Eveniment

articolul anterior articolul urmator

România ar putea avea un sistem de constatare automată a abaterilor din trafic. Ce încălcări ţi-ar putea aduce o amendă prin poştă

14
16 Sep 2021 16:43:02
Autor: News.ro
Cristian Ichim: Suntem singura ţară care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice  Foto: Arhivă
Cristian Ichim: Suntem singura ţară care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice  Foto: Arhivă

Deputatul USR PLUS Cristian Ichim a depus, joi, un proiect de lege pentru reglementarea utilizării unui sistem video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice. Principalul scop al utilizării unui astfel de sistem îl reprezintă prevenirea accidentelor rutiere pe drumurile cu cele mai dese şi mai grave accidente.

”România este ţara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Numărul accidentelor rutiere fatale din ţara noastră este aproape dublu faţă de media Uniunii Europene. Suntem singura ţară care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice. Datorită unui astfel de sistem care există în statele europene, numărul accidentelor rutiere şi rata mortalităţii în urma acestora au scăzut considerabil. Implementarea lui s-a dovedit a fi benefică atât din punctul de vedere al siguranţei circulaţiei, cât şi al protejării mediului înconjurător. Sunt conştient de câte vieţi ar putea salva acest sistem odată ce va deveni funcţional”, declară deputatul USR PLUS Cristian Ichim, citat într-un comunicat de presă. 

Potrivit documentului citat, sistemul video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice colectează informaţii din trafic prin intermediul echipamentelor montate pe infrastructura rutieră. 

Sistemul va detecta abateri ale şoferilor precum:

- circularea cu viteză peste limita legală
- nerespectarea prevederilor privind trecerea la nivel cu calea ferată 
- nerespectarea culorilor semaforului 
- neacordarea de prioritate pietonilor - absenţa unui ITP valabil 
- nepurtarea centurii de siguranţă - neutilizarea luminilor de întâlnire 
- depăşirea masei maxime admise. 

Şoferii care nu vor respecta regulile vor fi înştiinţaţi direct cu privire la eventualele încălcări ale legii şi li se va transmite amenda direct la domiciliu. 

De asemenea, sistemul va permite monitorizarea zonelor riscante ale traficului şi, în urma procesării datelor, va stabili indicele de încălcare a reglementărilor rutiere şi coeficientul de siguranţă rutieră aferent drumurilor. 

În 2019, numărul accidentelor rutiere fatale din România a ajuns la 96 de cazuri raportate la un milion de locuitori, ceea ce reprezintă aproape dublul mediei UE (51 cazuri) şi situează România pe primul loc în Europa. 

”În Franţa, după ce a fost introdus sistemul video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor şi au fost instalate 4.000 de camere fixe - radar, numărul persoanelor decedate în accidente într-un an a scăzut de la 13.000 la 1.000”, se mai arată în document. 

Potrivit sursei citate, Spania a înregistrat cu 64% mai puţine decese rutiere în 2013 faţă de 2004 şi cu 69% mai puţine decese rutiere pe autostrăzi, după ce a implementat un set cuprinzător de măsuri, inclusiv o reţea extinsă de dispozitive de detecţie şi monitorizare a traficului rutier. 

În Austria, implementarea sistemului automat de constatare a abaterilor a început încă din anul 2003. În urma analizelor făcute de specialişti în anul 2014 s-a constatat o scădere cu 50-60% a numărului de accidente şi leziuni provocate în urma accidentelor pe sectoarele de drum unde au fost montate aceste sisteme.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Kelemen Jakob
16.09.2021, 16:57:36

Daca circuli regulamentar faci 100 de km in 2 ore la cat de aiurea sunt soselele. Statul politienesc isi scoate coltii.

-13 (19 voturi)
IonIon Codreanu
16.09.2021, 19:26:18

Păi NORMAL nu este să ÎNCALCI legea! Dacă nu-ți convine, încearcă să o schimbi pe căi legale, iar până atunci RESPECT-O cu sfințenie!

+3 (3 voturi)
Stan Toma
16.09.2021, 17:59:45

Primul pas in reducerea numarului de politisti rutieri si tot ce inseamna sistem de mita si plocoane .

-8 (18 voturi)
Bank Arly
16.09.2021, 18:00:07

si chiar credeti ca asta ii invata minte si-i corecteaza pe mitocanii romani...?! inventeaza ei alte chestii destepte de lasa Plotia somera... alo, interlopii?... ce faceti, dormiti...???

-10 (14 voturi)
ella15 Ella15
16.09.2021, 18:56:10

Era și timpul. Exista în toate tarile civilizate, iar amenzile sunt considerabile. Trimisa placinta acasă cu poza cu tot, sa nu poată fi contestata și sa vezi cum se potolesc marlanii care vb.la telefon, trec pe linia continua , circula cand e rosu la semafor și depășesc limita admisa. În alte tari, cand pietonul a pus piciorul pe trecere, mașinile se opresc, marlanii din România iti șterg hainele pe la jumătatea drumului cu mașina. În felul asta scapam și de pensionarii speciali care stau degeaba și nu mai da lumea spaga, nu mai e evaziune fiscala, numai beneficii vor fi în urma montării camerelor pe strazi. Super!V-ati trezit târziu, dar mai bine mai târziu, decat niciodata...

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările