Eveniment

articolul anterior articolul urmator

România şi noul "Realpolitik" din confruntarea Est-Vest

22
24 Jan 2022 19:15:54
Deutsche Welle

Occidentul nu pare capabil să poată răspunde pe o singură voce la ameninţările şi cererile excesive ale Rusiei. Statele pun interesele deasupra valorilor.

 

Preşedintelui Statelor Unite i-a scăpat ideea acceptării unei „incursiuni minore” a ruşilor pe teritoriul Ucrainei, formulare corectată ulterior de purtătoarea sa de cuvânt, iar un general german şi-a pierdut funcţia după ce a recunoscut că peninsula Crimeea „e pierdută pentru Ucraina”, că ceea ce-şi doreşte Putin este respect, şi că el dacă ar fi întrebat, ar spune că „este uşor să i se acorde respectul pe care îl cere cu adevărat şi pe care, probabil, îl merită."

Cele două glosări, acceptate adesea în cancelariile vestice, sugerează că abordările publice sunt diferite de cele din laboratoarele politicilor naţionale şi că întoarcerea la "Realpolitik" ar fi deja un fapt împlinit. Altfel spus, statele pun interesele deasupra valorilor. Pragmatismul devine mai important decât democraţia, liberalismul, drepturile omului, iar marile puteri vor acţiona în funcţie de propriile nevoi. Berlinul vorbeşte deja despre „prudenţă” în aplicarea eventualelor noi sancţiuni împotriva Rusiei, iar primul ministru ungar se pregăteşte să facă o vizită la Moscova, pentru renegocierea contractelor energetice şi construcţia reactoarelor nucleare de la Paks. 


Moscova a adâncit sistematic diviziunile europene printr-o strategie pe termen lung a Rusiei, care dă roade. Tradiţionalul şantaj cu gaz continuă să aibă efecte, fiindcă cele mai multe state UE nu pot supravieţui fără combustibilul rusesc, iar piaţa europeană comună energetică a rămas o utopie. Refacerea echilibrului strategic în Europa se va face, deci, ţinând cont de anumite dorinţe ale Moscovei.

Care e cu adevărat linia roşie pe care o va trasa Occidentul? Şi până unde cedează Rusia? NATO „nu va renunţa la capacitatea sa de a ne proteja şi de a ne apăra reciproc, inclusiv prin prezenţa de trupe pe flancul estic al Alianţei", a declarat purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu, după ce Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a precizat că garanţiile de securitate pe care Rusia caută să le obţină de la Occident includ prevederi care presupun plecarea forţelor NATO din România şi Bulgaria. Mai exact, Moscova şi-ar dori o contracţie a Alianţei Nord-Atlantice la graniţele sale din 1997. Kremlinul şi-ar dori să şteargă cumva cea mai mare extindere a Alianţei, cea din 2004, care a schimbat complet configuraţia militară a NATO prin includerea alături de România şi Bulgaria a Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Sloveniei şi Slovaciei. Atunci s-a încheiat definitiv Războiul Rece, pe care, acum Moscova ar vrea să-l reseteze, prin retragerea trupelor şi armamentelor NATO existente în aceste state.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a precizat că aceasta este „o linie roşie” care nu poate fi negociată, ministrul Apărării Vasile Dîncu crede că „Federaţia Rusă încearcă să traseze o nouă Cortină de Fier”, iar preşedintele Klaus Iohannis a convocat reuniunea Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

România se află la marginea frontului, în raza de acţiune a unei Rusii enervate de mai multă vreme de scutul antirachetă de la Deveselu, despre care susţine că se poate transforma oricând în armă ofensivă.  Dar România nu este o ţintă pentru Rusia, ci doar o piesă de negociere, ca de atâtea ori în istoria ei. Totuşi, e pentru prima dată când se află într-o alianţă atât de puternică, cu trupe americane pe teritoriul ei, având garanţii clare de securitate. Chiar şi aşa, ministrul Apărării încearcă să spună pe ocolite, că lucrurile nu sunt prea limpezi. Vede „în fiecare cetăţean un soldat”, inspectează cazărmi, vorbeşte despre un posibil stagiu militar voluntar şi anticipează valul de migranţi, care ar năvăli în ţară dacă începe conflictul dintre Rusia şi Ucraina. Dîncu pare convins, însă, că nu va urma un conflict cald şi dă asigurări că Bucureştiul va sta deoparte: „România nu va fi implicată în acest război”, a spus ministrul pentru a linişti spiritele, „oamenii pot să stea liniştiţi din acest punct de vedere”. Două propoziţii mai încolo a ţinut să avertizeze populaţia că ar trebui să intre într-o „stare de alarmă”, dacă nu chiar de „veghe”, fără să explice ce înseamnă aceste sintagme şi cum ar trebui ele înţelese.

Întoarsă mereu spre propriile scandaluri interne, România are toate datele să se scufunde într-o nouă criză politică, ignorând războiul de lângă ea. Americanii au promis suplimentarea trupelor, în cazul în care conflictul din Ucraina devine fierbinte şi, pentru prima dată, Franţa s-a arătat gata să trimită la rândul ei soldaţi aici. E o formă de solidaritate, dar în acelaşi timp şi o reconfigurare a continentului, după aşa-numita Busolă Strategică, planul UE pentru înfiinţarea unei armate europene, care vrea să aibă 5000 de soldaţi până în 2025, în aşa fel încât să poată interveni rapid, la nevoie, fără sprijin american. România s-a bucurat de oferta franceză, dar mizează pe Statele Unite. 

Sabina Fati - Deutsche Welle

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

m wakki
24.01.2022, 19:18:56

Articolul ăsta începe cu o premiză greșită Nu Occidentul nu pare capabil să poată răspunde pe o singură voce la ameninţările şi cererile excesive ale Rusiei. Germania este cea care joacă la două capete și se arată de pe acum dispusă să trădeze și să vândă pe ceilalți

-3 (5 voturi)
Iulian Arion
24.01.2022, 20:13:39

Trebuie sa vedem Russian exports in 2021: WHERE and WHAT: Russia‘s main trading partners are non-CIS countries (86.9%), the Top 5 being: China (trade turnover of US$112.4 billion) Germany (US$46.1 billion) Netherlands (US$37 billion) US (US$28.8 billion) Turkey (US$25.7 billion) In articol veti vedea ca exporta in USA uraniu imbogatit si plutoniu.

-6 (12 voturi)
Iulian Arion
24.01.2022, 20:28:11

53% din exporturile Rusiei sunt produse energetice. Alte exporturi: metale rafinate, produse semifabricate, mase platice, produse secrete (probabil sasiuri de vehicule militare - nu stiu ce produse secrete). In Romania, cetatenii nu au mai fost sunt saraciti cu facturi supraevaluate, de la stabilizarea monetara din 1952. In loc a echilibreze piata energetica, PSD (ANRE este condusa de PSD: Chirita D-tru si Stanescu care n-a mai prins loc pe liste ), a lasat cetatenii prada capitalismului fara reguli: stapanii lor care i-a organizat in actuala structura criminala. Il tot dau la tv pe ministrul energiei. Regulile jocului jefuirii romanilor le-a facut ANRE care este in subordinea Parlamentului - dominat de PSD et alia - castigatorul alegerilor palamentare! Ciolace, Ministrul energiei merita cateva suturi. Tu, in schimb, ars de viu, Ciolace!

-6 (12 voturi)
David21
24.01.2022, 19:50:45

Ce valori, bre? Bolșevismul care a creat de nicăieri o regiune sovietică poreclită Ucraina e valoare europeană? Decizia lui Hrușciov de a lua Crimeea de la Federația Rusă și a o da Republicii Sovietice Ucraina (doar o diviziune internă a URSS) e valoare europeană? Măsurile turbate antirusești ce le propuneau maidanezii după ce au luat cu forța puterea la Kiev (cu sprijinul hienelor nerușinate occidentale) sunt valori europene? Cum rămâne cu tratamentul aplicat minorităților de către ucraineni, ălea-s valori europene? Președintele Ucrainei cu un discurs hitlerist aprope că a numit locuitorii rușii (care trăiesc pe pământ rusesc dat abuziv de bolșevism unor smintiți) suboameni care trebuie eliminați din Ucraina. Pe ăsta îl susțin occidentalii? Cum rămâne cu democrația? Alegătorii din Ucraina și-au ales reprezentanții, dar democrația din pliscurile europene e bună doar când convine, niște extremiști susținuți de acest bandiți occidentali au dat jos puterea legitimă. Asta e valoare occidentală, puciștii fascistoizi? Și care mai sunt valorile europene? Ce gălăgie a fost anul trecut când Orban și polonezii au atentat la valorile sfinte europene care astăzi sunt cele legebete se pare. Valorile occidentului? nerușinare, ipocrizie, hoție, minciună, propagandă, cenzură, ideologii bolnave. Ăsta e occidentul astăzi. Putregai. Dar hai să privim cazul ucraina mai aproape. Ce avem? O creație bolșevică. Moscova a dat frățiorilor lor bicisnici, ce sute de ani au trăit în robie polono-lituaniană, teritorii în cadrul unei republici aflată sub controlul Moscovei. Isi imagineaza cineva ca Mscova le-ar mai fi dat teritorii ba chiar ar mai fi creat Ucraina daca stia ca aia vor fi stat in afara controlului moscovit ba chiar dusmani asa de netrebnici ce le aduc toata haite de hiene NATO pe cap? În haosul luptelor pentru putere de la căderea URSS când diverse facțiuni se luptau la Moscova și nu le păsa de ce se petrece la periferii, Occidentul, bandit ca întotdeauna, s-a grăbit să recunoască diviziunile administrative făcute de Stalin și Hrușciov ca granițe internaționale sacrosancte. Băi, ești nebun? Liniile trasate pe harta URSS de Stalin pe hărți sunt sacrosancte pentru europeni? Moldova și ea a primit un cadou sau chiar două și anume ce e peste Nistru și Găgăuzia. Cadouri ca semn de prietenie de la Moscova. Și niste smintiți extremisti din anii 1990 voiau să ia transnistria si gagauzia să le dea cadou la Bucuresti lui alde lui Vanghelie si Iliescu, iar rusii să fie alungati din Tiraspol (rusii erau scuipati, loviti si le strigau valiza, gara Moscova.), oraș pe care nu Vanghelie l-a fondat și nu neamul lui l-a construit și il locuieste. Occidentul, adica America si lacheii, au recunoscut, in acel moment cand Moscova era în lupte intestine, repede aceste abominatii sovietice ca tari independente stiind desigur că acele granite vor fi garantat o sursa nesfarsita de probleme si conflicte, dar in special o mare nenorocire pentru Rusia ce trebuie demonizata si indiguita, că e imposibil ca Rusia sa poata vreodata accepta ca teritoriile si oamenii ei sa îi fie impotriva si ca poate accepta cadourile ei ca Transnistria la Moldova si Donbasul la Ucraina doar cu conditia ca acele tari sa nu-i fie ostile si sa intre in aliante ostile Rusiei, sau sa puna baze militare ale unor tari care clar in documente scriu ca Rusia e dusmanul si deschis afirma ca au planuri de invadare a Rusiei. Si din nou despre valorile europene, in 2014, in Odesa, oras rusesc dat din nou fara nici o justificare Ucrainei, ucrainenii au ars de vii zeci de oameni care au protestat impotriva ocupatiei ucrainene. Unde-i Europa? Europa e un rahat de ipocrit criminal. Să ucizi rusi nu se condamna in Europa, conform valorilor europene rușii nu-s oameni. Lista oficială a persoanelor ucise în timpul evenimentului este încă ținută secretă de autoritățile ucrainene.[80] În mod neoficial, numele tuturor victimelor au fost stabilite de jurnaliști și publicate de mass-media locală: Dumskaya[80] și Timer[81]. Potrivit raportului ONU OHCHR,[54] 42 de persoane au murit într-un incendiu care a izbucnit în Casa Sindicatelor: 32 din cauza intoxicației cu monoxid de carbon și 10 după ce au sărit de la ferestre pentru a scăpa de flăcări.[82] Aceștia erau 34 de bărbați, șapte femei și un băiat de 17 ani, toți - fie susținători anti-Maidan, fie oameni care se aflau întâmplător la locul incidentului.[54] Șase persoane au fost ucise mai devreme în aceeași zi din cauza armelor de foc în Piața Hretska: patru susținători anti-Maidan și doi Euromaidan.[49][52][53][54] În total, 48 de persoane au murit într-o singură zi în urma ciocnirilor. Personalul spitalului a raportat că 174 au fost răniți, iar 25 erau în stare critică.[83] 172 de persoane au fost raportate ca urmare a conflictului,[46] și 38 de activiști anti-Maidan au fost reținuți de poliție după ce au fost evacuați din clădirea în incendiu; majoritatea dintre ei au fost grav răniți.[84] Rușii își vor face singuri dreptate până la urmă, iar decrepita, perversa și hoața Europă o să se înnece în propriile mizerii.

-22 (24 voturi)
Iulian Arion
24.01.2022, 20:16:03

Davide, Valori Europene inseamna: 1. Respectarea granitelor statelor pe care le-ai recunoscut. Rusia nu a mai respectat granitele Ucrainei. 2. Respectarea angajamentelor asumate in 1999 la Istanbul. Rusia nu a mai vrut sa evacueze armata 14 din Moldova, pana in 2002, asa cum se angajase. Un rus scria pe un forum ca Rusia se comporta ca un adolescent de 1,9m caruia de-abia i-a mijit mustata, dar fumeaza si scuipa trecatorii pentru a-l baga ceilalti inseama.

-4 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările