Robert Cazanciuc: „Să se înscrie pentru conducerea DIICOT cei care cred că au maturitate şi integritate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazanciuc a participat la prezentarea raportului de activitate DIICOT FOTO Adevarul
Cazanciuc a participat la prezentarea raportului de activitate DIICOT FOTO Adevarul

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a făcut, vineri, apel să se înscrie pentru ocuparea funcţiei de şef al DIICOT toţi procurorii care cred că au experienţa, maturitatea şi integritatea să conducă această structură.

„Este o procedură deschisă, fiecare procuror are şansă. Înscrierile se închid pe 16 martie. Este o procedură strict bazată pe legea în vigoare. Din moment ce toţi procurorii au şanse să se înscrie, cred că este foarte transparentă. Toţi procurorii care respectă legea sunt invitaţi să se înscrie. Nu este nimeni dinainte stabilit. Acesta este apelul meu, să se înscrie toţi cei care cred că au experienţa, maturitatea, integritatea să poată conduce o asemenea structură. Criteriile sunt strict prevăzute în lege”, a declarat ministrul Justiţiei, care participă la prezentarea bilanţului pe 2014 al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), potrivit Mediafax.

La prezentarea raportului de activitate al DIICOT sunt prezenţi şi vicepremierul Gabriel Oprea, şeful SRI, Eduard Hellvig, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Iacob, precum şi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Se caută soluţii pentru graţierea românului condamnat la moarte în Malaezia

Cazanciuc, a declarat, vineri, după bilanţul DIICOT, referitor la situaţia românului din Malaezia condamnat la moarte pentru trafic de droguri, că MJ asistă MAE în găsirea unei soluţii pentru graţierea acestuia.

„Sperăm să aibă câştig de cauză după judecarea căilor extraordinare de atac. Dacă nu, cu siguranţă va fi nevoie de un demers politic pentru a găsi o soluţie care să îl salveze”, a precizat Cazanciuc.

Ionuţ Alexandru Gologan, un tânăr de 23 de ani din judeţul Prahova, a fost arestat pentru trafic de droguri şi condamnat la pedeapsa capitală în Malaezia. Verdictul în primă instanţă a fost dat pe 16 octombrie 2013, fiind contestat.

Curtea de Apel din Putrajaya, a decis pe 16 februarie, respingerea apelului şi menţinerea sentinţei primei instanţe.

Hellvig, convins că va colabora foarte bine cu DIICOT

Eduard Hellvig, s-a declarat convins vineri că instituţia pe care o conduce va avea o colaborare extrem de bună cu DIICOT. „Sunt convins că va fi una extrem de bună”, a spus şeful SRI.

Ministerul Justiţiei a demarat, în 2 martie, procedura de selecţie a viitorului procuror-şef al DIICOT, data limită de depunere a dosarelor fiind 16 martie. Candidaţii care vor fi selectaţi vor susţine interviuri cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, începând din 17 martie.

Procurorii care doresc să ocupe funcţia de şef al DIICOT trebuie să trimită CV-urile, însoţite de o scrisoare de intenţie, care să cuprindă o scurtă prezentare a candidatului, detalii relevante despre experienţa profesională şi calităţile care îl recomandă pentru ocuparea funcţiei.Se caută soluţii pentru graţierea românului condamnat la moarte în Malaezia.

Românii, traficaţi pentru muncă forţată, sex sau cerşetorie

După bilanţul DIICOT, Giorgiana Hosu, procurorul şef adjunct al DIICOT a declarat că românii sunt traficaţi pentru muncă forţată, exploatare sexuală şi cerşetorie, în ţări precum Slovenia, Cehia, Polonia sau Grecia.

Giorgiana Hosu a mai spus că România este o ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie pentru persoanele traficate în scopul muncii şi al exploatării sexuale.

„Românii sunt traficaţi către ţări europene ca Slovenia, Cehia, Polonia, Grecia sau Italia în scop de muncă forţată, pentru exploatare sexuală şi pentru cerşetorie”, a arătat magistratul. Potrivit acesteia, în anul 2014 minorii au reprezentat o treime din numărul persoanelor traficate, arată Mediafax.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite