Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Turul doi în Harghita. Klaus Iohannis a câştigat 79,97% dintre voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis a câştigat detaşat în Covasna. FOTO: Adevărul.
Klaus Iohannis a câştigat detaşat în Covasna. FOTO: Adevărul.

Klaus Iohannis a obţinut majoritatea voturilor comunităţii maghiare din Harghita în turul doi al alegerilor prezidenţiale 2014, după ce în primul tur câştogase detaşat Kelemer Hunor, care nu a intrat în bătălia finală.

Klaus Iohannis a obţinut în Harghita 79,97% dintre voturile exprimate, în timp ce Victor Ponta a obţinut un scor de 22,05% la turul doi al alegerilor prezidenţiale 2014. Harghita este şi judeţul cu cea mai mică prezenţă la vot, respectiv 47,82%.

Rezultatul votului era unul de aşteptat spun sociologii.  Invariabil în primul tur votează cu candidatul UDMR, deoarece se merge foarte mult pe tradiţia naţionalistă. În turul doi însă se votează după cum sugerează liderii UDMR sau în cazul de astăzi cu minorităţişe. Covasna şi Harghita au votat în genetal cu candidaţii dreptei.  Şi la alegerile prezidenţiale 2014 cele două judeţe au votat în primul tur cu Kelemn Hunor care a obţinut scoruri de peste 60%.  „În Covasna şi Harghita se va vota mereu, în primul tur, candidatul de etnie maghiară, chiar dacă se ştie foarte clar că nu are nicio şansă de victorie. Aşa îşi arată oamenii din aceste zone, susţinerea faţă de tradiţiile naţionaliste. În turul al doilea votul se schimbă. De data această faptul că Klaus Iohannis aparţine unei minorităţi i-a atras majoritatea voturilor comunităţii maghiare“, a spus Teodor Rusanu, sociolog.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite