România la raport. A fost publicat raportul MCV. Ce ne cere Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a prezentat la Strasbourg noul raport MCV pentru România. Acesta este extrem de critic subliniind că am îndeplinit doar două din cele 12 recomandări făcute în ianuarie 2017. Executivul comunitar ne cere să îngheţăm procesul de implementare a modificărilor la Codul penal şi Codul de procedură penală.

UPDATE Prim vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că raportul MCV pentru Bulgaria este pozitiv şi se înregistrează progrese. El arată că MCV-ul poate fi ridicat până la finalul mandatului acestei Comisii Europene, adică până în anul 2019.

„Bulgaria a înregistrat progrese semnificative şi dacă Bulgaria continuă trendul ascendent, Comisia are încredere că MCV-ul poate fi ridicat până la finalul acestei Comisii Europene (2019 n.r.).

Nu este un deadline, este un obiectiv pe care ni-l dorim cu toţii. Este important ca Bulgaria să continue să facă lucrul acesta şi dacă vor face progrese, atunci avem încredere că MCV-ul poate fi ridicat”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. 

UPDATE Cel mai dur Raport MCV pentru România: Suspendaţi imediat numirile şi demiterile procurorilor şi nu puneţi în aplicare noile Legi ale Justiţiei

DETALII AICI

UPDATE Printre noile recomandări ale Comisiei Europene se numără oprirea imediată a implementării legilor Justiţiei realizate de Comisia Iordache, precum şi a ordonanţelor de urgenţă emise de Guvernul Dăncilă, stoparea implementării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi asumarea de către Parlament şi Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi GRECO.

„Intrarea în vigoare a legilor justiţiei modificate, presiunea exercitată asupra independenţei judiciare în general şi asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie în special şi a altor măsuri care subminează lupta împotriva corupţiei au inversat sau au pus în discuţie ireversibilitatea progresului, în special în Puncte de referinţă Unu şi Trei (…) Pentru remedierea situaţiei sunt recomandate următoarele măsuri:

Legile justiţiei

• Suspendaţi imediat punerea în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare.

• Revizuirea legilor justiţiei, ţinând pe deplin seama de recomandările din cadrul MCV, Comisia de la Veneţia şi GRECO.

Numiri / concedieri în cadrul sistemului judiciar

• Suspendaţi imediat toate numirile şi demiterile în derulare ale procurorilor de vârf.

• Relansarea procesului de numire a unui procuror şef al DNA cu experienţă dovedită în urmărirea penală a infracţiunilor de corupţie şi cu un mandat clar de a continua desfăşurarea anchetei profesionale şi neparticipante a corupţiei.

• Consiliul Superior al Magistraturii să numească imediat o echipă interimară pentru conducerea Inspecţiei Judiciare şi în termen de trei luni să numească, prin concurs, o nouă echipă de conducere în Inspecţie.

• Respectarea opiniilor negative ale Consiliului Superior cu privire la numiri sau concedieri ale procurorilor în funcţii de conducere, până când un nou cadru legislativ nu este în vigoare în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

Coduri penale

• îngheţarea procesului de implementare a modificărilor la Codul penal şi Codul de procedură penală.

• Revizuirea Codului penal şi a Codului de procedură penală, ţinând pe deplin seama de necesitatea compatibilităţii cu legislaţia UE şi cu obligaţiile internaţionale privind dispoziţiile privind corupţia, recomandările din cadrul MCV şi avizul Comisiei de la Veneţia.

Comisia va continua să urmărească îndeaproape şi va evalua situaţia înainte de sfârşitul mandatului acestei comisii. Punerea imediată în aplicare a măsurilor suplimentare este esenţială pentru a pune din nou la cale procesul de reformă şi pentru a relua calea către încheierea MCV, astfel cum este prevăzut în raportul din ianuarie 2017”, arată raportul Comisiei Europene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite