REZULTATE BACALAUREAT 2014 De ce fug elevii de Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
59,25% este rata parţială de promovare la Bac 2014, înainte de contestaţii        FOTO Dorin Constanda
59,25% este rata parţială de promovare la Bac 2014, înainte de contestaţii        FOTO Dorin Constanda

Tot mai puţini elevi se înscriu la Bac şi încă mai puţini dintre aceştia se prezintă la examen în ultimii ani: nu se simt pregătiţi, dar nici nu mai e valorizată diploma de Bac, nici pe piaţa muncii, susţin specialiştii.

Peste 70.000 de tineri care au intrat în anul şcolar 2013-2014 în ultimul an de liceu au decis să nu dea piept cu „examenul maturităţii“ în 2014 şi, ca atare, nu s-au înscris la Bacalaureat, arată datele obţinute de „Adevărul“. 

Mai exact, din cohorta de elevi care s-au înscris în clasa a XII-a şi a XIII-a în anul şcolar 2013-2014, de aproximativ 196.000 de elevi, doar aproape 130.000 s-au înscris la Bac, arată datele Ministerului Educaţiei. 

Acesta este prima formă de aşa-numit „abandon“ la Bac, susţin specialiştii, urmat de cazul celor care, deşi se înscriu, nu se mai prezintă la examen. În 2014, aproape 7.500 de elevi nu au mai ajuns la probe, în 2013 - 10.000, iar în 2012 - 11.000.

Teama faţă de justiţie şi camerele video

Experţii şi profesorii spun că fenomentul abandonului la Bac are două motive principale. În primul rând, elevii şi-au dat seama că patronii cer experienţă mai degrabă decât o diplomă. În al doilea rând, sunt descurajaţi de camerele de supraveghere sau nu se prezintă la examen fiindcă le este frică să-l pice, ştiind că nu sunt pregătiţi. De multe ori, chiar profesorii îi sfătuiesc să nu se înscrie sau îi lasă corijenţi.

„Cred că măsurile de supraveghere din ultimii ani i-au descurajat pe mulţi, de la scandalurile din ultimul an de la Liceul „Bolintineanu“ până la cazul inspectorului adjunct din Arad“, a explicat profesorul Ştefan Vlaston, blogger adevarul.ro.

De asemenea, un alt motiv este faptul că angajatorii nu mai valorizează această diplomă cum o făceau în trecut. „Este o mare prăpastie între ceea ce se învaţă la şcoală şi piaţa muncii“, explică Vlaston.

La rândul său, expertul în educaţie şi bloggerul adevarul.ro Marian Staş susţine că atitudinea din piaţa muncii, de care se tot vorbeşte, i-a determinat pe copii să constate că „nu le mai este de folos diploma de Bac“. Staş mai consideră cu un factor descurajator este şi frica de examen, care acum nu mai poate fi fraudat cu uşurinţă.

Mai mult, acesta spune că rata reală de promovare la Bacalaureat, dacă am raporta-o la cohorta clasică de aproximativ 200.000 de copii, ar fi de 49% anul acesta şi de 44% anul trecut, deci cu 10% sub cifrele oficiale.

Pot să se angajeze şi fără diplomă de Bac

Chiar şi profesorii văd dezinteresul în creştere al elevilor faţă de acest examen. „E un trend în ultimii ani, elevii spun că nu le trebuie această diplomă, spun că nu au ce face cu ea. Lumea a început să înţeleagă că efortul de a obţine o diplomă e prea mare pentru avantajele pe care le-ar putea avea. Pot să se angajeze şi fără diplomă. Însă noi în continuare vrem promovare 100%, îi forţăm, în toate felurile, să ia Bac-ul, deşi elevii nu mai vor“, a explicat la Adevărul Live directorul adjunct al Colegiului Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, profesorul Adrian Troie.

„Nu trebuie să ia toţi Bac-ul, nu e obligatoriu să ai o diplomă de Bac ca să fii un bun meseriaş, pentru ei sunt şcoli profesionale, şcoli tehnice. E firesc să fie aşa, ne îndreptăm spre normalitate“, a adăugat profesoara de română Ecaterina Stanca de la Liceul Teoretic Naţional.

De cealaltă parte, Ministerul Educaţiei a pregătit pentru picaţii de la Bac o sesiune specială şi meditaţii gratuite, susţinând că „vor fi sprijiniţi pentru a obţine performanţă în viitor“.  

Sunt din ce în ce mai mulţi elevi care nu ştiu către ce să se îndrepte, e o derută care ţine şi de societatea în care trăim, o Românie care încă n-a regăsit pe sine Ecaterina Stanca, profesoară

Fata de 10 de la Vianu, acceptată la Cambridge

Camelia Popescu (foto), unul dintre cei trei candidaţi din Bucureşti care au luat 10 pe linie la Bac-ul de anul acesta, a absolvit Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“, iar din toamnă va merge să studieze economia la Cambridge, la Colegiul Claire. 

Elevă a profesoarei Stanca, absolventa de 10 a fost anul acesta şi la olimpiada naţională de română. Despre ideea de promovare la Bacalaureat spune că „e o mai mult iluzie, pentru că subiecte sunt din ce în mai uşoare, care vizează nişte roboţei, care învaţă foarte multe în liceu“. 

Cât despre alegerea unei universităţi străine, Camelia spune că „acolo sunt mai multe oportunităţi decât aici, iar Cambridge e foarte bine cotată“. „Eu am crescut în mediul competitiv de la Vianu, chiar din clasa a V-a, şi am vrut sa încerc şi eu. Mi-a plăcut cultura engleză şi sunt europeni, cred că sunt mai aproape de noi“, a explicat olimpica la Adevărul Live.

Aşa că pleacă acolo plină de speranţe şi susţine că deja şi-a cunoscut viitorii colegi internaţionali, dar şi pe cei din România, mai ales că mulţi au absolvit acelaşi colegiu. „Cred că nu aveam aici aceleaşi oportunităţi. Şi simt că voi da acolo peste oameni la fel de pasionaţi ca mine să înveţe“, a conchis Camelia Popescu.

Primele rezultate la BAC 2014: mai puţin de 90.000 de absolvenţi au promovat

Primele rezultate de la BAC 2014 au fost afişate la avizierele liceelor unde candidaţii au terminat studiile, până luni, la ora 12.00, iar cei nemulţumiţi au depus contestaţii imediat după aflarea rezultatelor parţiale la BAC 2014, între orele 12:00 şi 16:00.

Rezolvarea contestaţiilor la Bacalaureat 2014 se va face între 8 şi 10 iulie.

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat 2014 se vor afişa vineri - 11 iulie, atât la avizierele liceelor, cât şi pe site-ul Ministerului Educaţiei - bacalaureat.edu.ro.


REZULTATE BAC 2014 Primele note de la Bacalaureat 2014 au fost afişate pe edu.ro şi la avizierele liceelor. Situaţia pe judeţe

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Rezultatele parţiale de la Bac s-au afişat în şcolile din Bucureşti. Rata de promovare la nivel naţional este de 59,25%

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Lista candidaţilor cu 10 pe linie la BAC 2014. Trei elevi din Capitală sunt în top

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite