Peste 70 de români blocaţi în Maroc. Regatul a suspendat toate zborurile externe timp de două săptămâni din cauza Omicron | UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada României în regatul Maroc foto: Facebook
Ambasada României în regatul Maroc foto: Facebook

Timp de două săptămâni, începând cu data de 30 noiembrie, toate zborurile comerciale de pasageri dinspre sau spre Regatul Maroc sunt suspendate. Măsura i-a luat prin surprindere pe mulţi români care se aflau în această ţară.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în contextul deciziei autorităţilor marocane de suspendare a zborurilor comerciale cu destinaţia Maroc, ca urmare a noii variante de coronavirus, Ambasada României la Rabat gestionează, la acest moment, situaţia a 72 de cetăţeni români (turişti) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceştia aveau rezervări.

MAE informează că Ambasada României la Rabat a efectuat, în regim de urgenţă, demersuri pentru identificarea unor zboruri alternative de deplasare spre ţară, eforturi care continuă şi la acest moment. De asemenea, misiunea diplomatică se află în dialog permanent cu cetăţenii români afectaţi şi autorităţile locale şi acordă asistenţă consulară, conform competenţelor şi cu respectarea măsurilor adoptate de autorităţile statului de reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19.

În acelaşi timp, MAE subliniază că autorităţile marocane permit, cu titlu excepţional şi în baza unei autorizări speciale, operarea, în continuare, a unor zboruri înspre şi dinspre Maroc. În acest context, MAE recomandă cetăţenilor români ale căror zboruri au fost anulate să verifice disponibilitatea biletelor la companiile aeriene care operează în continuare zboruri în Maroc. Totodată, misiunea diplomatică va informa în mod constant, inclusiv pe pagina de Facebook a misiunii, cu privire la zborurile autorizate. La acest moment, companiile care operează zboruri în continuare sunt Air France şi Transavia.

Ştirea iniţială:

Ambasada României în Regatul Maroc anunţă că autorităţile marocane au decis, începând cu 29 noiembrie a.c., orele 23.59 suspendarea, pe o perioadă de două săptămâni, a zborurilor comerciale directe de pasageri către / dinspre Regatul Maroc. 

„Pentru a putea părăsi teritoriul marocan în această perioadă, invităm cetăţenii români din Maroc, care aveau aranjamente de călătorie deja perfectate, să ţină legătura direct cu companiile aeriene respective pentru a obţine informaţii cu privire la zborurile speciale care vor opera pe durata suspendării zborurilor comerciale obişnuite. Situaţia epidemiologică va fi periodic evaluată de autorităţile marocane în vederea adoptării, respectiv actualizării măsurilor care se vor impune”, anunţă Ambasada României pe pagina oficială de Facebook.

Cetăţenii români care se află în Maroc şi au dificultăţi să revină în ţară în perioada imediat următoare pot să contacteze consulul Ambasadei României la Rabat la numărul de telefon 00212664462743 sau e-mail (rabat.cons@mae.ro) sau să transmită coordonatele (tel, e-mail) la care pot fi contactaţi.

Decizia autorităţilor marocane i-a luat prin surprindere pe mulţi români care se aflau în această ţară în scop turistic. 

"Putem ajunge oriunde în Maroc (pe orice aeroport) dacă se organizează un zbor. Zborul nostru care ar fi trebuit să fie pe 5 decembrie a fost anulat şi nu avem nicio opţiune de a pleca. Am contactat compania aeriană. Deşi pretind că operează câteva zboruri în continuare, le anulează pe măsură ce se apropie data zborului. Vă rog să ne ajutaţi să ajungem în ţară pentru că am rămas fără opţiuni", scrie un român pe pagina de Facebook a Ambasadei.

„Suntem destul de mulţi fiindcă am sosit în vacanţa aceasta şi comunicăm între noi”, scrie o turistă.

„Suntem 3 cetăţeni români blocaţi în Maroc, compania aeriană Rayanir nu oferă nicio opţiune, toate zborurile sunt anulate. Ni s-a comunicat să luăm legătura cu ambasada”, mai spune un alt turist român.

Citeşte şi: 

Râul care nu mai ajunge la mare. Mărturisiri amare ale agricultorilor:  „Toţi tinerii din regiune se gândesc la emigrare”

Un apropiat al lui Abdelhamid Abaaoud, coordonatorul atentatelor din Franţa, arestat în Bulgaria. El a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în Belgia

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite