România, record de condamnări la CEDO în 2014. Cele mai multe, din cauza condiţiilor din penitenciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a primit cele mai multe condamnări la CEDO din cauza condiţiilor din penitenciare FOTO Adevărul
România a primit cele mai multe condamnări la CEDO din cauza condiţiilor din penitenciare FOTO Adevărul

România a fost condamnată de CEDO, în 2014, în 87 de cazuri, pentru încălcarea drepturilor omului. Aproape jumătate dintre condamnări au fost decise de judecătorii de la Strasbourg în cazuri privind condiţiile din penitenciare. În 2014, statul român a reuşit să câştige doar două procese.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului primeşte anual mii de plângeri împotriva statului român de la persoane care acuză încălcări ale drepturilor de către autorităţi. Mare parte sunt respinse ca nefondate, dar chiar şi aşa sute de reclamaţii ajung să fie judecate.

Plângerile făcute de deţinuţii români din cauza condiţiilor improprii din penitenciare au adus României nu mai puţin de 33 de condamnări.

În topul cauzelor care atrag condamnări urmează încălcarea dreptului la un proces corect. Astfel, în 24 de cazuri CEDO a stabilit că cei condamnaţi în România nu au avut parte de o judecată echitabilă. Durata prea mare a proceselor este cauza cea mai frecventă pentru condamnările privind judecata corectă.
Încălcarea dreptului la libertate a bifat alte 12 condamnări în dreptul României.

Valoarea daunelor pe care statul va trebui să le plătească este de aproape şapte milioane de lei, adică 1,5 milioane de euro. Suma este mai mică decât cele din anii anteriori, o explicaţie fiind soluţionarea dosarelor mai vechi, dar şi schimbarea legislaţiei CEDO, care a înăsprit condiţiile de admitere a contestaţiilor.

Hotărâri CEDO împotriva României

Potrivit luju.ro, în cele 87 de hotărâri privind România pronunţate în 2014, CEDO a constatat următoarele încălcări:
• Art. 3 – Interzicerea torturii şi a pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante – 33 de încălcări
• Art. 6 – Dreptul la un proces echitabil – 24 de încălcări
• Art. 5 – Dreptul la libertate şi la siguranţă – 12 încălcări
• Art. 8 – Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie – 10 încălcări
• Art. 1 din Protocolul 1 – Protecţia proprietăţii – 7 încălcări
• Art. 2 – Dreptul la viaţă – 4 încălcări
• Art. 13 – Dreptul la un recurs efectiv – o încălcare
• Art. 7 – Nicio pedeapsa fără lege – o încălcare
• Art. 10 – Libertatea de exprimare – o încălcare
• Art. 11 – Libertatea de întrunire şi de asociere – o încălcare
• Hotărâri în care CEDO nu a constatat o încălcare a Convenţiei – 2
• Alte hotărâri (în care CEDO s-a pronunţat doar pe aplicarea Art. 41 privind reparaţia echitabilă) – 10

Penitenciarul Jilava: Gândaci, ploşniţe şi apă murdară

Asupra condiţiilor improprii din penitenciarele româneşti a tras un semnal de alarmă şi raportul Asociaţiei pentru apărarea drepturilor omului în România (APADOR), ai cărei reprezentanţi au vizitat penitenciarul Jilava în septembrie 2014.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă cei încarceraţi la Jilava este supraaglomerarea. Practic, într-o suprafaţă de 689 metri pătraţi sunt  instalate 1.792 de paturi, fiecărei persoane revenindu-i doar 0,43 metri pătraţi de spaţiu personal, iar în condiţiile ocupării tuturor paturilor, 0,38 metri pătraţi, se arată în raport.

Doar pe tronsonul doi există duş în camere, în primele trei secţii grupul sanitar al camerei având doar toaletă şi chiuvetă, duşurile fiind amenajate în săli comune, câte una pe fiecare secţie. Apa caldă la băi este furnizată de două ori pe săptămână, iar deţinuţii s-au plâns asupra acestui aspect, spunând că programul de furnizare a apei calde este insuficient. Spre exemplu, cei 36 de deţinuţi care lucrează la groapa de gunoi Glina spun că au nevoie să facă baie zilnic după ce vin de la muncă şi sunt nevoiţi să se spele cu apă rece.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite