„Revoluţionarul“ Dorin Maior Lazăr, trimis în judecată pentru că a încercat să mituiască judecătorii ca să scape de o altă condamnare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Lazăr a fugit din ţară înainte ca magistraţii să anunţe sentinţa definivă în dosarul de şantaj FOTO Arhivă
Dorin Lazăr a fugit din ţară înainte ca magistraţii să anunţe sentinţa definivă în dosarul de şantaj FOTO Arhivă

Dorin Lazăr Maior, fostul preşedinte al Blocului Naţional al Revoluţionarilor, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie care îl acuză de cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă. Concret, în perioada în care se ascudea de justiţia română în Dubai, acesta s-ar fi arătat dispus să plătească sume importante de bani pentru anularea condamnării de 7 ani de închisoare pentru şantaj.

În rechizitoriul întocmit de procurori, aceştia menţionează faptul că, pe 11 noiembrie 2013, Maior a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare pentru şantaj. 

După condamnarea din prima instanţă şi înainte spă fie pronunţată sentinţa definitivă, acesta a fugit în Dubai (Emiratele Arabe Unite) pentru a se sustrage de la executarea pedepsei cu închisoarea la care a fost condamnat.

Maior voia să scape de condamnare

Ulterior, prin contactarea unor persoane, precum şi prin intermediul soţiei sale, Maior ar acţionat „pentru identificarea şi contactarea unor persoane cu influenţă în justiţie, fiind dispus să plătească sume importante de bani pentru a obţine anularea, în mod fraudulos, a  hotărârii definitive de condamnare la pedeapsa închisorii”. 

În acest sens, arată Direcţie Naţională Anticorupţie (DNA), prin intermediul lui George Costin, prieten cu Maior şi fost asociat cu acesta în cadrul asociaţiilor de revoluţionari, soţii Maior ar fi apelat la Horia Liviu Lascu, persoană care ar fi pretins că ar avea cunoştinţe în justiţie „la cel mai înalt nivel”. 

Acesta din urmă le-ar fi promis că va interveni, prin persoanele pe care le cunoaşte, pentru obţinerea unei soluţii favorabile.

Astfel, pe parcursul anului 2015, în încercarea de a obţine rejudecarea dosarului în care a fost condamnat la 7 ani de închisoare şi, în final, pentru a obţine o achitare, fostul deputat a convenit cu soţia sa, Florina Maior, să se întâlnească de mai multe ori cu George Costin şi cu Horia Lascu.

Partea lui Lascu: 40.000 de euro

dorin maior lazar foto igsu

„Ca urmare,  acesta din urmă a acceptat ca, în schimbul unor sume de bani - respectiv păstrarea pentru sine a aproximativ 40.000 de euro, bani obţinuţi din vânzarea nefiscalizată a unei părţi din mărfurilor importate de  soţii Maior din Polonia - să intervină prin persoanele pe care le cunoaşte la cel mai înalt nivel pentru obţinerea soluţiei de achitare dorită”, arată anchetatorii.

   

Mai mult, spun anchetatorii Maior l-ar fi ajutat şi pe Iulian Tiberiu Şerban, cu care era într-o relaţie de amiciţie, să obţină o soluţie favorabilă într-un dosar, ştiind că acesta din urmă ar fi fost dispus să dea o sumă mare de bani în acest sens. Astfel, apelând tot la soţia sa, Lazăr l-a pus în legătură pe Şerban cu Horia Lascu, prezentându-l ca „fiind o persoană cu influenţă în justiţie”.

Iulian Tiberiu Şerban fusese condamnat în primă instanţă la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru infracţiuni comise cu violenţă, între care lipsire de libertate în mod ilegal.

Ulterior, Maior ar fi coordonat mai multe întâlniri în cadrul cărora s-ar fi discutat problema pe care o avea Şerban în justiţie, păstrând legătura direct, prin intermediul telefonului său online, sau indirect, prin intermediul lui George Costin, cu acesta punându-se de acord asupra modalităţii de acţiune.

Horia Liviu Lascu, George Costin, Florina Maior şi Iulian Tiberiu Şerban au fost trimişi în judecată pe 27 noiembrie 2015 pentru infracţiuni de cumpărare şi trafic de influenţă. Din acest dosar a fost disjunsă cauza lui Maior deoarece acesta era dat în urmărire internaţională.

Maior a fost prins în Dubai, Emiratele Arabe Unite, şi a fost extrădat în România pe 21 aprilie 2016.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite