România, penultimul stat din UE la numărul de dosare trimise de procurori în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar 2,41% dintre dosarele primite de prourori au ajuns în faţa instanţei, reiese din raport
Doar 2,41% dintre dosarele primite de prourori au ajuns în faţa instanţei, reiese din raport

România are a doua cea mai mică rată a dosarelor trimise în instanţă raportat la numărul total de dosare administrate de procurori, se arată într-un raport raport publicat astăzi de Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei.

Numărul total de cazuri administrate de procurori în România a fost de 1,756 milioane, dintre care 548.661 nu au fost continuate din diverse motive (vinovat neidentificat, imposibilitatea de a se identifica o culpă legală), se arată în raportul privind eficienţa şi calitatea sistemelor judiciare din 45 de ţări europene publicat astăzi. Raportul este compilat pe baza datelor din 2012 şi se află la a doua ediţie. Cel precedent a fost publicat în 2012 pe baza datelor din 2010. 

Doar 42.364 au ajuns în faţa instanţelor, adică 2,41% din totaul dosarelor primite. Acest raport ne situează la coada clasamentului european, un singur raport fiind mai mic - Elveţia, cu 2,06%, adică 10.281 de dosare trimise în instanţă dintr-un total de 499.312. 

Rata rămâne foarte scăzută pentru România şi atunci când eliminăm din calcul cazurile la care se renunţă. Astfel, doar 3,51% dintre cazurile urmărite ajung în instanţă. Clasamentul rămâne acelaşi şi în funcţie de acest indice, România fiind tot pe penultimul loc, după Elveţia. 

La polul opus, procurorii ruşi au trimis în instanţă 93,64% dintre dosarele pe care le-au administrat (în total 921.995), iar islandezii au o rată de 79,06% din cele 5.711 dosare administrate. Comparativ, acest indice se ridică la 28,7% în Bulgaria, iar media în cele 45 de ţări analizate este de 34,97%. 

Autorii raportului atrag atenţia că „în special România, Irlanda de Nord (parte a Regatului Unit) şi Republica Moldova sunt statele care înregistrează cele mai mari dificultăţi în a găsi un echilibru între numărul de cazuri primite şi numărul de cazuri terminate (trimise în instanţă - n.r.)”. În majoritatea ţărilor, procurorii trebuie să facă faţă influxului de cazuri noi şi doar şapte ţări sau entităţi au un număr mai ridicat de cazuri finalizate decât de cazuri noi. „Evoluţii foarte pozitive au fost înregistrate în Federaţia Rusă.”

În ceea ce priveşte numărul de procurori, se ridica la 2.557 în România, adică 12 la fiecare 100.000 de locuitori. Numărul angajaţilor care ataşaţi procuraturilor era de 3.006, adică 14,1 la fiecare 100.000 de locuitori. Ucraina are cei mai mulţi procurori pe cap de locuitor (27,4 la 100.000 de cetăţeni), urmată de Bulgaria, cu 27,1. La polul opus, Irlanda are doar 2,3 procurori la 100.000 de locuitori. Media din cele 45 de entităţi analizate este de 11,8 procurori la 100.000 de locuitori. 

Statele incluse în raport sunt Albania, Andorra, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Republica Moldova, Monaco, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Federaţia Rusă, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Turcia, „fosta Republică Iugoslavă Macedonia”, Ucraina şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite