România nu are nevoie de doctrine, ci de o stare de spirit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Via pagina de Facebook "Asociaţia Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei"
Via pagina de Facebook "Asociaţia Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei"

23 mai 2016: Revoluţia sustenabilităţii începe la Constanţa. Iar personajul principal este Călin Georgescu, cu al său proiect de ţară, văzut în repetate rânduri ca pe o soluţie pentru funcţia de prim-ministru.

La ora actuală, este românul cu cea mai înaltă funcţie pe plan extern: în trecut cunoscut pentru poziţia de preşedinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma, actualmente director al Institutului ONU pentru indicele global al sustenabilităţii. Are toate atuurile pentru a deveni un important lider de opinie şi influencer.

Mă opresc aici cu prezentările. Există, totuşi, o neconcordanţă între oferta domnului Georgescu şi cererea românilor, care caută în continuare liderul salvator, nu pe cel de opinie.

Logica sistemului nu este şi logica noastră. Nu accepta logica sistemului şi redescoperă-te pe tine însuţi.

Luni, 23 mai, la invitaţia Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu, reprezentată de Florin Dobrescu, Călin Georgescu a adus, pentru o oră, discursul anti-sistem în sala mică a Casei de Cultură din Constanţa.

La fel ca de fiecare dată, expunerea domniei sale aduce cu cea a unui profesor care adoptă stilul de predare mesianic sau profetic. Este maniera cu care ne-a obişnuit de ceva ani de când are ieşiri publice. Cea mai cunoscută rămâne apariţia de la Realitatea TV din toamna anului 2014, într-o emisiune moderată de Rareş Bogdan.

Stilul mesianic pe o ureche îţi intră, iar pe cealaltă îţi iese. Din acest motiv, abordarea domnului Georgescu este un pic greşită. S-a văzut la sesiunea de întrebări şi răspunsuri din finalul conferinţei de la Constanţa. Prima intervenţie a fost cea a unui domn care dorea lămuriri cu privire la pericolul reprezentat de Statul Islamic pentru pacea mondială („Ce facem dom'le cu ISIS-ul ăsta?"- ceva de genul). Total off topic, în condiţiile în care s-a vorbit despre un proiect de ţară. Iar ţara în cauză este România, aflată în anul de graţie 2016.

Cu privire la ideile promovate de Călin Georgescu, vă recomand cartea „Cumpăna României", scrisă într-un stil destul de accesibil. A fost concepută mai mult ca o broşură, pe alocuri cu tente naţionaliste şi creştin-ortodoxe, pentru a fi asimilată uşor de către publicul larg. Acestea îmbracă teorii foarte bune şi date exacte, rezultat al cercetărilor sale din calitate de expert al ONU în domeniul dezvoltării durabile. 

Ca orientare politică, este un conservator de modă veche. Retorica sa este de multe ori îndreptată împotriva neoliberalismului, globalizării şi super-marketurilor care vând mâncare nesănătoasă românilor. În repetate rânduri, a ridicat problema avorturilor, unul dintre factorii care au contribuit la sporul negativ al populaţiei României din prezent.

Susţine un sistem economic bazat pe entităţile mici şi economia locală, în detrimentul corporaţiilor şi globalismului, numit distributism. Pe scurt, acesta nu se referă la distribuirea averii, ci la împărţirea echitabilă a mijloacelor de obţinere a acesteia. Despre distributism am scris trei articole pe adevarul.ro în anul 2014. 

„Sunt pregătit oricând să-mi servesc ţara, dar nu în orice condiţii" (în luna noiembrie a anului trecut, numele lui Călin Georgescu a fost vehiculat pentru funcţia de premier al guvernului tehnocrat)

Haterii virtuali îl numesc mason. Automat, pentru aceştia, un think-tank de renume mondial este o organizaţie masonică. Clubul de la Roma a prezentat de-a lungul celor aproape 50 de ani de la înfiinţare studii ce arată că există limite ale creşterii economice bazate pe consumul iraţional de resurse naturale ale planetei.

Îmi permit să demontez şi alte mituri. A nu se pune semnul egal între a manifesta grijă pentru români, sau pur şi simplu a-ţi păsa, şi a fi naţionalist, care este cu totul altceva. Mulţi au aşteptat din partea domnului Călin Georgescu să-şi facă intrarea pe scena politică românească. Ei bine, politica nu a fost făcută niciodată de experţi sau specialişti, ci de cei inspiraţi. Iar asta nu se va schimba în veci.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite