Românii şi bulgarii, printre principalele victime ale exploatării forţei de muncă străine în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FRA precizează că principalele sectoare afectate de aceste practici sunt agricultura, construcţiile, industria hotelieră şi restaurantele FOTO Arhivă Adevărul
FRA precizează că principalele sectoare afectate de aceste practici sunt agricultura, construcţiile, industria hotelieră şi restaurantele FOTO Arhivă Adevărul

Exploatarea forţei de muncă străine este „endemică” în Uniunea Europeană, a denunţat marţi Agenţia pentru Drepturile Fundamentale (FRA) din UE, în timp ce românii, bulgarii sau lituanienii se numără printre principalele victime, relatează Liberation, în pagina electronică.

FRA precizează într-un raport că principalele sectoare afectate de aceste practici sunt agricultura, construcţiile, industria hotelieră şi restaurantele, arată Mediafax.

Acesta este primul studiu extensiv desfăşurat de agenţie pe această problemă în Uniunea Europeană, pentru care s-au făcut cercetări pe teren în 21 dintre cele 28 de ţări membre, respectiv toate statele membre, exceptând Danemarca, Estonia, Letonia, Luxemburg, România, Slovacia şi Suedia (din cauza resurselor limitate). 

Sursa citată precizează că au fost alese statele membre au fost alese astfel încât să se asigure acoperirea diferitelor regiuni geografice, precum şi diferite situaţii economice şi cutume juridice

În lipsa unui cadru legal armonizat, a unor controale eficiente şi măsuri de protecţie a victimelor, autorii lor riscă mult prea puţin să fie urmăriţi sau să fie nevoiţi să îşi indemnizeze victimele, deplânge agenţia.

„Vorbim despre o problemă endemică şi trebuie să îi punem capăt urgent. Statele membre UE trebuie să desfăşoare mai multe eforturi pentru a promova un climat de toleranţă zero pentru formele criminale de exploatare a muncii", a comentat directorul interimar al FRA, Constantinos Manolopoulos, citat într-un comunicat.

„În majoritatea cazurilor, consumatorii nu sunt la curent cu faptul că portocalele, vinurile, carnea (...) tricourile şi încălţămintea pe care le cumpără" dar şi „serviciile furnizate la hotel sau restaurant pot fi produsul unor lucrători exploataţi", dezvăluie raportul.

Totodată, FRA prezintă diversele forme pe care le pot lua aceste practici prin 127 de studii de caz. Salariile foarte mici, adeseori de mai puţin de un euro pe oră, zilele de lucru ce depăşesc 12 ore şi absenţa zilelor libere de la sfârşit de săptămână sunt printre cele mai frecvente, fiind uneori însoţite de rele tratamente, condiţii de igienă deplorabile şi izolarea forţată a victimelor.

În afară de imigranţii africani sau asiatici, „noii” cetăţeni ai Uniunii, respectiv bulgarii, românii sau lituanienii, figurează printre principalele victime ale cazurilor înregistrate de agenţie, relatează AFP. Astfel de practici se întâlnesc în toate ţările, de la Finlanda la Marea Britanie, trecând prin Franţa, Polonia sau Grecia.

Pentru a garanta o „toleranţă zero”, FRA promovează în special o sensibilizare mai mare a publicului, o consolidare a inspecţiilor de muncă, implicarea sindicatelor şi măsuri de protecţie a victimelor. Agenţia consideră necesară o definiţie penală armonizată a fenomenului, care să prevadă pedepse mai mari de doi ani pentru autori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite