Rezultate simulare Bac. De ce avem şi anul acesta rezultate dezastruoase la simularea Bac-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au susţinut simularea Bac-ului la începutul lunii martie    FOTO: Arhiva Adevărul
Elevii au susţinut simularea Bac-ului la începutul lunii martie    FOTO: Arhiva Adevărul

Rezultate simulare Bac. Simularea din această primăvară anunţă un nou dezastru la Bacalaureat: mai puţin de 40% din elevi au promovat simularea examenului de maturitate, iar ministrul Educaţiei dă vina pe formularea subiectelor şi curricula învechită. Acesta anunţă schimbări majore în sistem

Rata de promovare a simulării examenului de Bacalaureat este de 38%. Total nesatisfăcător, susţine ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu care a subliniat că „în anii trecuţi am avut 500.000 de absolvenţi de liceu fără Bac“, ceea ce reprezintă „o problemă naţională“.

Prezent la emisiunea „După 20 de ani“ de la ProTV,  Cîmpeanu a pus noul eşec al absolvenţilor de liceu pe seama curriculei învechite şi pe modul de formulare al subiectelor. De altfel, el a explicat că ministerul ia în calcul, pe viitor, un Bacalaureat şi mai diferenţiat decât cel actual, mai exact un Bacalaureat profesional şi unul ştiinţific.

Experţii în Educaţie spun că într-adevăr curricula învechită este problema principală, însă ceea ce are nevoie acum sistemul este o restructurare totală pornind de la profesori, curriculă şi programă şcolară care să se termine cu modul în care se dau examenele naţionale.

„Două treimi dintre copii au picat simularea Bac-ului. În momentul acesta, cel mai important lucru este să transformăm curricula fiindcă Bacalaureatul este un efect al curriculei. Nu are rost să ne ocupăm de arhitectura examenului în condiţiile în care curricula este cea actuală. Abia după ce terminăm cel mai dificil proiect, acela al transformătii curriculei, ne putem uita la arhitectura examenelor, pentru că altfel punem căruţa înaintea boilor“, a arătat expertul în Educaţie Marian Staş.

La rândul lui, expertul în Educaţie Tincuţa Apăteanu subliniază că o problemă în procesul de educaţie este şi calitatea resursei umane, adică a profesorilor, însă dacă oficialii din Educaţie ar comenta vizavi de această problemă a sistemului, şi-ar pune sindicatele în cap.

„Nu cred că ministrul are o soluţie pe care să o poată implementa în următorii 2-3 ani. Din punctul meu de vedere, este nevoie de o reformă profundă a sistemului de pregătire iniţială a profesorilor şi de o modificare a salarizării acestora cu o creştere de până la 100% pentru debutanţi şi continuând progresiv de acolo. Creşterile de 5% sunt o glumă sinistră. În paralel trebuie să lucrăm şi la programele şcolare, în special la matematică. Mi se pare extrem de ciudat că până şi oamenii cu greutate din domeniu sunt de acord că programa de matematică este excesiv de încărcată şi totuşi nu se face absolut nimic“, a explicat Apăteanu.

Pe de altă parte, consilierul în carieră Mihaela Feodorof  este de părere că vina pentru rezultatul dezastruos de la simularea Bacalaureatului este una colectivă a întregii societăţi. „Am început să demotivăm tinerii, au fost cazuri în care profesorii şi-au încurajat elevii să nu vină la simulare, iar copiii nu au arătat vreun interes. Eu, ca părinte, îmi pun şi problema de ce la şcoală, nota de la aceeaşi disciplină este mai mare cu două puncte“, atrage atenţia Feodorof. De asemenea, ea spune că şi modul în care au fost evaluate lucrările nu a fost cel mai bun, având în vedere că profesorii care au corectat testele sunt aceiaşi profesori din liceu care le predau elevilor la clasă.

Note mai bune ca anul trecut

În ceea ce priveşte procentul notelor obţinute per probe, se observă o creştere faţă de anul trecut. Mai exact, elevii care acum sunt clasa a XII-a au luat note mai bune decât la simularea pe care au susţinut-o în clasa a XI-a. Astfel, la Limba Română, procentul a crescut de la 44% la 61%. De asemenea, la Istorie şi Matematică (proba obligatorie a profilului), rata a crescut de la 36% la 52%. Asta nu înseamnă însă că viitorii absolvenţi de liceu au luat nota 6 la aceste probe, ci doar că au luat peste 5. Pentru a promova Bacalaureatul, elevii trebuie să aibă o medie totală a probelor scrise de cel puţin 6, însă o singură probă poate fi promovată cu nota minimă 5. Astfel, dacă un elev promovează toate probele cu note între 5-6, va pica examenul fiindcă nu a obţinut media totală peste 6. ;

Ce se poate face

Formula prin care am putea corecta situaţia, potrivit expertului în Educaţie Tincuţa Apăteanu, este următoarea: profesori mai buni şi mai bine plătiţi + programa adaptată la nevoile de învăţare ale copiilor + creşterea autonomiei cadrelor didactice şi a şcolilor + clase de maximum 20 de elevi, fără excepţii.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite