Eveniment

articolul anterior articolul urmator

România, mai aproape cu un pas de Spaţiul Schengen. Decizia de ultimă oră a Comisiei Europene

19
18 Jun 2021 15:43:03
Autor: Ionuţ Mureşan
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Comisia Europeană (CE) a adoptat, vineri, o decizie prin care stabileşte că, începând din iulie 2021, Bulgaria şi România vor avea acces numai pentru citire la Sistemul de informaţii privind vizele, baza de date care conectează poliţiştii de frontieră de la frontierele externe ale UE cu consulatele statelor membre din întreaga lume, informează executivul UE.

Accesul numai pentru citire înseamnă că aceste state membre vor putea să acceseze informaţii care există deja în sistem şi nu vor putea să introducă informaţii noi, transmite Hotnews.ro.
 
Noutatea survine după ce ambele ţări au finalizat cu succes o serie de teste tehnice necesare pentru conectarea la sistem. Accesul la Sistemul de informaţii privind vizele înseamnă că Bulgaria şi România vor putea vedea istoricul în materie de vize al unui solicitant, ceea ce le va facilita prelucrarea cererilor de viză.
 
De asemenea, acest lucru le va permite poliţiştilor de frontieră bulgari şi români să verifice valabilitatea şi autenticitatea vizelor Schengen eliberate de alte state membre prin comparaţie cu datele stocate în Sistemul de informaţii privind vizele, contribuind la prevenirea fraudei şi la combaterea criminalităţii grave şi a terorismului, sporind astfel securitatea în UE.
 
Accesul pentru citire la Sistemul de informaţii privind vizele va fi necesar pentru ca Bulgaria şi România să gestioneze Sistemul de intrare/ieşire, care se preconizează că va intra în funcţiune în prima jumătate a anului 2022.
 

România, Bulgaria şi Croaţia au „undă verde” pentru Schengen de la CE

Accesul deplin la Sistemul de informaţii privind vizele va deveni posibil odată ce Bulgaria şi România vor fi pe deplin integrate în spaţiul Schengen.
 
Anunţul vine după ce, la începutul lunii iunie, Comisia Europeană a cerut Consiliului European să dea undă verde „cât mai curând posibil” aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen.
 
Viitorul Schengen trebuie să fie marcat de extinderea către statele membre ale UE care nu fac încă parte din spaţiul Schengen, întrucât este „o aşteptare legitimă” şi „o obligaţie legală pentru acele ţări evaluate ca fiind pregătite pentru aderare”, arată noua strategie Schengen a Comisiei Europene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Florescu Constantin
18.06.2021, 15:57:06

Romania nu mai vrea in Schengen ptr a i se transfera cei 1 milion de invitati ai lui Merkel. Plus de asta acum ar fi singura in acel spatiu.

-8 (30 voturi)
Iobag Nerfos
18.06.2021, 16:41:18

Pai asta e si idea. fiindca oricum libera circulatie a disparut. Acum ne baga pe gat gat pe aia care-i intampina in gara cu ursuleti de plus si ciocolata

-6 (26 voturi)
Florescu Constantin
18.06.2021, 16:48:17

Daca-i aduc atunci sa impunem prin lege taierea ajutoarelor sociale ptr cetatenii romani si sa-i anuntam pe minoritari ca nu mai sunt bani din pricina musulmanilor.

-3 (17 voturi)
Ezechiel Blumenfeld
18.06.2021, 16:56:24

asta e si ideea. sa nu mai ajute romanii deloc dand vina pe negri si arabi. politicienii sunt problema. negrii si arabii sunt efectul. n-are rost sa te certi cu efectul.

-5 (13 voturi)
asasinul asasinat
18.06.2021, 16:21:23

Romania este dorita in Schengen doar pentru a importa si mai multi ilegali musulmani. Sa fim seriosi, subit si noi si bulgarii suntem doriti cand se stie clar ca Ungaria si-a inchis granitele. Trebuie sa fim criminali sa acceptam acest dar otravit. NU islamului!

-7 (25 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările