Rezultatele oficiale ale anchetei privind sângele infectat cu hepatita B de la Spitalul din Slatina: „Donatorul a ascuns că şi-a făcut tatuaj în decembrie 2013!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acuzaţiile privind transfuzia de sânge contaminat au apărut săptămâna trecută
Acuzaţiile privind transfuzia de sânge contaminat au apărut săptămâna trecută

Oficialii au prezentat joi rezultatele anchetei demarate în urma acuzaţiilor potrivit cărora sângele care a fost transfuzat de la un donator unui pacient din Spitalul Judeţean din Slatina ar fi fost contaminat cu virusul hepatitic B.  Andy Rosin, directorul Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină (INHT), a spus că donatorul nu avea infecţia în momentul în care s-a făcut transfuzia, dar a contractat ulterior hepatita B în urma unui tatuaj.

Medicul Andy Rosin susţine că donatorul, care are 20 de ani, a contractat hepatita B fie în urma unei intervenţii stomatologice din luna decembrie, fie după ce şi-a făcut un tatuaj într-un salon neautorizat.

„Am făcut o anchetă de hemovigilenţă pentru a fi siguri că la momentul la care sângele a fost transfuzat donatorul nu era purtător al infecţiei. Acesta era donator de un an în centrul din Slatina şi venea aproximativ odată la trei luni. S-au scos probe de sânge din serotecă, unde se ţin timp de 20 de ani, probele au fost trimise la Bucureşti pentru testare. La Bucureşti a fost trimisă şi o probă mai recentă. În urma analizelor, s-a certificat faptul că probele din octombrie 2013 nu erau infestate”, a declarat doctorul Andy Rosin.

Acesta a explicat că donatorul nu declarase în formularul pe care a fost nevoit să-l completeze nici că a fost la stomatolog şi negase că şi-a făcut tatuaj. „Prin urmare, pacientul care a primit transfuzia este în afara oricărui pericol, el nu a fost infestat”, a mai spus Rosin.

Doar două persoane infectate în urma transfuziilor în 10 ani

Legat de donator, şeful INHT susţine că acesta nu riscă nimic. „Nu este rolul nostru să facem anchetă judiciară. Pe noi ne-a interesat dacă s-a procedat corect de către CTS Slatina, important era să nu fi fost pusă în pericol sănătatea oamenilor”, a explicat Rosin, potrivit căruia doar două persoane au fost infectate cu sânge transfuzat în ultimii 10 ani.

În perioada în care a fost efectuată ancheta inspectorilor sanitari la Centrul de Transfuzii Slatina, acesta a fost închis potenţialilor donatori timp de două zile, aprovizionarea cu sânge făcându-se de la Centrele de Transfuzii Gorj şi Dolj.

Rosin: Spitalele fac rabat de sânge pentru că e gratuit

Cu toate că numărul donatorilor a crescut din 2005 şi până în prezent, criza economică determinând mai multe persoane să treacă pe la Centrele de Transfuzii pentru a beneficia de bonurile de masă, Rosin atrage atenţia că sângele colectat la nivel naţional nu este întotdeauna suficient. O primă problemă, spune medicul, e faptul că spitalele fac rabat de sânge, ele preferând să folosească sânge, care este gratuit, în loc de eritropoietină, „care costă”.

În ceea ce priveşte cantitatea de plasmă recoltată, Rosin spune că Institutul de Hematologie Transfuzională nu dispune de suficiente echipamente pentru a stoca acest produs sanguin. „Nu sunt foarte ieftine. Practic, ţinem plasma cât timp ne permit spaţiile şi o casăm în momentul în care nu mai avem spaţiu pentru ea”, a punctat Rosin.

Nu a fost nicio contaminare

Sângele care a fost transfuzat unui pacient din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina nu era contaminat, donatorul la care s-a descoperit virusul hepatitic B neavând infecţia în momentul în care s-a făcut transfuzia, a declarat miercuri doctorul Andy Rosin, directorul Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină (INHT).

Întregul raport este prezentat joi de oficialii institutului şi cei ai Ministerului Sănătăţii.

„Nu a fost nicio contaminare. Bărbatul la care s-a descoperit hepatita B, în februarie, nu era infectat cu virusul hepatitic B în luna decembrie, atunci când s-a făcut transfuzia pacientului din Spitalul Judeţean Slatina”, a spus Andrei Rosin, potrivit Mediafax.

Concret, spune directorul INTS, donatorul s-a îmbolnăvit între cele două donări. Potrivit medicului, depistarea infecţiei cu virus hepatitic B este o dovadă în plus a faptului că sângele donatorilor este foarte bine testat.

Luni, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt declarau că testele rapide pe probe de sânge recoltate de la donatorul şi pacientul de la Spitalul Judeţean Slatina suspectaţi că sunt purtători ai virusului hepatitei B au ieşit negative, precizând că se aşteaptă şi rezultatele de la Centrul Naţional de Hematologie.

DSP Olt: Vrem să ştim ce se întâmplă acolo

Reprezentanţii DSP Olt au declarat că vineri s-au prelevate probe de sânge atât de la donatorul de 22 de ani, suspectat că este purtător al virusului hepatitei B, cât şi de la pacientul căruia i s-a transfuzat sânge recoltat de la tânărul respectiv, iar rezultatele au ieşit negative.

„La o primă evaluare cu teste rapide a probei de sânge pentru determinarea antigenului HBS, rezultatul a fost negativ la pacientul care a fost expus post-transfuzional. Finalizarea anchetei este în derulare şi se va face în urma controlului Centrului Naţional de Hematologie Bucureşti şi a Ministerului Sănătăţii. S-au făcut teste şi la donator şi, din primele teste, au ieşit negative. Aşteptăm rezultatele şi de la Centrul Naţional de Hematologie, unde s-au trimis teste”, a declarat Manuela Ştefan, consilier principal al DSP Olt.

„Vrem să ştim şi noi ce se întâmplă acolo, de aceea de astăzi colegii noştri de la Inspecţia Sanitară au început un control la Centrul de Transfuzii Slatina. Pe durata verificărilor, centrul este închis. Probabil că mâine va începe şi controlul de la minister”, a spus, la rândul său, Victoriţa Diaconescu, directorul DSP Olt.  

Rearondaţi la centrul de transfuzii din Gorj

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, Andrei Iordache a declarat căpacientul care a primit sângele provenind de la donatorul suspectat de hepatita B a fost externat şi va fi rechemat pentru noi analize, potrivit Agerpres. 

Pacientului i-a fost făcută o internare de zi, săptămâna trecută, la Secţia de boli infecţioase a spitalului din Slatina, pentru a-i fi recoltate probe.

Andrei Iordache a adăugat că SJU Slatina va primi sânge de la un centru de transfuzii din judeţul Gorj. "Noi am fost rearondaţi la un centru de transfuzii din Gorj. Am solicitat Centrului de Transfuzii Slatina să ne trimită date despre tot sângele sau produsele din sângele care provin de la donatorul suspectat de hepatită B", a mai precizat managerul spitalului.

Nicolae Bănicioiu a dispus o anchetă la CTS Slatina

Ministrul interimar al sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a dispus la finalul săptămânii trecute efectuarea unui control de fond la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina pentru cunoaşterea situaţiei reale din această instituţie. Comisia de control care va evalua suspiciunea de infecţie cu virusul hepatitic B post transfuzională este formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Olt.

Săptămâna trecută Spitalul Slatina a fost notificat privind plasma provenită de la un donator vechi, ale cărui analize au fost bune la penultima donare, din 2013, atunci când plasma a fost validată şi livrată spitalului, dar care, în urma analizelor pentru donarea din luna februarie, este suspect de hepatita B.

Spitalul a fost notificat deoarece este posibil ca donatorul să fi contactat virusul hepatic cu câteva zile înainte de donarea din 2013 şi din acest motiv să nu fi putut fi depistat la analizele de atunci.

Pe aceeaşi temă: 

Anchetă la Spitalul Judeţean Slatina după ce sânge cu hepatita B ar fi fost transfuzat unor pacienţi

Ministrul Sănătăţii a dispus vineri efectuarea unui anchete la Spitalul Judeţean Slatina şi la Centrul de Transfuzie Slatina, după ce sânge infectat cu hepatită B ar fi fost transfuzat unor pacienţi. Pe durata controlului, Centrul va fi închis.

Centru de donare de sânge în Regie pentru studenţii Politehnicii

Universitatea Politehnică din Bucureşti ar putea avea, din toamnă, propriul centru permanent de donare de sânge, în Regie, întrucât studenţii participă, din 2006, la campanii de donare, iar numărul lor depăşeşte posibilitatea de recoltare, a declarat ministrul Mihnea Costoiu. În total, 20.000 de studenţi ar putea deveni donatori constanţi.

Campanie de donare de sânge la Universitatea Politehnica Bucureşti, între 24 şi 28 februarie

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), în parteneriat cu Universitatea Politehnica Bucureşti şi Centrul de Transfuzii al Capitalei, organizează în holul Rectoratului instituţiei de învăţământ superior, în perioada 24 - 28 februarie, o sesiune de recoltare de sânge.

S-a deschis cel mai mare centru de transfuzii din România. 300 de persoane vor să doneze zilnic sânge doar în Capitală

Colecta de sânge a crescut cu 12% în 2013 , insuficient faţă de nevoile spitalelor. Totuşi, din cei 300 de donatori zilnici, jumătate sunt excluşi pentru că au diverse probleme de sănătate. Anunţul a fost făcut de doctorul Doina Goşa, managerul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Bucureşti, care a adăugat că a fost deschis cel mai mare centru de transfuzii din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite