România, dată în judecată de Comisia Europeană pentru netranspunerea legislaţiei privind vehiculele scoase din uz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană dă statul român în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), pentru că nu a transpus în dreptul naţional legislaţia revizuită a Uniunii Europene cu privire la vehicule scoase din uz.

Directiva referitoare la vehiculele scoase din uz „vizează să facă demontarea şi reciclarea vehiculelor mai respectuoasă faţă de mediu”, interzicând utilizarea anumitor substanţe periculoase în vehicule puse pe piaţă după 1 iulie 2003. Legislaţia revizuită prelungeşte o derogare de la această interdicţie, care priveşte utilizarea plumbului în anumite componente ale vehiculelor.

Statele membre UE trebuiau să adopte dispoziţiile legislative necesare pentru a se conforma acestei directive până cel mai târziu la 22 august 2013, potrivit unui comunicat emis de Comisia Europeană, citat de Mediafax.

Astfel, pentru că nu a respectat acest termen, România a primit o scrisoare de avertisment pe 27 septembrie 2013, urmată de un aviz motivat pe 11 iulie 2014, se arată în comunicat.

„În pofida eforturilor României, la peste un an şi jumătate de la termenul-limită, directiva este tot netranspusă în legislaţia naţională”, constată Comisia, care anunţă că „a decis, astfel, să traducă România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”.

Directiva referitoare la vehiculele scoase din uz se înscrie într-un demers de mare anvergură destinat să transforme Europa într-o economie în care deşeurile să fie valorizate, reutilizate sau reciclate în mod sistematic.

Mai precis, legislaţia vizează să reducă volumul de deşeuri produse de către vehicule atunci când sunt aruncate, să limiteze recurgerea la anumite substanţe periculoase (şi anume plumb, mercur, cadmiu şi crom hexavalent) în construcţia vehiculelor şi să crească, în paralel, cantitatea de materiale reciclate utilizate în acest scop.

Ea stabileşte totodată obiective ambiţioase în ceea ce priveşte valorizarea şi reciclarea, al căror nivel este crescut până la 95% din masa medie pe vehicul pe an, pentru toate vehiculele scoase din uz, până cel mai târziu la 1 ianuarie 2015.

Reacţia Guvernului

Agentul Guvernului României la CJUE, Răzvan Horaţiu Radu, a declarat, joi, pentru HotNews, că Executivul român a adoptat deja actul normativ de transpunere în legislaţia naţională a directivei privind maşinile scoase din uz. 

„În ce priveşte directiva privind vehiculele scoase din uz, legea de transpunere a trecut ieri (miercuri - n.r.) de Guvern şi sper să fie adoptată de Parlament în procedură de urgenţă”, a spus el. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite