România trimite pentru a doua oară blindate antiaeriene Gepard în Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România trimite din nou blindate antiaerine Gepard în Polonia
România trimite din nou blindate antiaerine Gepard în Polonia

Militarii români care asigură cea de-a IX-a rotaţie naţională a detaşamentului de Apărare Antiaeriană participant la Grupul de Luptă NATO din Polonia, au plecat luni spre baza militară din Bemowo Piskie, pentru a participa la misiunea de asigurare a prezenţei înaintate consolidate pe flancul Nord-Estic al Alianţei.

Contingentul românesc, format din aproximativ 100 militari aparţinând Batalionului 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” din subordinea Brigăzii 282 Blindate „Unirea Principatelor” din Focşani, participă pentru prima dată la acest tip de misiune, fiind şi cea de-a doua rotaţie din Polonia care va avea în înzestrare sistemul antiaerian Gepard, conform Hotnews.

În misiune, artileriştii vrânceni vor participa la exerciţii şi activităţi de instruire alături de militari americani, polonezi, britanici şi croaţi. În cadrul acestora, vor fi testate şi validate tehnicile, tacticile şi procedurile exersate la antrenament.

România a dislocat pentru prima dată în afara teritoriului naţional şi sistemul antiaerian Gepard, în octombrie 2020. Anterior, misiunile româneşti în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia au fost îndeplinite, timp de 3 ani şi jumătate, cu complexul antiaerian de tunuri Oerlikon.

Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, cu mobilitate ridicată şi timp foarte scurt de reacţie, misiunea sa tactică fiind angajarea luptei atât împotriva ţintelor aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, cu o viteză de până la 475 m/s, căt şi a ţintelor terestre.

Dotat cu două tunuri Oerlikon calibru 35 mm, dispune de radar de cercetare şi însoţire şi nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers cu sau fără opriri. În pofida greutăţii relativ ridicate, capacitatea de deplasare a sistemului este de 60 km/h şi autonomia de peste 500 km.

Sistemul antiaerian are în compunere o serie de instalaţii specializate, precum cele de vedere pe timp de noaptehidraulică de scufundare, protecţie nucleară, bacteriologică şi chimică sau de fumizare, putând fi folosit în luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea, nefiind afectat de bruiajul radioelectronic.

În doatrea României sunt 36 de vehicule blindate care formează complexul antiaerian autopropulsat Gepard şi care au fost primite de la germani, în anul 2000.

Radarul de căutare are o rază de 15 km şi distanţa eficace de tragere de 3,5 km. Cadenţa de tragere este de 550 de lovituri/min per tun.

Armata României participă din anul 2017 cu un detaşament de apărare antiaeriană la misiunea de consolidare a prezenţei înaintate întărite în nord-estul Alianţei, în cadrul Grupului de luptă NATO din Polonia condus de Statele Unite, conform deciziei asumate de România după Summit-ul NATO de la Varşovia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite