Eveniment

articolul anterior articolul urmator

România a fost condamnată de CEDO pentru că a expulzat un cetăţean tunisian, din motive de securitate naţională

1
9 Mar 2021 14:58:28
Autor: Cristina Morozan
CEDO a condamnat Bucureştiul să plătească 5.000 de euro pentru daune morale Foto: Arhivă
CEDO a condamnat Bucureştiul să plătească 5.000 de euro pentru daune morale Foto: Arhivă

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marţi România pentru că a expulzat de pe teritoriul său un tunisian din motive de securitate naţională, care nu i-au fost comunicate acestuia, fiind considerate informaţii secrete, relatează AFP.

"Reclamantul nu a primit nicio informaţie despre comportamentul său concret susceptibil de a pune în pericol securitatea naţională şi nici despre desfăşurarea unor momente-cheie ale procedurii", a indicat instanţa judiciară a Consiliului Europei cu sediul la Strasbourg, potrivit Agerpres

În consecinţă, cei şapte judecători ai CEDO au apreciat în unanimitate că România a încălcat Articolul 1 din Protocolul Nr.7 al Convenţiei europene a drepturilor omului, referitor la garanţiile procedurale în caz de expulzare a străinilor. 
 
Potrivit sursei citate, reclamantul este un cetăţean tunisian născut în 1982 şi sosit în 2007 în România, unde s-a căsătorit cu o româncă şi a avut un copil. În 2009, el a obţinut un permis de sejur pentru "viaţă familială" valabil până în 2015, explică CEDO într-un comunicat de presă.
 
În 2012, justiţia română l-a declarat "persoană indezirabilă" şi i-a interzis să locuiască în România timp de cinci ani. 
 
"Parchetul arăta că - potrivit unor informaţii clasificate de nivel secret puse la dispoziţia sa de Serviciul Român de Informaţii - existau indicii serioase potrivit cărora reclamantul desfăşura activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională", continuă Curtea. Avocatul său nu a putut avea acces la elementele considerate secrete din dosar şi reclamantul a fost expulzat în Tunisia în decembrie 2012. 
 
"Având în vedere informaţii foarte reduse şi generale de care reclamantul dispunea, el nu s-a putut baza pentru a-şi apăra cauza decât pe presupuneri, fără a putea contesta în mod concret un comportament sau altul despre care i s-ar fi transmis că pune în pericol securitatea naţională", relevă instanţa.
 
CEDO a condamnat Bucureştiul să plătească 5.000 de euro pentru daune morale. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

borris borris
9.03.2021, 16:27:59

Ne-a costat destul de ieftin sa scapam de magraon.

Modifică Setările