România, indicată drept ţară-sursă pentru un nou scandal cu carne contaminată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Italia şi Belgia este pe cale să se declanşeze un nou scandal privind eterna temă a cărnii contaminate provenind din România.

O ţară care este recurent acuzată de a avea un sistem de verificare şi autorizare extrem de precar, dacă nu chiar inexistent, situaţie de care profită la maximum reţelele transnaţionale de crimă organizată specializate în alimentarea depozitelor din vestul Europei de la care materia primă pleacă mai departe spre zecile de mii de reţele de restaurante şi magazine alimentare.

De data asta, colegii de la La Libre Belgique relatează despre cel mai nou episod dintr-o listă foarte lungă: pe 22 iunie, Agenţia italiană de control alimentar a formulat o notificare oficială, arătând că a fost identificată carne de cal cu un conţinut de cadmiu de 0,329 mg/Kg, transportul provenind de la compania belgiană Chevideco cu sediul în localitatea flamandă Menin. Întreprinderea respectivă a declarat că lotul respectiv provenea din România, dar, după analiza unei prelevări făcute din acelaşi lot, a ţinut să menţioneze că rezultatele au fost negative, fiind vorba, probabil, de un caz izolat.

Cu toate acestea, cei de la Knack care au realizat o anchetă jurnalistică împreună cu colegi italieni şi români, spun că rezultă că Chevideco s-a confruntat de mai multe ori cu probleme constând în carne de cal contaminată cu cadmiu şi importată din România. Astfel, în 2014, în repetate rânduri, a fost identificată o concentraţie ridicată de cadmiu în carnea sau rinichii de cal provenind din România importate de Chevideco. Carnea respectivă a fost comercializată în restaurantele sau magazinele din Belgia. Într-un dintre cazuri, concentraţia de cadmiu depăşea de 60 de ori nivelul maxim admisibil.“

Poate că vi se pare un simplu episod, din seria celor „care se întâmplă şi n-ai ce-i face“. Nu-i aşa, iar filosofia asta fatalist-orientală combinată cu stilul de lucru propriu autorităţilor române, poate să ne coste enorm.

Este vorba, înainte de toate, de o problemă de context. Iar acesta este, spun asta cu toată convingerea, instaurarea, mai ales în ultimii doi-trei ani, a unor controale extrem de dure pe pieţele alimentare din Europa, cu deosebire în Europa occidentală. Controalele sunt acum peste tot, inclusiv în magazine, la rafturi, nemaivorbind de depozitele frigorifice sau de pieţele în aer liber pentru micii producători individuali, „pieţe ţărăneşti“, cum se spune la noi. Controalele sunt dure şi este instalată o adevărată teamă cronică după ce, de atâtea ori, s-a vorbit despre existenţa unor linii de aprovizionare ieftine sau incredibil de ieftine, mai ales pentru carne provenită din ţări ca România, mereu pomenită atunci când se vorbeşte despre „mafia aprovizionării marilor depozite“.

Drept care, de frică, controalele respective nu se mai mulţumesc doar cu verificarea hârtiilor obligatorii de însoţire şi a referatului făcut de agenţia sanitară care dă viza finală de export. Tocmai fiindcă, iată, au existat probleme grave identificate în activitatea unei companii care, la rândul său, acuză calitatea sursei de provenienţă, se fac controale multiple pe ceea ce vine din ţara respectivă. Cu rezultatele pe care le vedeţi.

Poate, măcar de data asta, ministrul nostru de resort va reacţiona cum ar trebui, ordonând ancheta corespunzătoare, implicând evident Autoritatea veterinară şi mergând de-a lungul întregului circuit şi solicitând şi participarea necesară a poliţiei.

Nu este numai o chestiune punctuală, un export „la care ceva a mers prost“ şi a fost descoperit de către duşmanii din lumea capitalistă şi nemiloasă. Cred că e vorba de ceva cu mult mai mult, adică o palma, încă una, pe care o administrăm inconştient şi nemilos, pe obrazul-talpă al entităţii denumite „credibilitate naţională“.

Dar începem să devenim imuni la scandaluri. La acesta de azi, la cele privind justiţia, prezente şi care se vor formaliza pe plan european în foarte scurt timp sub forma unor evenimente foarte neplăcute, la punerea la colţ a României în instanţele europene, acolo unde, ne place sau nu s-o recunoaştem, suntem prezentaţi drept excepţia la regulă. În cazul cărnii contaminate, sigur că nu numai noi suntem pe lista neagră, dar noi putem să fi foarte uşor transformaţi în ţintă.

Referitor la acest caz, aşteptăm o anchetă din partea organelor, organismelor şi instituţiilor competente. Ce credeţi că vom avea ca răspuns? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite