Eveniment

articolul anterior articolul urmator

România va mai folosi aeronavele MiG-21 LanceR un an. Înlocuirea lor cu F16 se va face în 3-4 ani

12
24 May 2022 22:33:47
Autor: George-Andrei Cristescu
Foto: caracter ilustrativ
Foto: caracter ilustrativ

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că România a reluat activităţile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR pentru o perioadă de aproximativ un an.

Consilul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat memorandumul cu tema „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR şi tranziţia accelerată la exloatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române”. Astfel, aeronavele vor fi utilizate până pe data de 15 mai 2023, însă doar pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliţie Aeriană şi pentru menţinerea antrenamentului de zbor al piloţilor, potrivit unui comunicat transmis de MApN. 
 
De asemenea, ministerul anunţă faptul că au fost dispuse măsuri pentru accelarea demersurilor în vedere achiţionării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia. Acestea vor forma încă două escadrile în cadrul Forţelor Aeriene Române. 
 
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că înlocuirea avioanelor MiG-21 LanceR se va face treptat, după un anumit calendar, iar operaţiunea durează 3-4 ani, potrivit declaraţiilor făcute în cursul serii de marţi, la Digi24. 
 
„Am primit aprobarea să le mai folosim un an, le putem folosi pentru exerciţii şi pentru antrenamentul piloţilor, până intră pe escadrilele de F16 în totalitate, se pot folosi încă un an. Asta este rezoluţia pe care am primit-o astăzi. Noi am propus pe baza unei analiză pe care a făcut-o Forţele Aeriene Române şi împreună cu Statul Major, au făcut o analiză  din momentul în care am oprit zborul, au făcut o analiză serioasă, s-au uitat la istoricul din ultima vreme, la starea tehnică a avioanelor, au constatat că o mare parte din accidentele din ultima vreme au fost generate de starea tehnică a avioanelor”, a declarat Vasile Dîncu.
 
De asemenea, acesta a menţionat că aeronavele se află într-o stare tehnică bună şi nu se intenţionează donarea lor. 
 
„În momentul acesta ele sunt într-o stare tehnică bună, însă am primit de la CAST posibilitatea ca încă un an să le folosim, să le avem în funcţiune. Piloţii îşi continuă activitatea. Sunt sigur că la misiuni le vom folosi mai puţin. De ieri se zboară din nou. Am văzut că au fost întrebări în presă legate de faptul că am oprit zborurile ca să donăm avioanele, nu le donăm, în acest moment rămân în inventarul nostru, în dotarea Forţelor Aeriene ale Armatei Române”, a declarat Dîncu.
 
Totodată, ministrul Apărării a subliniat că urmează să se facă tranziţia spre noile avioane F35. 
 
„Vom merge mai departe, începem anul acesta sa facem demersuri şi spre tranziţia spre avioane de generaţia a cincea, adică F35 şi atunci începem să ne pregptim. Am accelerat în ultimele două luni contactele cu partea norvegiană şi cu americanii să facem mai repede achiziţia, care era programată după un anumit calendar, din Norvegia pentru F16 a discutat cu omologul meu din Portugalia pentru mentenanţă şi pregătirea piloţilor”, a declarat Vasile Dîncu.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Popa Basca.
24.05.2022, 23:12:04

Ar fi fost momentul ca guvernul Romaniei sa demonstreze ca are demnitate si sa doneze o parte dintre aceste avioane Ucrainei.Nu riscam nimic in plus fata de prezent si am fi facut ceea ce trebuie.Inca nu e prea tarziu,Ucraina inca lupta cu dusmanul nostru istoric.

-10 (10 voturi)
Gabriel Rosenthal
24.05.2022, 23:38:56

zelenski vrea bani si arme la schimb pentru eventuale drepturi fundamentale pentru romanii din ucraina https://romania.europalibera.org/a/discursul-pre%C8%99edintelui-ucrainei-volodimir-zelenski-%C3%AEn-parlamentul-rom%C3%A2niei-/31785769.html Nava ucraineana Rostock - naufragiul care era să blocheze, definitiv, brațul Sulina https://evz.ro/misterul-epavei-rostock.html Canalul ucrainean bastroe - distrugerea deltei dunarii https://ro.wikipedia.org/wiki/Canalul_B%C3%A2stroe Combinatul Krivoi Rog, construit cu bani romanesti. Romanii nu si-au primit banii inapoi nici azi. https://ro.wikipedia.org/wiki/KGOKOR Volodimir Zelenski: „Bucovina de Nord a fost ocupată de români” https://romania.europalibera.org/a/volodimir-zelenski-bucovina-nord-a-fost-ocupata-de-romani/30393313.html Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a omis pe etnicii români din urarea oficială de Ziua Unităţii https://adevarul.ro/international/europa/volodimir-zelenski-i-a-omis-etnicii-romani-urarea-oficiala-ziua-unitatii-ucrainei-1_620dd0d85163ec427113fa3d/index.html Strigătul românilor din Ucraina care nu mai au voie să învețe în limba maternă: „Ne doare, că noi nu am venit de undeva, noi suntem la noi acasă” https://www.libertatea.ro/stiri/reportaj-durerea-romanilor-din-ucraina-care-nu-mai-au-voie-sa-invete-din-acest-an-in-limba-materna-ne-pierdem-identitatea-lingvistica-3925245

+2 (2 voturi)
in bogus, again...
25.05.2022, 06:56:51

@popa basca: si ce sa faca cu ele? cine le piloteaza? cine sa le repare si intretina? cu ce sa le repare si sa le intretina?

Popa Basca.
25.05.2022, 07:22:55

Gabriel Rosenthal,stiu toate aceste probleme si,dupa sfarsitul raqzboiului,va trebui ca Ucraina si Romania sa puna bazele unei vecinatati mai bune,lipsita de virusii grei din perioada sovietica,ramasi adanc inradacinati in constiinta ucraineanului.Sper ca ceva se va schimba.Acum e momentul ca Rusia,autorul moral al tuturor jafurilor,talharul care are permanent laba hrapareata intinsa spre vecini,sa primeasca o lectie.In bogus again,ucrainenii au piloti obisnuiti cu migurile si chiar daca ale noastre au fost modificate se vor putea adapta rapid,fiindca sunt profesionisti si diferenta nu este fundamentala.Le vor pilota si le vor asigura mentenanta exact asa cum le piloteaza si le asigura mentenanta celor oferite de alte tari.Bineinteles,atunci cand nu vrei,poti gasi un milion de motive.

-10 (10 voturi)
Ţac Pac
25.05.2022, 05:32:31

Chiar avem nevoie de niste tractoare ,sa ne are dealurile frumoase....

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările