Eveniment

articolul anterior articolul urmator

România, ţara tragediilor nesfârşite

16
29 Jan 2021 12:28:19
Paul Stan

După tragedia de la Piatra Neamţ, de anul trecut, guvernul de atunci a anunţat că va face controale şi verificări în toate spitalele. Nici până acum nu ştim exact cum s-au desfăşurat acele controale, la ce spitale, ce nereguli s-au descoperit, ce sancţiuni s-au aplicat şi cum s-au rezolvat problemele descoperite. La noi, după fiecare tragedie, s-a împământenit procedura controalelor şi verificărilor nesfârşite, care nu rezolvă nimic.

 

Încă o tragedie ne-a lovit zilele acestea, incendiul de la Spitalul ”Matei Balş”, în saloanele unei secţii unde erau internaţi pacienţi infectaţi de COVID-19, aflaţi în stare gravă!

Iată ce a scris imediat după producerea evenimentului Iancu Eugen, omul care zi şi noapte se zbate să ajute, să facă ceva pentru persoanele care cad victime incendiilor, preşedintele Asociaţiei Colectiv: Astăzi este despre Matei Balş. Nu pot să spun decât că suntem singura ţară care nu învaţă nimic. Suntem singura ţară în care oricâte tragedii s-ar petrece, oricâţi oameni ar muri, lucrurile rămân neschimbate, conducătorii rămân aceiaşi.”

 

Asta-i realitatea de ani de zile !

Şi oricâte guverne s-ar schimba, oricâte partide s-ar perinda la putere, oricât s-ar zbate societatea civilă şi oamenii cărora le pasă, lucrurile merg din ce în ce mai rău pentru sistemul de sănătate românesc! Doar Raed Arafat pare că este nemuritor şi de neclintit din funcţiile pe care le ocupă, iar SMURD-ul nu clipeşte dacă şeful nu ridică un deget şi nu deschide gura. Gestionarul situaţiilor de urgenţă este omniprezent pe sticla televizoarelor, la telefoane cu jurnaliştii, este tot timpul informat cu tot şi toate, dă ordine, se ocupă de situaţii de urgenţă, probleme…

 

Dacă-l auzi, îl vezi la break news-uri, unde este solicitat, ai zice că nici nu ştii când mai are timp să-şi îndeplinească şi atribuţiile cu adevărat, fiind mai mereu sub luminile reflectoarelor ? ”Nu există persoane afectate de incendiu, în afara celor patru decedaţi, în afara celor infectaţi cu COVID, care au fost transferaţi la alte spitale ! În afară de decedaţi, nu există persoane cu afecţiuni severe !”-a declarat Raed Arafat, după incendiul de la Spitalul ”Matei Balş, într-o secţie unde erau internaţi pacienţi bolnavi de COVID 19. O secţie de spital care funcţiona într-o clădire veche, despre care s-a spus că era renovată recent şi dotată cu tot necesarul pentru tratarea pacienţilor, fiind inclusiv prevăzută cu senzori de incendiu.

 

Cu toate acestea, a fost nevoie de intervenţia de urgenţă a pompierilor care au scos din secţia afectată şi au transferat la alte spitale din Bucureşti, peste 100 de bolnavi. Iar numărul victimelor decedate a crescut.

 

Fostul manager de la ”Matei Balş”, medicul Adrian Streinu Cercel, devenit între timp parlamentar pe listele PSD, a declarat că spitalul era renovat, instalaţiile fuseseră refăcute, unitatea avea tot necesarul, inclusiv căldură şi s-a arătat revoltat de faptul că unii pacienţi şi rude ale aparţinătorilor nu respectă indicaţiile care li se dau. Din primele supoziţii, cauza incendiului ar fi fost un radiator adus de acasă pentru încălzire de rudele unui pacient.

 

Ca de obicei în astfel de cazuri, de pe urma acestei noi tragedii au încercat şi încearcă să câştige capital de imagine, să facă rating şi unii oportunişti ai momentului, inclusiv politicieni şi căţărători pe cadavrele unor oameni nevinovaţi.

 

Şi în cazul acestei tragedii, anchetatorii au deschis dosar de cercetare penală in rem.

 

Orb să fii, să nu vezi că lucrurile merg din rău în mai rău în România şi nu de ieri de azi, iar evenimentele tragice şi problemele de zi cu zi ne arată crunta realitate. Să ne amintim doar tragediile recente. Vă mai amintiţi de incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ, soldat cu peste zece morţi, cu răniţi grav, inclusiv cu medicul salvator care a suferit arsuri grave şi a fost transferat de urgenţă în străinătate pentru a-i fi salvată viaţa şi de starea căruia nu se mai aude nimic de câteva luni.

 

După tragedia de la Piatra Neamţ, de anul trecut, guvernul de atunci a anunţat că va face controale şi verificări în toate spitalele, dar nici până acum nu ştim exact cum s-au desfăşurat acele controale, la ce spitale, ce nereguli s-au descoperit, ce sancţiuni s-au aplicat şi, foarte important, cum s-au rezolvat problemele descoperite.

 

La noi, după fiecare tragedie, eveniment grav, nereguli majore, corupţie evidentă, incompetenţă crasă, s-a împământenit procedura controalelor şi verificărilor nesfârşite, care nu doar că nu rezolvă nimic, ci perpetuează mai tare lucrurile negative, toxice, afectând şi mai mult sistemul aflat şi aşa în moarte clinică. La fel erau şi comisiile de cercetare acum câţiva ani. La orice problemă se forma o comisie de cercetare, care în loc să facă lumină, îngropa definitiv lucrurile.

 

Aşa şi controalele de acum dispuse de Ministerul Sănătăţii. Acum avem în derulare verificări ale centrelor de vaccinare anticovid, controale dispuse în special după ce presa a relatat că se vaccinează peste rând la greu, iar opinia publică s-a arătat revoltată de stabilirea listelor de ”esenţiali” prioritizaţi la vaccinare înaintea populaţiei generale !

 

 Credeţi că se va rezolva ceva, eu nu cred ! Păi, în loc să înceapă controalele în marile centre de vaccinare din Capitală şi principalele oraşe, acolo unde sunt cei mai mulţi şmecheri ”esenţiali”, cu centre de vaccinare special amenajate pentru ei, echipele de verificare au început cu orăşelele mici, de provincie, unde sigur au început să găsească nereguli comise de nişte acari păuni !

 

Tot timpul ne aducem aminte şi suntem revoltaţi că de la tragedia Colectiv, din 2015 încoace, nu s-a făcut nimic nici pentru îndreptarea lucrurilor în sistemul de sănătate, inclusiv prin faptul că România nu a reuşit nici până acum să facă ceva pozitiv pentru tratarea marilor arşi în ţară. Nici măcar nu s-a făcut lumină pentru aflarea adevărului, pentru stabilirea responsabililor şi pedepsirea conform legii a vinovaţilor ! Procesul se amână la nesfârşit, iar unii dintre cei care au gestionat dezastruos situaţia Colectiv sunt şi acum la butoane, cum este cazul lui Arafat !

 

Aşa cum se întâmplă cu marile dosare aflate în cercetare sau în instanţe, amânate la nesfârşit !

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

West
29.01.2021, 12:34:27

daca bugetele tarii ar fi facute pt investitii in spitale, scoli, infrastructura, energie, etc nu am fi in situatiua asta! dar la noi bugetele tarii facute de politicieni sunt pentru pensii speciale obscene la 45ani si salarii mari bugetarilor(cu 70% mai mari decat in privat, record in europa si probabil in lume)! asta este ne vor murii copiii si parintii in spitale, pe sosele, in scolii, nu vom avea gaz in locuinte, vom avea veceuri in fundul curtii, etc,... dar, dar... ghiciti? surpiza: vom avea ca si pana cum, pensii speciale obscene de la 42 de ani si alarii mari si privilegii si sporuri la bugetari! URA ! URA! URA!

+4 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.01.2021, 12:56:59

In idiocratia care-i Romania regmului iohannist-liberal-neosecuristic devine un ”obicei” ca oamenii sa moara arsi in spitalele controlate si manageriate de regim..! Iohannis, Orban, Câțu, dati-va demisiile si apoi fuguta la puscarie..! Acolo-i locul vostru..!

-10 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.01.2021, 13:03:52

Coruptia si imbecilitatea actualului regim ucide nu in locatii private (cluburi, restaurante, etc) ci chiar in locatii de stat aflate sub directul lui contorl si management , spitale, locuri unde se presupune ca cetateanul merge sa se faca bine, nu sa moara cu zile..ars de viu..!

-12 (12 voturi)
costea petre
29.01.2021, 12:34:48

Oricate guverne se schimba, acestea sunt compuse, in principal, de romani, atat cei care vin la conduccere, cat si cei care comenteaza sententios. Aceasta este problema reala a Romaniei!

+2 (2 voturi)
costea petre
29.01.2021, 12:38:40

Trebuie sa fim convinsi de un lucru: a critica este infinit mai usor decat a face, iar romanul critica din pozitia de detinator unic al adevarului absolut. Aceasta din cauza ca nu este familiarizat cu actiunea, ci cu carcoteala, "toti sunt incompetenti, in afara de mine". Cand este pus in fruntea bucatelor se dovedeste ca este roman.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările