România, audiată de CEDO din cauză că nu are legislaţie privind parteneriatul civil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România este audiată la CEDO pentru reglementarea parteneriatului civil FOTO: Alexandra Caiaostian
România este audiată la CEDO pentru reglementarea parteneriatului civil FOTO: Alexandra Caiaostian

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a deschis în timp record cazul în care 21 de familii gay reprezentate de Asociaţia ACCEPT cer României reglementarea parteneriatului civil pentru a asigura recunoaşterea şi protejarea prin lege a vieţii lor private şi de familie, conform articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Cele 21 de familii reclamă şi faptul că ele sunt în acest moment discriminate de statul român, pentru că în mod repetat Parlamentul şi Guvernul României au refuzat în ultimii 13 ani reglementarea parteneriatului civil, interzicând în acelaşi timp accesul cuplurilor de acelaşi sex la căsătoria în România sau recunoaşterea căsătoriilor şi parteneriatelor civile încheiate de acestea în alte state, inclusiv în state membre ale Uniunii Europene, conform Asociaţiei ACCEPT.

Buhuceanu şi Ciobotaru împotriva României 

Cauza, intitulată Buhuceanu şi Ciobotaru împotriva României, pune laolaltă 21 de familii reprezentate de Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului. „Acest caz este unul istoric şi aduce în faţa celei mai importante instanţe de drepturile omului la nivel european situaţia familiilor bazate pe cupluri de acelaşi sex din România. Mai mult, acest caz reuneşte 42 de petenţi, cel mai mare număr de persoane gay şi lesbiene care au solicitat vreodată protecţia vieţii lor de familie într-un caz la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, conform informării ACCEPT. 

   

„Am început acest demers pentru că dorim ca familia noastră să fie recunoscută de stat prin lege. Victor şi cu mine formăm o familie de mai bine de 6 ani şi merităm acelaşi respect şi aceleaşi drepturi ca celelalte familii din România. De la dezincriminarea relaţiilor între persoane de acelaşi sex în 2001, Parlamentul României nu a mai făcut nimic pentru a asigura protecţia familiilor din comunitatea noastră, ba din contră, a căutat să interzică orice formă de recunoaştere, în ciuda realităţii sociale din România. Numărul mare de familii pe care ACCEPT le reprezintă arată tocmai cât de mare este nevoia reglementării parteneriatului civil în ţara noastră,” a declarat Florin Buhuceanu, membru ACCEPT şi unul dintre reclamanţi.

Prin refuzurile repetate şi constante de a reglementa parteneriatului civil, statul român  încalcă în mod flagrant atât Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cât şi însăşi Constituţia României, arată Ionescu. „Din 2015, hotărârea CEDO în cauza Oliari împotriva Italiei obligă toate statele membre ale Consiliului Europei să recunoască viaţa de familie pentru cuplurile gay printr-o lege care conferă drepturi substanţiale, similare căsătoriei,” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului. „În iulie 2018 şi CCR a statuat în cauza Coman, Hamilton şi Asociaţia ACCEPT că în România, conform Constituţiei, cuplurile gay au acelaşi drept la familie ca şi cuplurile heterosexuale. Noi cerem la CEDO reglementarea parteneriatului civil în România, drepturi egale pentru familii egale şi compensaţie morală proporţională cu suferinţa produsă. Unele cupluri pe care le reprezentăm formează o familie de peste 15 ani şi au înfruntat probleme numeroase, de la recunoaşterea bunurilor comune, obţinerea unor credite bancare ca familie, recunoaşterea statutului de aparţinător în sistemul medical sau de co-asigurat în sistemul public de asigurări de sănătate,” a adăugat aceasta.

Cele 42 de persoane reprezentate în acest caz de ACCEPT vin din 19 judeţe ale României şi se împart în 13 cupluri de femei lesbiene şi 8 cupluri de bărbaţi gay. Cele 21 de familii sunt reprezentative şi pentru diversitatea etnică a României, cea mai tânără persoană reprezentată are 21 de ani, cea mai matură 53 de ani, iar media de vârstă a petenţilor este de 35 de ani.  Cel mai longeviv cuplu reprezentat de ACCEPT formează o familie de 20 de ani.

România este una din cele 6 state membre UE care nu oferă nicio formă de protecţie legală pentru familiile bazate pe cupluri de acelaşi sex. Pe aceeaşi listă se mai regăsesc Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia şi Bulgaria.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite