea primeşte o sumă de bani doar până la terminarea studiilor.

Protestatarii de azi sunt beneficiari pe viaţă ai unei indemnizaţii lunare. Indemnizaţie care a fost suspendată pe parcursul anului 2012, motiv pentru care câteva sute de posesori de certificate protestează azi, în încercarea de a convinge Executivul să renunţe la măsură.

UPDATE 13.46: Şedinţa solemnă din Parlament a început, cu un moment de reculegere.

UPDATE 13.35: Un grup de revoluţionari a ajuns în Piaţa Universităţii, unde flutură steaguri şi scandează sloganuri de acum 22 de ani. "Libertate" strigă protestarii care au ieşit acum în stradă pentru că Executivul a decis suspendarea indemnizaţiilor pe parcursul anului 2012.

Manifestanţii consideră că reprezintă, la fel  ca în decembrie 1989, masele nemulţumite de români.  Vă simţiţi reprezentaţi de cei aflaţi în stradă?

Un alt grup desprins din masa de revoluţionari care s-a bruscat în Piaţa Victoriei cu jandarmii a ajuns la Palatul Parlamentului, pentru a participa la şedinţa solemnă dedicată Revoluţiei.

UPDATE 13.00: Persoana care a leşinat în urmă cu ceva timp este în afara oricărui pericol, au transmis surse medicale. Starea sa este stabilă, nu a fost nevoie de internare.

UPDATE 12.50: Revoluţionarii au pornit şi spre Parlament şi spre Piaţa Universităţii, în grupuri mici, fiindcă nu au autorizaţie pentru marş. Jandarmii îi însoţesc.

UPDATE 12.30: Deocamdată, revoluţionarii rămân pe poziţii. Jandarmii nu i-au lăsat să plece în marş spre Parlament, sau Galeria Dalles, deoarece protestatarii nu au autorizaţie.

Aşa încât revoluţionarii s-au întors la strategia iniţială şi încearcă să blocheze circulaţia din Piaţa Victoriei.

Numărul jandarmilor care li se opun a crescut, prin urmare sunt puţine şanse de succes.

UPDATE 12.10: Revoluţionarii nu sunt încă foarte hotărâţi unde anume se vor duce: la Parlament, unde se va desfăşura o şedinţă solemnă dedicată Revoluţiei, sau în faţa Galeriei Dalles.

Oricum, ei nu au autorizaţie pentru marş.

UPDATE 12.00: După ce au încercat de mai multe ori să se apropie de Palatul Victoria, revoluţionarii se pregătesc să se deplaseze spre Piaţa Universităţii. Potrivit unor revoluţionari, ei vor încerca să blocheze circulaţia  pe Bulevardul Magheru, în dreptul Galeriei Dalles.

UPDATE 11.20: Îmbrâncelile dintre jandarmi şi revoluţionari continuă, pe spaţiul din faţa Muzeului Antipa.

O persoană participantă la protest a leşinat, iar echipajul SMURD prezent i-a acordat primul ajutor.

Furioşi, revoluţionarii au forţat de câteva ori cordonul de ordine, încercând să treacă de pe trotuarul de la Muzeul Antipa, înspre clădirea Guvernului. 

Spre deosebire de ultima demonstraţie, acum participă şi reprezentanţi ai unor asociaţii de revoluţionari din ţară.

Protestatarii cer schimbarea Guvernului, care a adus ţara în sărăcie şi a distrus-o, spun ei. “Cea mai proastă guvernare”, în opinia revoluţionarilor ieşiţi în stradă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite